ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχιεπισκοπικές: Η δημοσκόπηση της «Κ» προέβλεψε το αποτέλεσμα της κάλπης με ακρίβεια

Στα όρια του στατιστικού λάθους και σε κάποιες περιπτώσεις με μηδαμινή διαφορά η πρόσφατη έρευνα για την πρόθεση ψήφου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το αποτέλεσμα τις κάλπης για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές εκτός του ότι προσδιόρισε το σκηνικό αναφορικά με το τριπρόσωπο εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει και ένα ισχυρό εργαλείο για όσους επιχείρησαν να μετρήσουν την τάση της κοινής γνώμης. Ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για μια εκκλησιαστική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την έναρξη της διαδικασίας πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού Θρόνου και πριν το άνοιγμα της κάλπης πραγματοποιήθηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις οι οποίες είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό, ως προς το αποτέλεσμα, την αντιφατικότητα. Από τον κανόνα μπορεί να εξαιρεθεί η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR για λογαριασμό της «Κ». Το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής έδειξε μια εκπληκτική εγγύτητα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που σε κάποιους Ιεράρχες κυμαίνεται κάτω τις μίας μονάδας.

Η δημοσκόπηση της «Κ»

Η έρευνα της Symmetron Market Research που δημοσιεύτηκε στην «Κ» στις 11 Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται και στην κάρτα έδειχνε τον Μητροπολίτη Λεμεσού πρώτο, στην δεύτερη θέση τους Μητροπολίτης Πάφου και Ταμασού να ισοψηφούν. Στην τέταρτη θέση ήταν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, στην πέμπτη θέση ο Μητροπολίτης Μόρφου και έκτος ο Μητροπολίτης Κυρηνείας. Το εκπληκτικό με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν είναι η σειρά κατάταξης αλλά τα ποσοστά που έδινε στους έξι υποψηφίους.

Η σύγκριση

Αν συγκριθούν, η δημοσκόπηση της «Κ» η οποία διεξήχθη την περίοδο 2 με 9 Δεκεμβρίου, 17 ημέρες πριν τις εκλογές, και το τελικό αποτέλεσμα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις.

Στην περίπτωση του νικητή των εκλογών η απόκλιση της δημοσκόπησης της «Κ» από το τελικό αποτέλεσμα είναι μόλις 0,68%. Η δημοσκόπηση προέβλεψε ισοψηφία των Μητροπολιτών Πάφου και Ταμασού. Το τελικό αποτέλεσμα έδωσε τη δεύτερη θέση στον Πάφου Γεώργιο με διαφορά 0,29%. Αλλά και στο ποσοστό η πρόβλεψη της «Κ» κινείτο εντός του στατιστικού λάθους. Στη μεν περίπτωση του Πάφου Γεώργιου η απόκλιση ήταν 1,39% στη δε του Ταμασού Ησαΐα 1,10%. Η «μεγαλύτερη» απόκλιση παρατηρείται στο ποσοστό της δημοσκόπησης για τον Μητροπολίτη Βασίλειο με ποσοστό 2,79%. Ωστόσο και εδώ η διαφορά κινείται εντός του περιθωρίου απόκλισης που με βάση την ταυτότητα της δημοσκόπησης είναι +/- 3,5. Κάτω της μίας μονάδας κινείται το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα για τον Μητροπολίτη Μάρφου. Η απόκλιση είναι στο 0,80%. Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Κυρηνείας η απόκλιση είναι μόλις 0,76%.

Ταυτότητα δημοσκόπησης

-Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR

-Ημερομηνία Διεξαγωγής: 2-9 Δεκεμβρίου 2022

-Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου.

-Μέγεθος Δείγματος: 808 άτομα

-Μέθοδος Δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία

-Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

-Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,5

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση