ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθώα λόγω φρενοπάθειας η παιδοκτόνος για το έγκλημα στο Γέρι

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η παιδοκτόνος, μετά τη διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, για το οποίο και κατηγορήθηκε, είχε αποπειραθεί χωρίς επιτυχία να αυτοκτονήσει

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε λόγω φρενοπάθειας τη γυναίκα που σκότωσε τον 12χρονο γιό της στις 29.8.2019, σε χωρίο της Επαρχίας Λευκωσίας, μαχαιρώνοντας τον ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η παιδοκτόνος, μετά τη διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, για το οποίο και κατηγορήθηκε, είχε αποπειραθεί χωρίς επιτυχία να αυτοκτονήσει. Εκείνη την ώρα ο σύζυγός της βρισκόταν στην εργασία του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, προκύπτει από τα παραδεκτά γεγονότα και είναι εύρημα του Δικαστηρίου ότι κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, η κατηγορουμένη έπασχε από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου. Όλοι οι ειδικοί που εξέτασαν την κατηγορούμενη μετά την διάπραξη του αδικήματος, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, προστίθεται.

Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του ότι «μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως δεν διαπιστώθηκαν τα πιο πάνω ψυχιατρικά προβλήματα της κατηγορουμένης κατά την εξέταση της από ψυχίατρο στις 26.7.19, ένα δηλαδή μήνα πριν την διάπραξη του αδικήματος».

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου της κατηγορουμένης που ήταν τόσον εμφανής στους γιατρούς που την εξέτασαν αμέσως μετά το αδίκημα δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωσθεί ένα μήνα πριν κατά την πιο πάνω ψυχιατρική εξέταση της, δεδομένου και του γεγονότος ότι σύμφωνα με τον σύζυγο της, ακριβώς ένα μήνα πριν το αδίκημα, η κατηγορουμένη εξέφρασε την πρόθεση της να αυτοκτονήσει και ανησυχούσε τι θα γίνει με το παιδί της», αναφέρουν οι τρεις δικαστές.

Αναφέρουν, επίσης, ότι «προκύπτει από τα παραδεκτά γεγονότα ότι τα ψυχιατρικά προβλήματα της κατηγορουμένης είχαν εκδηλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν το αδίκημα. Όπως είχε εκδηλωθεί και η πρόθεσή της να αυτοκτονήσει αλλά και να κάνει κακό στο παιδί της, κάτι που διαπίστωσε και ο σύζυγος της».

«Δεν γνωρίζουμε βέβαια κατά πόσον τα στοιχεία αυτά τέθηκαν κατά την ψυχιατρική αξιολόγηση της κατηγορουμένης ένα μήνα πριν το αδίκημα. Έχουμε όμως την άποψη ότι αυτά τα δεδομένα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να μεταφερθούν σε ειδικούς ψυχιάτρους που θα τα αξιολογούσαν κατάλληλα ώστε να γινόταν έγκαιρη διάγνωση της σχιζοφρένειας της κατηγορουμένης και της αναγκαιότητας υποχρεωτικής νοσηλείας της, τουλάχιστον ένα μήνα πριν το αδίκημα», προσθέτουν.

Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουν, «το τραγικό γεγονός της θανάτωσης του ανήλικου θύματος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να παραμένει μόνη της στο σπίτι με το θύμα, με όλους τους κινδύνους που αυτό ενείχε για την ασφάλεια του παιδιού αλλά και της ίδιας λόγω ακριβώς της φρενοπάθειας της και της εκφρασμένης πρόθεσης της να θέσει τέρμα στην ζωή της».

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, «η κατηγορουμένη διαγνώσθηκε να πάσχει από γνήσια περίπτωση σχιζοφρένειας παρανοϊκού τύπου και ότι κατά την ώρα που σκότωνε το παιδί της, στερείτο της ικανότητας να αντιληφθεί τι διαπράττει. Πίστευε ακράδαντα ότι διαπράττει διάσωση και απελευθέρωση, δηλαδή κάτι πολύ καλό για το συμφέρον του παιδιού και ότι είχε καθήκον και υποχρέωση να το πράξει».

Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, σημειώνεται, «βρίσκουμε ότι η κατηγορουμένη έχει τελέσει την πράξη για την οποία κατηγορείται, εντούτοις αθωώνεται λόγω φρενοπάθειας που υφίστατο κατά την τέλεση του αδικήματος, το οποίο διαπράχθηκε ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής».

Το Κακουργιοδικείο εξέδωσε επίσης διάταγμα διαρκούς νοσηλείας της κατηγορουμένης σε ασφαλές ψυχιατρικό κέντρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση