ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαν κατασκοπείας - Όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και πως η Κύπρος έγινε ξανά το επίκεντρο συζήτησης σε διάφορα διεθνή μέσα

Newsroom K

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και του κοινού για το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό βαν, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, ότι κινείται στους δρόμους της Λάρνακας. Το συγκεκριμένο όχημα, φαίνεται να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε αφού, πετυχαίνει πρόσβαση στις προσωπικές συνομιλίες μέσω What’s app, Messenger και άλλων πανομοιότυπων εφαρμογών.

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τα στελέχη της, ανεπίσημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι η εφαρμογή What's app δεν είναι ασφαλής.

Το άρθρο που έφερε την αποκάλυψη

Το εν λόγω θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του αρθοηράμου Thomas Brewster στο Forbes, τον περασμένο Αύγουστο με τίτλο, «Ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του που έχει την δυνατότητα υποκλοπών».

Ο άνθρωπος πίσω από την λειτουργία του βαν ονομάζεται, Tal Dilian και είναι βετεράνος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με εμπειρία 24 χρόνων, ο οποίος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να «αδειάσει» κινητά και να έχει πρόσβαση σε «προσωπικές» μας συνομιλίες άλλες εφαρμογές που διαθέτουν τα έξυπνα τηλέφωνα.

Το «Α-Team» βαν, όπως χαρακτηρίζεται, χρεώνει για τις υπηρεσίες του από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 9 αναλόγως της κατασκοπευτικής τεχνολογίας που επιθυμεί ο πελάτης του. «Όποιος πιστεύει ότι οι συνομιλίες του τόσο στο WhatsApp όσο και σε οποιοδήποτε κομμάτι της ψηφιακής του ζωής είναι 100% ιδιωτικό θέμα θα καταλάβει ότι τρέφει ψευδαισθήσεις αν περάσει δύο μέρες με τον Dilian», προσθέτει ο δημοσιογράφος του προαναφερθέντος άρθρου.

Οι έντονες αντιδράσεις

Όταν τα ΜΜΕ της Κύπρου έφεραν στο φως το δημοσίευμα προκλήθηκε σάλος με τις αντιδράσεις των κομμάτων να ήταν έντονες ζητώντας απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα όπως τα εξής:

1. Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
2. Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
3. Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
4. Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
5. Εναντίον ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Ταυτόχρονα κάλεσαν την Κυβέρνηση να πληροφορήσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει δίδοντας ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις ενώ ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας για να γίνει γνωστό ποιες πληροφορίες περισυλλέγει το βαν και πώς τις αξιοποιεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή του δήλωση, απάντησε στα ερωτήματα ενημερώνοντας ότι, η νομοθεσία καλύπτει την εισαγωγή, κατασκευή, διαφήμιση και την πώληση των ηλεκτρονικών προϊόντων που εντοπίστηκαν εντός του οχήματος, ενώ αναφέρει πως η εταιρεία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον Έφορο Εταιρειών.

Στα χέρια της Αστυνομίας το βαν

Έπειτα από δικαστικό ένταλμα το κατασκοπευτικό βαν κατασχέθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες και μεταφέρθηκε από την Λάρνακα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην Λευκωσία, ενώ το ίδιο βράδυ έρευνα έγινε και στα γραφεία της εταιρείας.

Τι εντόπισαν στο βαν και στα γραφεία εταιρείας

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία, το Σάββατο (16/11) ενημέρωνε ότι, βάσει δικαστικών ενταλμάτων που εξασφαλίστηκαν, διεξήχθησαν έρευνες σε υποστατικά και γραφεία εταιρείας στη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο όχημα. Από προκαταρκτικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε, ότι το υπό αναφορά όχημα, φέρει ηλεκτρονικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κατασχεθεί, μαζί με άλλα τεκμήρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων.

Τα αδικήματα που διερευνώνται, από τις μέχρι τώρα εξετάσεις της Αστυνομίας, αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με άλλες Αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα, διερευνά σχολαστικά και με κάθε επαγγελματισμό τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επίσης την πιθανότητα διάπραξης και άλλων αδικημάτων, τα οποία μπορεί να προκύψουν.

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X