ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέκα διευκρινήσεις για το χαλούμι ως Π.Ο.Π

Μικρές αλλαγές στο σχήμα και το βάρος του προϊόντος αναμένεται να προχωρήσουν μετά την κατοχύρωση

Της Μαρίας Ηρακλέους

 Με την εγγραφή του προϊόντος στους καταλόγους προϊόντων Π.Ο.Π όλα τα προϊόντα μιμητισμού παύουν να χρησιμοποιούν την επωνυμία χαλλούμι και δημιουργείται ισχυρή ασπίδα προστασίας γύρω από την ονομασία αυτή διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου για την εγγραφή του προϊόντος ως Π.Ο.Π ο αρμόδιος Υπουργός, έδωσε και διευκρινήσεις για χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες και ενδεχόμενες αλλαγές στο προϊόν.

Συγκεκριμένα:

-Η εμπορία από τα κατεχόμενα θα γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους.

-Καταρρίπτεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται γάλα και ζώα από την Τουρκία για παραγωγή του προϊόντος

- Για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας ενός έτους τουλάχιστον δεν θα γίνεται εμπορία από τα κατεχόμενα.

- Το προϊόν θα προστατεύεται ως Π.Ο.Π και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ε.Ε διατηρεί διμερείς σχέσεις.

-Θα δοθεί κονδύλι δεκάδων εκατ. ευρώ στην αιγοπροβατοτροφία για στήριξη υφιστάμενων και δημιουργία νέων μονάδων

- Η κατοχύρωση του προϊόντος αναμένεται να φέρει σημαντικές επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος

- Η περίοδος προσαρμογής μέχρι το 2024 παραμένει

- Οι νέες αποφάσεις για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε σχέση με το εμπορικό σήμα του προϊόντος θα λαμβάνονται στην βάση ότι πρόκειται πλέον για προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης

- Σε μεταγενέστερο στάδιο ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στον φάκελο. Προβλέπεται ότι υπάρχει δυνατότητα για minor changes στη βάση συγκεκριμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν (σχήμα και βάρος του προϊόντος), που θεωρείται ότι εύκολα μπορεί να επιτευχθούν.

- Ο ετήσιος ακαθάριστος τζίρος του χαλουμιού ανέρχεται περίπου στα 420 εκατ. ευρώ. Τα 230-240 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές από την Κύπρο.

- Ενδεχόμενη λαθραία διοχέτευση του χαλουμιού το οποίο δεν θα φέρει σφραγίδα Π.Ο.Π από το Κατεχόμενα δεν μπορεί να ελεχθεί

Πώς φτάσαμε στην κατοχύρωση

Μετά από χρόνια προσπαθειών, και την τελευταία αίτηση καταχώρισης της ονομασίας Χαλλούμι/ Hellim, ως Π.Ο.Π στην Κομισιόν το 2014 το προϊόν πλέον εγγράφεται στον κατάλογο προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από επτά χρόνια, το θέμα ξεκλείδωσε τον Φεβρουάριο του 2019 με επιστολή του στον τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η προσπάθεια συνεχίστηκε με τη νέα Επιτροπή. Ήταν καθοριστικό επίσης το γεγονός ότι οι θέσεις που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στη διαδικασία των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, ήταν πλήρως τεκμηριωμένες μέσα από την τεχνοκρατική υποστήριξη. Ο κ. Καδής χαρακτήρισε ως καταλυτική την συμβολή της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου στο να αντιμετωπιστεί το θέμα ολιστικά και στην βάση αρχών σε μια περίοδο πολύ δύσκολη λόγω πανδημίας. Ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει ένα νομοθετικό πακέτο πολύ κοντά στις προσδοκίες μας, σημείωσε ο κ. Καδής, με την προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο για όλες τις πτυχές των διαδικασιών πιστοποίησης του προϊόντος σε όλη την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση