ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαδήλωση-Λευκωσία: Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τα επεισόδια

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται το κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας - Άναψε το πράσινο φως ο Γενικός Εισαγγελέας

ΚΥΠΕ

Το «πράσινο φως» άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας για τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει προ ολίγου λάβει επιστολή από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), βάσει του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμο, Ν.91(Ι)/2006, μέσω της οποίας ενημερώνεται για την πρόθεση της ΑΑΔΙΠΑ να διερευνήσει αυτεπάγγελτα το κατά πόσο υπήρχε άσκηση υπέρμετρης βίας από πλευράς μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, στο κέντρο της Λευκωσίας.

«Εν όψει της πρόθεσης της ΑΑΔΙΠΑ για διερεύνηση του υπό αναφορά θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με τον διορισμό ποινικών ανακριτών από την ΑΑΔΙΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση από τους ποινικούς ανακριτές και ετοιμαστεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο σχετική έκθεση με τις εισηγήσεις της ΑAΔΙΠΑ, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε αυτή να μελετηθεί και αποφασισθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Aσκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας;

Στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) βρίσκεται η υπόθεση των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία. Η Αρχή θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται το κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας, την στιγμή που οι φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, από πολίτες, οργανωμένα σύνολα αλλά και πολιτικά κόμματα, πληθαίνουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου είπε πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας από χθες το πρωί έχει αποταθεί με επιστολή του στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για διερεύνηση της υπόθεσης με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη και δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας.

Σημείωσε πως η Αστυνομία, μέσω του Αρχηγού, έχει αποταθεί στην Αρχή Διερεύνησης για να διασφαλιστεί η αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος και να καταδείξει ορθά και τεκμηριωμένα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα επεισόδια.

Ερωτηθείς ποιες ήταν οι οδηγίες των μελών της Δύναμης το Σάββατο, ο κ. Ανδρέου είπε πως αυτά θα τα καταδείξει η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής και διαβεβαίωσε πως η Αστυνομία θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια ή οτιδήποτε άλλο της ζητηθεί για να διερευνηθεί σωστά η υπόθεση αυτή.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως κατά τα επεισόδια έχουν προκύψει 11 συλλήψεις ενώ έχουν εκδοθεί και 6 εξώδικες καταγγελίες πολιτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή πάντως προχωρά στον διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση της υπόθεσης με την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε από χθες η Αρχή, αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης και σήμερα, προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την Τρίτη διορίζει ποινικούς ανακριτές η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Ααστυνομίας

Την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως για να προχωρήσει στον διορισμό ποινικών ανακριτών για τον ισχυρισμό για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών το Σάββατο,μ 13 Φεβρουαρίου στην Λευκωσία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχή αναφέρει ότι έλαβε την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι συμφωνεί για αυτεπάγγελτη διερεύνηση από πλευράς της.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, η Αρχή προτίθεται να προχωρήσει ως η ειλημμένη απόφαση της με το διορισμό ποινικών ανακριτών για σκοπούς διερεύνησης των σχετικών ισχυρισμών/παραπόνων.

Ενόψει του επείγοντος που χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση, προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρία της Αρχής αύριο 16/02/2021, για σκοπούς διορισμού ποινικών ανακριτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση