ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσεχώς η 1η χιαστί μεταμόσχευση οργάνων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου 2023 στη νεοσύστατη Μεταμοσχευτική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ, η 1η χιαστί μεταμόσχευση οργάνων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί μετά τη διακρατική συμφωνία που υπογράφηκε το 2017 μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και τις διμερείς επαφές που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ τον περασμένο Σεπτέμβριο για ενεργοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των οργάνων θα πραγματοποιηθεί στις 09:35π.μ. στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεις» είναι άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και πιθανοί ζώντες δότες τους που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό, στον οικείο τους αλλά δεν μπορούν να το πράξουν είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτούργησε η Μεταμοσχευτική Κλινική στο Νοσοκομείο Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ, ενώ ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε πενταετές πλάνο συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και μνημόνιο συναντίληψης με την Ισπανία αναφορικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση