ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δήμοι «τα φόρτωσαν στον κόκορα» - Δεν εξετάζουν άδειες επικαλούμενοι τη μεταρρύθμιση

Οι εκκρεμότητες και οι προκλήσεις για την ομαλή λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης

Του Παύλου Νεοφύτου

Το τελευταίο τρίμηνο ορισμένοι δήμοι έχουν σταματήσει να εξετάζουν τις αιτήσες για πολοεδομικές και οικοδομικές άδειες, επικαλούμενοι τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά της εξέτασης των αιτήσεων στο νέο καθεστώς των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη διαπίστωση οδηγήθηκε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, μετά από παράπονα πολιτών, έστειλε στις τοπικές αρχές επιστολές συμμόρφωσης. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, σε αυτή την πρακτική ορισμένων δήμων, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο τη συσσώρευση μεγάλου αριθμών εκκρεμουσών αιτήσεων, τονίζοντας ότι οι αριθμοί που αντιστοιχούν στους δήμους είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς στις πολεοδομικές αρχές του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 αιτήσεις στις πολεοδομικές αρχές και 25.000 στους δήμους. «Ακόμη και σήμερα πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις. Μπορεί να μη δέχονται νέες αιτήσεις από την προηγούμενη Παρασκευή (14 Ιουνίου) και για περίοδο δύο εβδομάδων, για να μεταφερθεί το προσωπικό στα γραφεία όπου θα στεγαστούν οι ΕΟΑ, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν να τις εξεταζουν», τόνισε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο εκτιμά ότι στην αύξηση του αριθμού των εκκρεμουσών αιτήσεων οδήγησε και ο χωρίς λόγο, για το ίδιο, φόβος αρκετών πολιτών, ότι με τη μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους ΕΟΑ, θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξέτασή αιτήσεων, με αποτέλεσμα να γίνουν το τελευταίο διάστημα μαζικές υποβολές.

Μία κρίσιμη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα γίνει γνωστή την Παρασκευή, καθώς με διάταγμα θα καθορίζεται το ποιος θα βάζει την τελική υπογραφή για τις αναπτύξεις.

Το μεγαλύτερο στοίχημα

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφά, το μεγαλύτερο στοίχημα για το Υπουργείο Εσωτερικών ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η ομαλή και επιτυχής μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης από τρεις ξεχωριστές πολεοδομικές και οικοδομικές Αρχές (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Επαρχιακές Διοικήσεις και Δήμοι) στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Η προσαρμογή του προσωπικού στους ΕΟΑ θα συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα στους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν, όπως εκτιμάται από αρμόδια πηγή, τονίζοντας ότι στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα απαιτηθεί πίστωση χρόνου, μέχρι να αποδώσουν καλύτερα.

Στο μεταξύ, για να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη η μετάβαση στους νέους Οργανισμούς, το Υπουργείο υλοποίησε μία σειρά από ενέργειες, που περιλαμβάνουν: πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, εφαρμογή μέτρων για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκπαίδευση προσωπικού. Επίσης αναμένει ότι τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα παρουσιαστούν δυσκολίες, μέχρι οι πολίτες, το Κράτος, οι Δήμοι και οι ΕΟΑ να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εκκρεμότητες

Μία κρίσιμη απόφαση από πλευράς υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, αναμένεται να γίνει γνωστή την προσεχή Παρασκευή, καθώς το διάταγμα που θα εκδώσει, θα αφορά, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό του αρμόδιου προσώπου για την τελική υπογραφή σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις των ΕΟΑ. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο συνδέεται με τη διαφάνεια, σε περίπτωση που επιλεγεί ο εκλελεγμένος πρόεδρος ενός ΕΟΑ και όχι ο γενικός διευθυντής. «Σε περίπτωση που οριστεί ο πρόεδρος, θα πρέπει η κάθε απόφασή του να είναι αποτέλεσμα συλλογικό, για σκοπούς διαφάνειας», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα για το θέμα στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού.

Η μεταφορά, οι χώροι, τα καθήκοντα

Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ρυθμιστούν επίσης οι εξής εκκρεμότητες σε σχέση με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης:

Η μεταφορά των φακέλων που αφορούν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής/οικοδομικής άδειας από τους Δήμους, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στους χώρους όπου θα στεγαστούν οι τομείς αδειοδότησης των ΕΟΑ. Υπενθυμίζεται ότι η παραλαβή αιτήσεων από τα Επαρχιακά Γραφεία του ΤΠΟ ανεστάλη στις 14 Ιουνίου προσωρινά για δύο εβδομάδες, για να μεταφερθεί το προσωπικό στα γραφεία όπου θα στεγαστούν οι ΕΟΑ. Επιπλέον, έχει ανασταλεί η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» για σκοπούς μετάπτωσης όλων των πολεοδομικών αιτήσεων από το παλιό σύστημα καταχώρησης στους ΕΟΑ. Σύμφωνα με πληροφόρηση, από τα Επαρχιακά Γραφεία του ΤΠΟ Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λεμεσού αυτή την εβδομάδα γίνεται η μετακόμιση των φακέλων και την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί και το προσωπικό (σε Πάφο και Λάρνακα μένουν στους ίδιους χώρους).

Η οριστικοποίηση χώρων στέγασης των τομέων αδειοδότησης των ΕΟΑ και η μεταφορά εξοπλισμού (υπολογιστές, διαδίκτυο, έπιπλα γραφείου, κοκ). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχε δυστοκία εξεύρεσης χώρου στην Επαρχία Πάφου, ωστόσο βρέθηκε λύση προσωρινά, μέχρι ο ΕΟΑ να προβεί σε ενέργειες για μόνιμη λύση.

Η κατανομή καθηκόντων, είναι μία τρίτη εκκρεμότητα σε σχέση με τους ΕΟΑ. Σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο, οι επικεφαλής των διαφόρων κλάδων/τομέων έχουν αυτές τις μέρες συναντήσεις με το προσωπικό που θα αποσπαστεί στους ΕΟΑ για την αδειδότηση, για γνωριμία και για να τους αναθέσουν καθήκοντα. «Το προσωπικό που θα στελεχώσει τον τομέα της αδειοδότησης στους πέντε ΕΟΑ προέρχεται από τρεις διαφορετικές Αρχές και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, άλλη κουλτούρα και άλλους ρυθμούς και θα πρέπει να υπάρχει καλός συντονισμός και ξεκάθαρο καθηκοντολόγιο στον καθένα για να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η προσαρμογή τους», σημείωσε.

Άρνηση δήμων για αποσπάσεις

Σε σχέση με τη στελέχωση, και συγκεκριμένα για την αδειοδότηση, οι ΕΟΑ θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με 30% περίπου περισσότερο προσωπικό, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμά το Υπουργείο, οι εκκρεμούσες αιτήσεις να μειωθούν ουσιαστικά. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ από το Τμήμα Πολεοδόμίας και Οικήσεως αποσπάστηκε το 85% του προσωπικού, από την πλευρά των δήμων παρουσιάστηκε αρχικά άρνηση παραχώρησης προσωπικού, με το επιχείρημα της απασχόλησής τους σε δημοτικά έργα. Αν και στη συνέχεια, μετά από πιέσεις του Υπουργείου, οι πλειοψηφία των δήμων υποχώρησε σε αυτό το ζήτημα, στην επαρχία Αμμοχώστου, μόνο ο δήμος Παραλιμνίου παραχώρησε προσωπικό, με αποτέλεσμα ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να παρουσίαζε πρόβλημα υποστελέχωσης για τις αδειοδοτήσεις. Για το θέμα παρενέβη αυτές τις μέρες ο εκλεγείς πρόεδρος ΕΟΑ Αμμοχώστου, Γιάννης Καρούσος, με αποτέλεσμα, όπως διαβεβαιώνεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, να υποχωρήσουν και οι άλλοι δήμοι.

Το σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ»

Η πλήρης ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» θα σηματοδοτήσει τη νέα ψηφιακή εποχή για το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σε συνδυασμό με τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η ολοκλήρωση του Συστήματος θα συμβάλει στον περιορισμό των καθυστερήσεων, τη διευκόλυνση των αναπτύξεων και κατ’ επέκταση την αναβαθμισμένη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Πύλη λειτουργεί ήδη για τις υπηρεσίες, όπως πλοήγηση σε χάρτες με πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά δεδομένα, πληροφορίες για Σχέδια Ανάπτυξης, Πολεοδομικές Ζώνες και Χρήσεις Γης, υποβολή και μελέτη αιτήσεων στο ΤΠΟ για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για αναπτύξεις που καλύπτουν οι Εντολές 2/2020 και 1/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβολή και μελέτη αιτημάτων και ενστάσεων για την τροποποίηση των Σχεδίων Ανάπτυξης, υποβολή και μελέτη αιτήσεων στους τέσσερις μεγάλους δήμους για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, υποβολή και μελέτη αιτήσεων για εξασφάλιση οικοδομικής άδειας σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις, όλους τους δήμους και την κοινότητα Αγίου Τύχωνα, κοκ.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για τη μετάπτωση των πολεοδομικών αιτήσεων, έτσι ώστε από την 1η Ιουλίου, το Σύστημα να είναι σε θέση να δέχεται όλους τους τύπους αιτήσεων τόσο για την έκδοση πολεοδομικής, όσο και για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Προς τον σκοπό, αυτό ετοιμάζεται παράλληλα και εγχειρίδιο διαδικασιών για το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», για διευκόλυνση του προσωπικού και των μελετητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση