ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλές εκλογές: Τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους και η τελευταία μέρα εγγραφής

Όλες οι πληροφορίες

ΚΥΠΕ

Πυρετωδώς εργάζονται στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τις 9 Ιουνίου 2024, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μενέλαος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι είναι για πρώτη φορά που θα γίνουν οχτώ εκλογές ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων, Κοινοταρχών, μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μελών Σχολικών Εφορειών.

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, καθώς και υποβολής δηλώσεων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού, είναι η 2α Απριλίου 2024.

Όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων, υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι για τους Κύπριους, Ευρωπαίους και Τουρκοκύπριους.

«Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου είχαμε 569,086 εγγεγραμμένους εκ των οποίων 557,578 αφορούν τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο δηλαδή τους Κύπριους, που περιλαμβάνει και 735 Τουρκοκύπριους. Έχουμε τον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Κύπρο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος αριθμεί 11,559 και τον ειδικό κατάλογο των Ευρωπαίων για τις ευρωεκλογές που αριθμεί 10,317. Έχουμε τον ειδικό κατάλογο για Τουρκοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα που αριθμεί αυτή τη στιγμή 82,925», είπε.

Σε σχέση με τα εκλογικά κέντρα, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν γύρω στα 1850. Εκλογικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, Αγγλία και Βέλγιο.

Στις 24 Απριλίου θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές, στις 25 Απριλίου για τα δημοτικά συμβούλια, Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μέλη Σχολικών Εφορειών και στις 29 Απριλίου για τα κοινοτικά συμβούλια.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την δαπάνη των εκλογών είναι 6.650.000.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η διαλογή καταμέτρησης των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπου εκλογικά κέντρα.

Όσον αφορά τα τελευταία αποτελέσματα είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση επειδή θα αφορούν αποτελέσματα οκτώ εκλογών την ίδια νύκτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο, θα ανακοινωθούν μια με ενάμισι ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

«Είναι οχτώ εκλογικές μετρήσεις ταυτόχρονα την ίδια μέρα, που σημαίνει έχεις διάφορους ειδικούς εκλογικούς κέντρων για τους Κύπριους, Ευρωπαίους και Τουρκοκύπριους, πολλά ψηφοδέλτια που θα απαιτήσει και αυξημένο χρόνο για να ψηφίσει κάποιος και αυξημένο χρόνο στη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση