ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δορυφορική εικόνα - Πώς φτάνει η πετρελαιοκηλίδα στην Κύπρο

Βίντεο του προγράμματος EXCELSIOR του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H μεγάλη διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε από ατύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε ένα από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Συρίας και το οποίο απειλεί τα βορειοανατολικά παράλια της Κύπρου αποτυπώνεται μέσα από βίντεο του προγράμματος EXCELSIOR του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Καδή, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες που έπρεπε για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο για την θαλάσσια ρύπανση.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι ενημερώθηκαν για την κηλίδα την Πέμπτη το βράδυ από την Ευρωπαϊκή αρχή αλλά και από οργανισμούς παρακολούθησης ρύπανσης. Τα ρεύματα της θάλασσας έφεραν την πετρελαιοκηλίδα προς την Κύπρο και η εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι θα επηρέαζε αρχικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Είπε επίσης, ότι έλαβαν υπόψη πληροφορίες και από τον τ/κ Τύπο, τις οποίες επιβεβαίωση το Τμήμα Αλιείας και ότι συγκροτήθηκε αμέσως ομάδα από στελέχη του Τμήματος με βάση το συντονιστικό κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ΚΣΕΔ στην Λάρνακα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει κινητοποιηθεί και σκάφος με εξιδεικευμένες τεχνολογίες το οποίο βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, ενώ έγινε ενημέρωση και στο Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα για συντονισμό κινήσεων, στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών χωρών.

Για το πως θα μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να δράσει στα κατεχόμενα, ο κ. Καδής απάντησε ότι μας απασχολεί αυτό το θέμα. Επικοινωνήσαμε είπε με το κατοχικό καθεστώς και θέσαμε στην διάθεση του όλο τον μηχανισμό που διαθέτει η Δημοκρατία, χωρίς κάποια ανταπόκριση. Είπε ότι οι κατοχικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία και αγνόησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά την έκταση της πετρελαιοκηλίδας, ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν πρόκειται για βαριά ρύπανση και ότι δεν είναι μαζούτ και ότι ενδεχόμενος ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η εξάτμιση του υλικού. Ωστόσο είπε ο Υπουργός, όποια αντιρρυπαντική τεχνολογία υπάρχει θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση που θα κληθούν να συνδράμουν οι αρχές της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Τουρκία στέλνει δύο θαλάσσια σκάφη αναχώρησαν από από τα Άδανα με εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση στα ανοιχτά της Καρπασίας.

Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία της Τουρκίας συζήτησαν μεταξύ τους σχετικά με τη διαρροή και ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στη θάλασσα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης τα αναγκαία μέτρα στην ακτή της Καρπασίας.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι βρίσκονται σε επαφή με τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ, καθώς και με τις «αρχές» του ψευδοκράτους και ότι η «τουρκική πρεσβεία» στα κατεχόμενα παρακολουθεί τις εξελίξεις διαρκώς.

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ακόμη ότι σκάφη του λιμενικού από θαλάσσης και αέρος θα δίνουν αναφορές για την τρέχουσα κατάσταση της ρύπανσης. Πρόσθεσε ότι ως Τουρκία θα σταθούν στο πλευρό των Τ/κ σε αυτό το θέμα.

“Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα κινητοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, πριν συμβεί μια περιβαλλοντική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό, δύο θαλάσσια σκάφη έχουν ήδη αναχωρήσει από το Τσεϊχάν στα Άδανα με εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αντιπροσωπεία με τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα μεταβεί στην τδβκ σήμερα το πρωί. Το Πρώτο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Μεταφορών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Συντονίζουν τα πλοία που μπορούν να στείλουν στην περιοχή. Στόχος ο έλεγχος της ρύπανσης στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς να χτυπήσει την ακτή. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι σχετικοί οργανισμοί κινητοποιούνται και παρακολουθούν το ζήτημα με ευαισθησία”, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση