ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Νικολαΐδου: Κληθήκαμε να χειριστούμε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων λόγω πανδημίας

Ο Πρόεδρος παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Πληροφοριών

ΚΥΠΕ

Το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, χειρίστηκε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεσή της για το 2020, που παρέδωσε σήμερα η Επίτροπος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επιδίδοντας την έκθεση, η κ. Νικολαΐδου είπε ότι η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 επέβαλε τη συλλογή μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων, εξηγώντας ότι «όλη αυτή η επεξεργασία γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας, πάντοτε βεβαίως με απόλυτη εξισορρόπηση της προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά την ίδια ώρα και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι τόσο η ίδια η Επίτροπος όσο και οι συνεργάτες της «με αυστηρότητα, προσηλωμένοι στις διατάξεις του νόμου δεν παρέλειψαν να έχουν μια τέτοια συνεργασία που μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε πολιτικές πρωτόγνωρες που οπωσδήποτε επηρεάζουν και την ιδιωτικότητα και γενικότερα (πολιτικές) που άπτονται των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Μάλιστα, τόνισε ότι η συνεργασία έγινε χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Έκθεση Επιτρόπου Πληροφοριών

Επιπλέον, η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Πληροφοριών, που είναι ο εκάστοτε Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω θεσμός λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Η Επίτροπος τόνισε ότι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να πάρει πληροφορίες από τη δημόσια διοίκηση ελέγχοντας την. «Είναι πολύ σημαντική νομοθεσία, είναι εργαλείο λογοδοσίας και διαφάνειας», πρόσθεσε.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο νέος θεσμός του Επιτρόπου Πληροφοριών αποτελεί ακόμα ένα στάδιο διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την υποχρέωση της πολιτείας να λογοδοτεί για θέματα που άπτονται προσωπικών δεδομένων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι γίνονται βήματα προς εκσυγχρονισμό του κράτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα επιτευχθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι «η μέλλουσα Κυβέρνηση θα έχει ευκολότερο έργο είτε όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα είτε για την πάταξη της διαφθοράς είτε για τη διαφάνεια και την προστασία των μαρτύρων είτε για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει ευτυχώς θεσμοθετηθεί ο νόμος – τα οποία θα πιστωθούν και στις πολιτικές δυνάμεις και όχι στην εκάστοτε Κυβέρνηση».

Βρείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου και στην επαρχία Λάρνακας
 |  ΚΥΠΡΟΣ