ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκαίνια για το αναβαθμισμένο τμήμα της Λεωφόρου Ομήρου

Ο Υπουργός Μεταφορών εγκαινίασε σήμερα δύο πολύ σημαντικά έργα για την πόλη της Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εγκαινίασε σήμερα δύο πολύ σημαντικά έργα για την πόλη της Λευκωσίας. Πρόκειται για τον πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα, υπόγειο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης Ομήρου και την αναβάθμιση τμήματος της Λεωφόρου Ομήρου (τρίγωνο Ομήρου – Ευαγόρου – Αναστασίου Γ’ Λεβέντη).

Ο χώρος στάθμευσης ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο - κάτι που πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην Κύπρο - διαθέτει 147 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι οκτώ για ΑμεΑ.

Πέραν του χώρου στάθμευσης, το έργο περιλαμβάνει δημόσιους χώρους υγιεινής στο επίπεδο της τάφρου Νταβίλα (δυτικά) καθώς και κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη λεωφόρο Ομήρου. Το έργο περιλάμβανε επίσης διαπλάτυνση της λεωφόρου Ομήρου, κατασκευή νέων πεζοδρομίων και οδοστρώματος και εγκατάσταση οδικού εξοπλισμού και σύγχρονου φωτισμού και σήμανσης.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020), τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο κ. Καρούσος, μίλησε για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Δήμο Λευκωσίας, που στόχο έχει την βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το ιστορικό κέντρο της πόλης και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην εντός των τειχών πόλη.

«Το έργο ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο με την πλατεία Ελευθερίας και την αναβάθμιση του Τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους που επίσης προωθεί σταδιακά ο Δήμος και θα συμβάλει στην αύξηση της εμπορικότητας και επισκεψιμότητας τόσο στην εντός των τειχών πόλη, όσο και στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης» είπε, και πρόσθεσε: «Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις μονοδρομήσεις και αναβαθμίσεις των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου – Διγενή Ακρίτα που προωθεί το Υπουργείο μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας και στην ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών».

Ο Υπουργός σημείωσε επιπρόσθετα ότι στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε πως «δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν έργα τα οποία έχουμε οραματιστεί παίρνουν σάρκα και οστά και αγκαλιάζονται από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Λευκωσίας οι οποίοι πλέον μπορούν να σταθμεύσουν στο χώρο στάθμευσης της Ομήρου και να περπατήσουν στα άνετα και πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Ομήρου, συνεχίζοντας τη βόλτα τους στην Τάφρο, την Πλατεία Ελευθερίας, την εντός των τειχών πόλη, στο εμπορικό τρίγωνο (τη Στασικράτους, τη Μακαρίου, την Ευαγόρου)».

Ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου δεν είναι αποσπασματικές. «Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αστικό κέντρο της πόλης μας», είπε και ανέφερε ενδεικτικά την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Στασικράτους – Μακαρίου – Ευαγόρου). Πρόσθεσε ότι η ανάπλαση του ΓΣΠ «θα έρθει να συμπληρώσει την αναζωογόνηση της καρδιάς της πρωτεύουσας δημιουργώντας δρόμους διασύνδεσης με το εμπορικό τρίγωνο, την Πλατεία Ελευθερίας, την παλιά πόλη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση