ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγκαινιάστηκε ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Επισκεψιμότητα του χωρου και προστασία των αρχαιοτήτων οι βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Χώρου Παλαιού Δημαρχείου, στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής, δίπλα από το νέο Δημοτικό Μέγαρο της Λευκωσίας, από τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η συνύπαρξη του νέου δημοτικού μεγάρου Λευκωσίας με τον αρχαιολογικό χώρο που εγκαινιάστηκε την Τρίτη, υπαγορεύτηκε αφενός από την επιθυμία υλοποίησης του έργου στην περιοχή, με στόχο να συμβάλει στην αναζωογόνησή της και αφετέρου από την ανάγκη αξιοποίησης και ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που ήρθε στο φως.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν, όπως τονίστηκε, είχαν τον διπλό στόχο ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος από το κοινό και να προστατευτούν οι αρχαιότητες με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, στόχοι που επιτεύχθηκαν με τη διατήρηση της εικόνας μιας «ανοιχτής ανασκαφής» που είναι ορατή στο σύνολο της από τους γύρω δρόμους και προσβάσιμη σε κάθε περαστικό.

Ο αρχαιολογικός χώρος έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Πρωτεύουσας, που περιλαμβάνει τα μοναδικά ενετικά τείχη, μουσεία, θέατρα, εκθεσιακούς χώρους, βυζαντινές εκκλησίες και άλλους θρησκευτικούς χώρους, μεσαιωνικά και νεοκλασικά κτήρια. Οι αρχαιότητες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την κατασκευή του νέου Δημαρχείου, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη μιας ωφέλιμης συνύπαρξης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος τόνισε: «Έργα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα (σ.σ. την Τρίτη 1/11), φέρνουν τους πολίτες σε δημιουργική επαφή με τα μνημεία του παρελθόντος. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν πολλά να προσφέρουν και όχι μόνο μπορούν, αλλά επιβάλλεται να συνυπάρξουν με τη σύγχρονη ζωή, ιδιαίτερα μέσα στα αστικά κέντρα, όσο και αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Είναι πλέον κατανοητό ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία, είναι χώροι όπου ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να αντλήσει ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις , ενώ η επαφή με αυτά είναι ένα είδος Παιδείας που μπορεί να προσφέρει γνώση και αυτογνωσία. Ως εκ τούτου, το κύριο μέλημά μας, δεν πρέπει να είναι απλά η διατήρηση της υλικής υπόστασης των αρχαιοτήτων, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης, της ιστορικής αύρας που αυτές εκπέμπουν».

Πριν από την αποκάλυψη της πινακίδας των εγκαινίων του έργου, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κ. Μαρίνα Σολωμονίδου-Ιερωνυμίδου έδωσε λεπτομέρειες για το ιστορικό πλαίσιο των ευρημάτων της ανασκαφής και τα στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία των ετών από τη μελέτη τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση