ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Εγκρίθηκε η σύσταση μόνιμης γραμματείας για τριμερείς στη Λευκωσία

Η σύσταση της μόνιμης γραμματείας είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της τελευταίας τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύσταση μόνιμης γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.

Η σύσταση της μόνιμης γραμματείας είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της τελευταίας τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, τον Οκτώβριο στην Ελούντα της Κρήτης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη μόνιμη γραμματεία θα υπηρετεί αποσπασμένο διπλωματικό προσωπικό, καθώς και τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί, από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ιορδανίας.

Η γραμματεία θα στεγαστεί σε κτίριο, δίπλα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η συμμετοχή του Αμμάν θα συζητηθεί κατά την προσεχή τριμερή σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στις 19 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία.

Παράλληλα εγκρίθηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της τριμερούς, η οποία θα αποτελεί τον Εθνικό Συντονιστικό Μηχανισμό για θέματα Τριμερών Συνεργασιών. Η διυπουργική θα συνεδριάζει υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών που ενέκρινε το Υπουργικό, με τις ενέργειες που έχουν μέχρι τώρα αναληφθεί, οι Τριμερείς Συνεργασίες με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έχουν καταστεί θεσμός και ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί και την ενίσχυση των εν λόγω Συνεργασιών, αποφασίστηκε με εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών η σύσταση και η φιλοξενία στην Κύπρο Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας» προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι η Γραμματεία, ως πυρήνας μόνιμης βάσης συνεργασίας των Μερών, θα συμβάλει ουσιαστικά στο στόχο της περιφερειακής ενσωμάτωσης για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου κατ’ αναλογία άλλων περιπτώσεων περιφερειακής ενσωμάτωσης και στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις σχέσεις των κρατών που την συναποτελούν αλλά και της περιοχής γενικότερα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες εθνικού συντονισμού και διαβούλευσης για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο των Τριμερών, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των Τριμερών Συνεργασιών καταδεικνύουν την ανάγκη σύστασης ενός Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού που θα αναλάβει τον οριζόντιο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων/Υπηρεσιών, τα οποία θα εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία και θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει σε σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους της Κύπρου στις Τριμερείς συνεργασίες και να υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις προς υλοποίηση των όσων έχουν αποφασισθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X