ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ειδική Επιστημονική Ομάδα για τα απόβλητα συγκροτεί ο υπ. Γεωργίας

Στόχος είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δράση για την αντιμετώπιση των ανοικτών και μεγάλων προκλήσεων στα θέματα των αποβλήτων στην Κύπρο, ανέλαβε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, στόχος είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων, μέσα από τη συγκρότηση Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας, η οποία θα παρέχει έγκυρη και έγκαιρη καθοδήγηση ως προς τους ευρύτερους σχεδιασμούς στο θέμα των αποβλήτων στη χώρα μας.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Κύπρου, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, απαιτεί πολύ σοβαρές και καινοτόμες αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα μία πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, η εμπλοκή και η συναπόφαση από υπηρεσίες και θεσμούς, τόσο του κράτους, όσο και ευρύτερα της κοινωνίας μας, είναι επιβεβλημένη», τόνισε ο Υπουργός μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πρώτης συνάντησης της Επιστημονικής Ομάδας.

Ο κ. Καδής σημείωσε, παράλληλα, ότι οι σοβαρές δομικές αλλαγές που απαιτεί η παρούσα κατάσταση στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Κύπρου, επιβάλλουν την ενεργό συμμετοχή τεχνικά καταρτισμένων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων θεσμών.

«Προκειμένου να εφαρμόζουμε λύσεις που θα εξυπηρετούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σοφία των ειδικών επιστημόνων μαζί με την εμπειρογνωμοσύνη των τεχνοκρατών του Υπουργείου», πρόσθεσε.

Επικεφαλής της συγκροτηθείσας Ομάδας έχει τεθεί ο ίδιος ο Υπουργός, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Εκπρόσωπος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας από το ΤΕΠΑΚ, Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ καθώς και τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η πολυσυλλεκτική ομάδα ειδικών αναμένεται να συνεδριάζει πολύ συχνά, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ολοκληρωμένης προσέγγισης σε κάθε προκύπτον θέμα, προλαμβάνοντας και επιλύοντας στοιχεία τριβής και καθυστερήσεων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιστημονικής Ομάδας, αναμένεται να διερευνηθεί η στρατηγική διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων και να υποβληθούν εισηγήσεις για την επικαιροποίησή της στη βάση: της υφιστάμενης κατάστασης (θεσμικό πλαίσιο, διαθέσιμες υποδομές, μηχανισμοί διαχείρισης αποβλήτων, κίνητρα κ.λπ.), των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, των μηχανισμών που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς και εξυπηρετούν τους στόχους αυτούς και οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση