ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Σάββατο η κηδεία του Αρχιεπισκόπου - Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 18:00 το Υπουργικό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.


 Διαβάστε επίσης: 

Αφιέρωμα - Από την Τάλα της Πάφου στο Θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου

Πώς εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Πρόεδρος για Αρχιεπίσκοπο: Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'


Live Ενημέρωση

15:37 - Θλίψη θρησκευτικών ηγετών για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου

Σήμερα χάσαμε έναν θαρραλέο ηγέτη, αναφέρει το Γραφείο του Θρησκευτικού Διαλόγου της Κυπριακής Ειρηνευτικής Διαδικασίας (RTCYPP), εκφράζοντας τα συλλυπητήρια εκ μέρους όλων των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου. 

Το Γραφείο, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας έγραψε στο twitter ότι "όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, οι θρησκευτικές κοινότητες και το RTCYPP που έχουν συνεργαστεί με την Εξοχότητά του θρηνούμε μαζί με τη Σύνοδο και την Εκκλησία της Κύπρου και προσευχόμαστε λόγω της απώλειας ενός έμπιστου ηγέτη, φίλου και αδελφού. Αιωνία η μνήμη του Μακαριωτάτου".

Γράφει ακόμη ότι "σήμερα το πρωί χάσαμε έναν θαρραλέο ηγέτη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', ο οποίος γύρισε μια νέα σελίδα στην ιστορία του νησιού ως ο πρώτος επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου που ξεκίνησε διάλογο με μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγέτες του νησιού για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και ειρήνης για όλους".

13:51 - Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου 

-        Εκκλησιαστικό πένθος μέχρι τη μέρα της κηδείας (Σάββατο 12/11)

-        Ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων από τις 10:00 π.μ της Τρίτης (8/11) μέχρι και τις 12:00 μ.μ της Παρασκευής (11/11)

-        Λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη (10/11) μέχρι και το πρωί του Σαββάτου (12/11) 

-        Εξόδιος ακολουθία το Σάββατο (12/11) στις 12:00 μ.μ στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

-        Την κηδεία θα τελέσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου 

-        Ο Μητροπολίτης Πάφου θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου  

-        Θα ηχήσουν πένθιμα κατά τη διάρκεια της κηδείας όλες οι καμπάνες και οι σημαίες θα παραμείνουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους  

-        Η σορός του θα ταφεί στον τάφο τον οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ετοίμασε κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα

-        Θα τελεσθεί λειτουργία και τρισάγιο την Κυριακή (13/11) και τρισάγια σε όλους τους ιερούς Ναούς της Κύπρου 

-        O θάνατός του θα αναγγελθεί στους Προκαθημένους, Πατριάρχας και Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτονόμων Εκκλησιών, ως και εις τους Αρχηγούς των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών  

13:27 - Συνεδριάζει εκτάκτως στις 18:00 το Υπουργικό 

Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας κας Αννίτας Δημητρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, 7 Νοεμβρίου, στις 6μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, εξαιτίας της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.

13:12 - Το Σάββατο η κηδεία του Αρχιεπισκόπου 

Το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.  

12:00 - Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος 

Ολοκληρλωθηκε η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία άρχισε στις 12:00 προκειμένου να αποφασίσει την ημέρα και την ώρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β'. Ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «μετά βαθύτατη θλίψη αγγέλομεν και επίσημα τον θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, που επεσυνέβη σήμερα, στις 06:40». 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι θα ταριχευθεί η σορός και θα εκτεθεί σε προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα. Η διαδικασία, συνέχισε, θα ανακοινωθεί και πάλι στην Ιερά Σύνοδο. «Πιθανότατα να μεταφερθεί από απόψε εκεί και αύριο το πρωί να γίνει μια Θεία Λειτουργία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ταφή θα γίνει στο χώρο, τον οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ετοίμασε κάτω από το Ιερό του Αποστόλου Βαρνάβα. Σε ερώτηση αν θα έρθει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την κηδεία, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι θα καλεστούν όλοι. «Μετά τη συνεδρία της Ιερά Συνόδου θα ανακοινωθεί η ώρα και η μέρα της κηδείας, οπότε όσοι θέλουν να έρθουν», κατέληξε.

11:41 - Ημέρα λύπης και πένθους, λέει ο Μητροπολίτης Λεμεσού 

Σήμερα είναι ημέρα λύπης, πένθους, πόνου και προσευχής για την εκκλησία της Κύπρου και για ολόκληρο τον λαό μας, αναφέρει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε συλλυπητήριο μήνυμα, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.

Εκφράζοντας βαθύτατη θλίψη, ο Μητροπολίτης Λεμεσού σημειώνει πως «ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αντιμετώπισε την ασθένειά του με πολλή υπομονή και πίστη στο Θεό».

«Η στάση του μπροστά στη δυσκολία του πόνου, αποτελεί πνευματικό παράδειγμα για όλους μας», συνεχίζει και προσθέτει ότι «Ο Αρχιεπίσκοπος από νεαρή ηλικία αγάπησε το Θεό και Τον ακολούθησε και διακόνησε την Εκκλησία μας».

« Προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του», καταλήγει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

10:57 - Tρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

Τελέστηκε στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτας Δημητρίου, το τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου μεταφέρθηκε η σορός του Αρχιεπισκόπου. 

10:34 - Σάββατο η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου 

Ως πιθανότερη ημερομηνία για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου είναι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ» προκειμένου να υπάρχει χρόνος άφιξης εκκλησιαστικών και άλλων επίσημων που θα ελθουν στην Κύπρο. 

10:24 - Έκτακτη Συνεδρία του Υπουργικού

Θα υπάρξει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το πώς θα τιμήσει η Πολιτεία σε συνεννόηση με την Εκκλησία, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπo, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας ότι αναμένονται πρώτα οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. 

10:21 - Πρόθεση Οικουμενικού Πατριάρχη να μεταβεί στην Κύπρο για την κηδεία Χρυσοστόμου Β' 

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βαθύτατα συγκινημένος από την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, περιστοιχούμενος από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, παρευρεθέντες Αγιορείτες Πατέρες, και από το σύνολο των εργαζομένων στο Πατριαρχείο.

Υποδεχόμενος στη συνέχεια όμιλο προσκυνητών από την νήσο Τήνο, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Κύπρο για την εξόδιο Ακολουθία του. 

10:20 - Πρόεδρος: Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία 

Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β'. Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και η δράση του για ευημερία του λαού μας, αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

10:17 - Σε προσκύνημα η σορός του Αρχιεπισκόπου 

Εντός ολίγων ημερών η ταφή του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 

Η σορός του θα εκτεθεί σε προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. 

09:58 - 12 η ώρα συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος

Στις 12 η ώρα θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» ήδη ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έχει ειδοποιήσει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Επίσης σε λίγο θα τελεστεί τρισάγιο στον καθεδρικό ναό.

09:27 - Στην Αρχιεπισκοπή ο Μητροπολίτης Πάφου

Ήρθε στην Αρχιεπισκοπή ο Μητροπολίτης Πάφου, θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος.

09:00 - Οι πιθανές ημερομηνίες ταφής του

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου επιδεινώθηκε άσχημα από το βράδυ Κυριακής. Ζωτικά όργανα του λένε οι πληροφορίες δεν λειτουργούσαν. Για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου ενημερώθηκε το βράδυ Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την Ιερά Σύνοδο να παίρνει τις τελικές αποφάσεις δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες ταφής του Αρχιεπισκόπου. Την ερχόμενη Πέμπτη ή το ερχόμενο Σάββατο. Θέμα για το οποίο ρωτήθηκε και η κυβερνητική πλευρά.

08:50 - Έκτακτη Ιερά Σύνοδος εντός της ημέρας 

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες εντός της ημέρας θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος υπό τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο Τοποτηρήτη του Θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος θα καθορίσει το διαδικαστικό μέρος της Εξόδιου Ακολουθίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β. 

08:30 - Στην Αρχιεπισκοπή ο Υπουργός Υγείας

08:15 - Μεσίστιες οι σημαίες στην Αρχιεπισκοπη

08:00 - Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες

07:38 - Το ιατρικό ανακοινωθέν

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' εκοιμήθη τη Δευτέρα, η ώρα 06:40 π.μ., σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν ο Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς.

Όπως αναφέρεται, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».

«Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του», προστίθεται.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος Β' υπήρξε «εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου».

«Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του», καταλήγει.

07:10 - Από νωρίς το πρωί στην Αρχιεπισκοπή έσπευσαν οι Ιωσήφ Κάσιος και Μιχάλης Πρωτοπαπάς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση