ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του

Kathimerini.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εκοιμήθη η ώρα 06:40 το πρωί της Δευτέρας (07/11), σε ηλικία 81 ετών, με πολιτικούς αξιωματούχους, κόμματα και υπουργούς της κυβέρνησης να στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του». 

Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλεια του. Αιωνία του η μνήμη».

Γιαννάκης Ομήρου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής

«Θλίψη γιά τό θάνατο τού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Υπηρέτησε με αφοσίωση την εκκλησία καί τήν πατρίδα. Θά τόν θυμάμαι πάντα ένοπλο στήν αντίσταση κατά τού πραξικοπήματος στή πλατεία Κωστή Παλαμά στή Πάφο. Αιωνία του η μνήμη».

Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Καλό παράδεισο Αρχιεπίσκοπε μας. Αιώνια ας είναι η μνήμη σου».

Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Πολλά θα γραφτούν για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ (1941-2022), όμως τρία είναι αδιαμφισβήτητα: Ήταν απολύτως ειλικρινής, αντιστάθηκε ενόπλως στο προδοτικό Πραξικόπημα το 1974 και έπραξε όσα έπραξε με γνώμονα τα συμφέροντα της Εκκλησίας της Κύπρου. Αιωνία η μνήμη του».

Νίκος Τορναρίτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ 

«Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για έναν ιεράρχη που κατέθεσε ψυχή, εφάρμοσε πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις και πάνω από όλα είχε το θάρρος της γνώμης του και αυτό το θάρρος της γνώμης το εξέφραζε πάντοτε ελευθέρα και έτσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι. Ελεύθερα να σκεπτόμαστε, ελευθέρα να τοποθετούμαστε».

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ιωάννης Κασουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών 

«Βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ | Το μεταρρυθμιστικό του έργο ήταν καθοριστικό για το Πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου | Ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο και στους οικείους του».

Γιάννης Καρούσος, Υπουργός Μεταφορών

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Yπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά προς το ποίμνιο αλλά και τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλειά του».

Νίκος Νουρής, Υπουργός Εσωτερικών 

«Η Κύπρος κ ο ελληνισμός θρηνούν για την απώλεια ενός ευπατρίδη θρησκευτικού ηγέτη. Καλό παράδεισο μακαριστέ Αρχιεπίσκοπε Χρυσόστομε Β'».

Χαράλαμπος Πετρίδης, Υπουργός Άμυνας

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β. Σημαντικότατο και ουσιαστικό το έργο του για την Ορθοδοξία, τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Εκκλησία της Κύπρου. Αιωνία η μνήμη του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας

«Αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, ο οποίος υπηρέτησε την εκκλησία με μεγάλη προσήλωση και αγάπη. Συλλυπητήρια στο ποίμνιο αλλά και τους οικείους του».

Νίκος Χριστοδουλίδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β' και εύχεται να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η σημαντικότητα της συνεισφοράς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' ως προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου θα υπενθυμίζεται μέσα από την προσφορά και το έργο του, ενώ η γενναιότητα και η υπομονή με την οποία αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας του ήταν ενδεικτική της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, η αναβάθμιση της Ιεράς Συνόδου, η ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς, η ανέγερση σημαντικών έργων, η συντήρηση των κατεχόμενων εκκλησιών και η διασφάλιση της ομαλότητας αποτελούν παρακαταθήκες για τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' θα τιμάται και θα μνημονεύεται.

Στο πλαίσιο του πένθους για την απώλεια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου αναστέλλονται οι προεκλογικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι τη μέρα της κηδείας του.

Ανδρέας Μαυρογιάννης,  υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

«Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στην Εκκλησία της Κύπρου, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β', του Ιεράρχη που υπηρέτησε με προσήλωση για δεκαετίες την Ορθοδοξία. Είθε ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη και να είναι αιωνία η μνήμη του».

Αχιλλέας Δημητριάδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

«Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , συλλυπητήρια στους οικείους του και στην Κυπριακή Εκκλησία».

Μάριος Ηλιάδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

«Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´. Τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του. Αιώνια του η μνήμη. Εύχομαι ο διάδοχος του να υπηρετήσει την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας με την αφοσίωση που απαιτεί ο αρχιερατικός ρόλος».

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας 

«+Χρυσοστόμου του Β’ Αρχιεπισκόπου Κύπρου αιωνία η μνήμη».

Γιώργος Κολοκασίδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας 

«Ο κυπριακός Ελληνισμός πενθεί για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' που εκοιμήθη ήσυχα το πρωινό της 7ης Νοεμβρίου 2022. Το έργο και οι ημέρες του θα παραμείνουν ανεξίτηλα στους τόμους της ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μεγάλη προσφορά του η ίδρυση Θεολογικής Σχολής και η προστασία της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, την οποία αντιμετώπισε ως άρρηκτο κομμάτι της ελληνικής και ορθόδοξης ταυτότητάς μας.

Θα τον θυμόμαστε, μεταξύ άλλων, για την θαρραλέα στάση του απέναντι στο σχέδιο Ανάν και τη σύμπλευσή του με τον υπόλοιπο κυπριακό Ελληνισμό.

Εκφράζουμε βαθύτατα συλλυπητήρια στους οικείους του και στην Εκκλησία της Κύπρου. Αιωνία να είναι η μνήμη του».

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Η απώλεια του Προκαθημένου του Εκκλησίας, βυθίζει στο πένθος την Κύπρο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και καταθέτει το σεβασμό του, στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα.

Πρόσφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό των θεσμών της Εκκλησίας της Κύπρου.

Υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο.

Αντιμετώπισε τις δύσκολες τελευταίες του στιγμές, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα.

Με σεβασμό στη μνήμη του, το Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Αιωνία του η μνήμη.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων 

Με λύπη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Αρχιεπισκόπου.

Ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναβάλλει την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Η είδηση της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, μας προκάλεσε βαθύτατη θλίψη. Ηγεσία, Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

Ο αείμνηστος ιεράρχης, με δραστηριότητα στα εκκλησιαστικά πεπραγμένα από νεαρή ηλικία, αξιώθηκε να ηγηθεί ως ποιμένας της εκκλησίας της Κύπρου και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με σημαντική του παρακαταθήκη να είναι η διεύρυνση των μητροπόλεων, η ίδρυση της θεολογικής σχολής και ο εκσυγχρονισμός των εκκλησιαστικών θεσμών στον τόπο μας. Πνευματικός ηγέτης με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πάντα με το θάρρος του λόγου του αλλά και με άσβεστο και διαρκές το ενδιαφέρον του για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Παράδειγμα ιεράρχη που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και τον δέοντα σεβασμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ένδειξη πένθους και σεβασμού, αναστέλλει τις προεκλογικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι τη μέρα της κηδείας του.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στην ιεραρχία και σε όλο τον κόσμο της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος, στην 16χρονη παρουσία του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου, το οποίο από σήμερα παραδίδεται στην κρίση της Ιστορίας.

Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ 

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσοστόμου Β'.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε μια ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος συνέδεσε την προσωπική του ζωή, αλλά και την ιερατική του δράση με τους αγώνες του τόπου και τη σύγχρονη ιστορία του. Ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, θα μνημονεύεται εις το διηνεκές για την τεράστια συνεισφορά του στη δομή και λειτουργία της Εκκλησίας, το ενισχυμένο φιλανθρωπικό της έργο, τη διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της Εκκλησίας και την περαιτέρω ανάπτυξη εκκλησιαστικών χώρων και μνημείων.

Ο δυναμικός αλλά πράος χαρακτήρας του, η στωικότητα και η ικανότητα του να ηγείται, υπήρξαν σημαντικοί πυλώνες πάνω στους οποίους βασίστηκε η πετυχημένη δράση του. Το απαράμιλλο ψυχικό σθένος και η αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια του, ήταν στοιχεία χαρακτήρα, που ήταν πάντοτε ευδιάκριτα στον Αρχιεπίσκοπο και ειδικά κατά την πολυετή μάχη του με την επάρατη νόσο.

Στο πλαίσιο του πένθους για την απώλεια του, όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες μας αναβάλλονται μέχρι τη μέρα της κηδείας του. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ

«Η @edek1969 με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κύπρου για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β΄, ο οποίος αφήνει πίσω του ένα σημαντικό και πολυσχιδές έργο. Αιωνία θα είναι η μνήμη του».

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κύπρου για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β΄.  
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄ με τον θάνατό του αφήνει στον διάδοχό του ένα σημαντικό  και πολυσχιδές έργο. Εκκλησιαστικό,  φιλανθρωπικό, πολιτιστικό. Πάνω απ’ όλα όμως, μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για τον αγώνα του λαού μας  για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την προάσπιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Είναι σημαντικό να υπομνήσουμε τον αγώνα του ενάντια: 

  • Στην Χούντα των Αθηνών,  
  • το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, 
  • το σχέδιο Ανάν το 2004, και 
  • στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος πατρίδας μας. 

Αιωνία θα είναι η μνήμη του.  

Μάριος Κάρογιαν, Πρόεδρος ΔΗΠΑ

Η απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ αφήνει μεγάλο κενό στην Εκκλησία και στον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή, όπου μετέβη για να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο κ. Καρογιάν είπε πως με οδύνη πληροφορήθηκε το πρωί την απώλεια του Μακαριότατου, ενός ιεράρχη, ενός ανθρώπου που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες και στην Εκκλησία και στον τόπο.

Σημείωσε πως όλα αυτά που πέρασε την προηγούμενη περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος είναι ίδιο του χαρακτήρα του, ενός ανθρώπου δηλαδή «ο οποίος πάλευε, ο οποίος έβγαζε μια τεράστια εσωτερική δύναμη για να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα, με θάρρος, με επιμονή να κερδίσει τη ζωή».

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο και στην Εκκλησία και στον τόπο, στην πατρίδα του. Ηταν μια ισχυρή προσωπικότητα, ανέφερε, με ευαισθησίες, και ήταν ένας άνθρωπος που συμπονούσε και που αθόρυβα βοηθούσε και ενίσχυε συνανθρώπους του που υπέφεραν.

«Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τον τόπο του, είχε έντονες απόψεις στο εθνικό θέμα αλλά και έγνοια γιατί ήθελε να δει την πατρίδα του να απελευθερώνεται. Ήταν ένας άνθρωπος και ένας ιεράρχης που μπορεί για κάποιους να ήταν παρεξηγημένος, ωστόσο ήταν ευθύς, ειλικρινής και έντιμος και αυτά που ένιωθε τα έλεγε χωρίς υποκρισία», πρόσθεσε.

Ο Μάριος Καρογιάν είπε πως κάποιος μπορεί να διαφωνούσε μαζί του, όμως δεν μπορούσε να του αμφισβητήσει τις ισχυρές απόψεις που είχε αλλά και το θάρρος της γνώμης του.

«Η απώλεια του αφήνει ένα μεγάλο κενό και στην Εκκλησία μας και στον τόπο μας. Ήρθαμε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή να διαβιβάσουμε τα συλλυπητήρια μας στην Ιερά Σύνοδο, προς το ποίμνιο και να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Μακαριότατο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση