ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:07
 

Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία τίμησαν τον ήρωα Κυριάκο Μάτση

Ο Πρόεδροι Αναστασιάδης και Παυλόπουλος βεβαίωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος με σύμπνοια συνεχίζουν τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ύψιστη τιμή για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση και για τη γενέτειρα του το Παλαιχώρι, από την ελληνική και την κυπριακή πολιτεία, με την παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Προκόπη Παυλόπουλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  στο ετήσιο μνημόσυνο του και στην αποκάλυψη της προτομής του στο πατρικό του.
 
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού δήλωσαν ταπεινότητα μπροστά στο ανάστημα του τιμώμενου ήρωα και της θυσίας του, βεβαίωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος με σύμπνοια και σε εθνική γραμμή συνεχίζουν τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού κατά τον τρόπο που δίδαξε που καθόρισε με την πορεία, τη θυσία, την παρουσία του ο μεγάλος ήρωας.
 
Τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο εκφώνησε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ο οποίος είπε πως η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ξεφεύγει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δεν μπορεί να είναι συνομοσπονδιακή και δεν μπορεί να περιλαμβάνει την παραμονή κατοχικού στρατού και εγγυήσεων άλλων κρατών.
 
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε θερμά ο κόσμος στα δρομάκια του Παλαιχωρίου με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, ενώ ο ίδιος με απλότητα, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δίστασαν να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους βεβαιώσουν για το αρραγές μέτωπο Αθηνών – Λευκωσίας και για την υπεράσπιση αρχών στην προσπάθεια λύσης στο εθνικό πρόβλημα.
 
Οι Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου μετέβησαν πεζοί μέσα από το χωριό από την εκκλησία στο πατρικό του Κυριάκου Μάτση, όπου τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, περιηγήθηκαν τους χώρους του και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
 
Ακολούθως οι κ. Παυλόπουλος και Αναστασιάδης μετέβησαν στο οίκημα του ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου όπου ο Πρόεδρος Παυλόπουλος  απένειμε το Μάτσειο βραβείο στην πρώτη  νικήτρια του διαγωνισμού συγγραφής έκθεσης για την προστασία του περιβάλλοντος σε σύνδεση με τον Κυριάκο Μάτση που θεσμοθετημένα διοργανώνουν ο Παγκύπριος Σύνδεσμο Γεωπόνων και το Απεΐτιο Γυμνάσιο.
 
Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύξησε από φέτος το χρηματικό έπαθλο που μοιράζονται οι τρεις πρώτοι διαγωνιζόμενοι στα 2.000 ευρώ.
 
Το βραβείο στη δεύτερη μαθήτρια επέδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  και την τρίτη ο αδελφός του ήρωα, πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.
 
Οι τρεις νικήτριες είναι η Ναταλία Κκαϊλη που πήρε χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και ανέγνωσε το δοκίμιο που της χάρισε την πρωτιά.
 
Η Μαρία Πολυκάρπου πήρε το δεύτερο βραβείο των 600 ευρώ και η Άννα Χαρίτωνος το τρίτο βραβείο των 400 ευρώ.
 
Ο Πρόεδρος του ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου απένειμε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο τιμητική πλακέτα, την οποία παραλαμβάνοντας ο πρώτος Έλληνας πολίτης είπε  ότι εκπλήρωσε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας «μαζί με τον φίλο και αδελφό Νίκο Αναστασιάδη, ένα στοιχειώδες χρέος τιμής απέναντι ήρωα, ο οποίος μας διδάσκει με το παράδειγμα του τί πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να υπερασπιστούμε, πώς πρέπει να ζήσουμε ως άνθρωποι, ως λαός και ως έθνος».

Πρόσθεσε πως αυτή η πλακέτα  θα είναι ακόμα ένα χρέος για αυτόν.
 
Πλακέτα απονεμήθηκε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνοδευόμενη όμως με έκκληση προς τον Πρόεδρο να μεριμνήσει ώστε να αναζωογονηθεί η  περιοχή Τροόδους, διαφορετικά όπως ειπώθηκε η φθίνουσα πορεία των κοινοτήτων θα είναι μη αναστρέψιμη.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην έκκληση διαβεβαίωσε ότι κάποια έργα απαιτούσαν την απαλλοτρίωση γης για αυτό και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ποσό 250 χιλιάδων ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματωθούν τα έργα στην κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι «αύριο διορίζεται στη θέση του Επιτρόπου για την Ανάπτυξη Ορεινών Κοινοτήτων ο Γιαννάκης Παπαδούρης, ο οποίος αμισθί και ιδίων εξόδων επί το πλείστον, έχει προχωρήσει σε μελέτες στρατηγικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, έτσι ώστε να υπάρχει μια στρατηγική για υλοποίηση.

«Το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων είναι και πρέπει να θεωρείται δεδομένο, με συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X