ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για εισαγωγή ναρκωτικών από το Βέλγιο

Όλες οι ποσότητες ναρκωτικών, εισάγονταν από το Βέλγιο μέσα σε σφραγισμένα χάρτινα κιβώτια και κατέληγαν στο Ταχυδρομείο Προδρόμου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ένοχους έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση εισαγωγής, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, και διακίνησης στην Κύπρο μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Οι Κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι σε αριθμό κατηγοριών για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της εισαγωγής και παράνομης κατοχής ναρκωτικών τάξεως Α και Β με σκοπό την προμήθεια τους.

Όλες οι ποσότητες ναρκωτικών, εισάγονταν από το Βέλγιο μέσα σε σφραγισμένα χάρτινα κιβώτια και κατέληγαν στο Ταχυδρομείο Προδρόμου, προκειμένου να παραδίδοντο στα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναγράφονταν επί των κιβωτίων. Τα πρόσωπα αυτά, με βάση την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ήταν ανύπαρκτα, γεγονός που ήταν σε γνώση άλλου μέλους του κυκλώματος που εργαζόταν στο Ταχυδρομείο Προδρόμου.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το ότι:

-στις 27/08/2015 εισήγαγαν, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, κοκαΐνη βάρους 1986 γρ. και κάνναβη βάρους 25,899 κιλών
-στις 28/08/2015 εισήγαγαν κάνναβη βάρους 9 κιλών και 933,7 γραμμαρίων
-στις 31/08/2015 εισήγαγαν κοκαΐνη βάρους 995,5 γραμμαρίων καθώς και 23 δισκία MDMA και 15 δισκία 2-CE
-στις 31/08/2015 εισήγαγαν κάνναβη βάρους 14 κιλών και 977,099 γραμμαρίων

Περαιτέρω, ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της προμήθειας κάνναβης συνολικού βάρους 12 κιλών σε άλλο πρόσωπο.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος απαλλάχθηκε και αθωώθηκε σε σχέση με αριθμό κατηγοριών που αντιμετώπιζε και αφορούσαν αδικήματα εισαγωγής και κατοχής ποσότητας κάνναβης με σκοπό την προμήθεια τους σε τρίτους. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετώπιζε και ο πρώτος κατηγορούμενος στις οποίες όμως επίσης απαλλάχθηκε, μετά από ενδιάμεση απόφασή του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν τέθηκε ενώπιον του σαφής μαρτυρία ώστε να καταλήξει με βεβαιότητα ότι στα κιβώτια υπήρχαν οι ποσότητες και το είδος των ναρκωτικών που αναφέρονταν στις εν λόγω κατηγορίες.

Το Κακουργιοδικείο στην πολυσέλιδη απόφαση του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 26/2/2018 στον 1ο όροφο του κτιρίου 4, όπου στεγάζονται τα δύο Κακουργιοδικεία που λειτουργούν στη Λευκωσία καθώς και η αποθήκη του Ποινικού Τμήματος, προκάλεσε την καταστροφή αρκετών τεκμηρίων της υπόθεσης.

Πρόκειται για τα χάρτινα κιβώτια στα οποία εντοπίστηκαν οι ναρκωτικές και διάφορα κινητά τηλέφωνα που παραλήφθηκαν ως τεκμήρια στην υπόθεση καθώς και ο σκληρός δίσκος κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης “DVR”.

Οι συνήγοροι των Κατηγορουμένων, υποστήριξαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι η καταστροφή των τεκμηρίων και συγκεκριμένα ενός κινητού, στέρησε από την υπεράσπιση τη δυνατότητα επιστημονικής εξέτασης του υπό αναφορά τεκμηρίου, από τα αποτελέσματα της οποίας δυνατό να αποκαλυπτόταν η αλήθεια και τα, κατ’ ισχυρισμόν, ψεύδη μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη, είτε για την όποια διαγραφή των δεδομένων του κινητού είτε για την καταστροφή του μετά την κατάθεση του στο Δικαστήριο. Έκρινε επίσης ότι η καταστροφή του δεν οδήγησε σε ανισότητα των όπλων μεταξύ Κατηγορούσας Αρχής και Υπεράσπισης, δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς οι Κατηγορούμενοι και συνακόλουθα δεν παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης

Σημειώνεται επίσης ότι οι ναρκωτικές ουσίες που σχετίζονται με τις κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι παραλήφθηκαν από την Αστυνομία, εξετάστηκαν από το Κρατικό Χημείο και αφού διαπιστώθηκε το είδος και η ποσότητα τους, κατατέθηκαν ως Τεκμήρια στη διαδικασία.

«Το γεγονός ότι καταστράφηκαν, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε στις 26/2/2018, ουδόλως επηρέασε την υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής σε σχέση με τις υπό αναφορά κατηγορίες, καθόσον δεν αμφισβητήθηκε ούτε η ποσότητα ούτε το είδος των ναρκωτικών ουσιών. Αντίθετα μάλιστα, τα στοιχεία αυτά δηλώθηκαν ως παραδεκτά», καταλήγει η απόφαση.

Το Δικαστήριο θα επιβάλει ποινής στους κατηγορούμενους αφού πρώτα οι συνήγοροι υπεράσπισής τους προβούν σε αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση