ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Οι μισές εκθέσεις υλοποιούνται - Στα 2,4 εκ ευρώ ο προϋπολογισμός

Από τα 2.500 περίπου παράπονα που δέχθηκαν, είπε, περίπου 600 δεν είναι της αρμοδιότητας του γραφείου της

ΚΥΠΕ

Το 50% των εκθέσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εισακούεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσε η Επίτροπος, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμού του γραφείου της για το 2023.

Από τα 2.500 περίπου παράπονα που δέχθηκαν, είπε, περίπου 600 δεν είναι της αρμοδιότητας του γραφείου της. Από τα υπόλοιπα παράπονα, ανέφερε, ένα 70 – 80% διευθετείται με ατομικές παρεμβάσεις, επιστολές και εισηγήσεις.

Τα προβλήματα, συνέχισε, αφορούν συστημικά ζητήματα κι αφορούν τις εκθέσεις του γραφείου της. «Θέλουμε να βρούμε πρακτικές λύσεις και τρόπους επικοινωνίας των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρέτησης των διαφόρων αιτήσεων, κυρίως για τα επιδόματα, ώστε οι διαδικασίες να είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο χρονοβόρες».

Η κ. Λοττίδη σημείωσε ότι διαχρονικά το 50% των εκθέσεων του Γραφείου της υλοποιούνται. Τα περισσότερα παράπονα, είπε, αφορούν ακίνητη περιουσία και δημόσιες υπηρεσίες. Τα τελευταία όμως χρόνια υποβάλλονται πολλά παράπονα και για τα επιδόματα, καθυστερήσεις στην καταβολή ή απορρίψεις, όπως για συντάξεις, επιδόματα μονογονιών, για άτομα με μειωμένο εισόδημα κ.α. Επίσης, σημείωσε, πολλά είναι τα παράπονα που κάθε χρόνο υποβάλλονται για τις υπηρεσίες που αφορούν το Κτηματολόγιο.

Ο προϋπολογισμός

Στα 2.410.615 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2023, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση της τάξης του 13,70% (278.615 ευρώ), έναντι του προϋπολογισμού του 2022 (2.132.00 ευρώ). Όπως ανέφερε η κ. Λοττίδη, η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στην πλήρωση πέντε θέσεων Λειτουργού του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως. Το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού, της τάξης του 82,17%, αφορά την μισθοδοσία, συναφή επιδόματα και συνεισφορές στα διάφορα ταμεία των μονίμων υπαλλήλων και του ωρομίσθιου προσωπικού.

Όπως αναφέρθηκε στην συνεδρία, στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως υπηρετούν 26 Λειτουργοί, 10 άτομα ως γραμματειακό προσωπικό και 4 ως ωρομίσθιο προσωπικό.

Οι λειτουργικές δαπάνες του Γραφείου ανέρχονται στο 11,83% (285.250 ευρώ) και σημειώθηκε ότι το κονδύλι για το ενοίκιο έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια μετά από έντονη και παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, με την πρόσφατη μείωση σε ετήσια βάση να φτάνει τις 29.099 ευρώ (από 169.932 στις 139.944 ευρώ ετησίως).

Συνολικά ποσοστό 94% του προϋπολογισμού του Γραφείου δαπανάται σε μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα και το υπόλοιπο 6% σε έξοδα συντήρησης και επιδιορθώσεων μηχανημάτων και εξοπλισμού, έξοδα συμμετοχής σε συνέδρια, συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς, έξοδα μεταφράσεων και έξοδα για αγορά εξοπλισμού δανείων.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι στη βάση ξεχωριστών νομοθεσιών έχει επίσης τις αρμοδιότητες για τον Φορέα Ισότητας και Καταπολέμησης των διακρίσεων, τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης των βασανιστηρίων, την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Εθνικό Ανεξάρτητο Μηχανισμό Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, τον Μηχανισμό Παρακολούθησης των Διαδικασιών Αναγκαστικών Επιστροφών άτυπων μεταναστών, την προστασία των δικαιωμάτων οικονομικών μεταναστών.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις Βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, η κ. Λοττίδη είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Για την επαφή με την Κοινωνία των Πολιτών που αναφέρεται στην έκθεση του GANHRI η Επίτροπος είπε ότι πρέπει να βλέπουν όχι μόνο οργανώσεις αλλά και ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς που μπορούν να τους δώσουν και καθοδήγηση. Το Advisory Committee έχει συσταθεί με δική μας πρωτοβουλία και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές, πρόσθεσε λέγοντας πως ήδη έχουν επαφή με τις οργανώσεις Cyprus Refugee Council, ΟΠΑΚ, ΣΠΑΒΟ, MIGS, ACCEPT.

Για το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά, η κ. Λοττίδη εξήγησε την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, πού βρίσκεται το θέμα, ανέφερε ότι οι γυναίκες υπαξιωματικοί θα πάρουν μια προσαύξηση και προαγωγή και είπε πως δεν είναι ικανοποιημένες με αυτό ζητώντας υψηλές αποζημιώσεις που δεν είναι σίγουρη ότι αν ακολουθηθεί η δικαστική οδός θα τις λάβουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση