
ΚΥΠΕ
Σειρά σημαντικών επαφών πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας συνοδευόμενος με αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο κάνοντας συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ αυτών ο Υπαρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η πραγματοποίηση σειράς υψηλού επιπέδου επαφών με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, καθώς και με την ηγεσία της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιού Τζέρσεϊ. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, την προαγωγή της σταθερότητας και τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου
Από Τρίτη 29 Απριλίου έως Πέμπτη 01 Μαΐου 2025, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκε το Πεντάγωνο. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας πραγματοποίησε σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) Μάικλ Μίλερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την εποπτεία σημαντικών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπως τα Foreign Military Sales (FMS), Excess Defense Articles (EDA) και Article 10, τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμαχικών και συνεργαζόμενων χωρών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα προγράμματα αυτά έχουν στρατηγική σημασία για την Εθνική Φρουρά. Το FMS δίνει τη δυνατότητα απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ μέσω διακρατικών συμφωνιών, το EDA επιτρέπει την παραχώρηση πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού με ευνοϊκούς όρους, ενώ το Article 10 ρυθμίζει τη μεταφορά αμυντικού υλικού για σκοπούς ασφάλειας και εκπαίδευσης. Σκοπός της συνάντησης ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή και να ξεκλειδώσουν όποιες δυσκολίες έχουν προκύψει για την είσοδο της χώρας στα προγράμματα.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Ευάγγελου Σάββα, είχε ως βασικό αντικείμενο τη διερεύνηση τρόπων για εκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων στα οποία η Κύπρος δύναται να συμμετέχει μετά απο τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις των ηγεσιών των δύο χωρών.
Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, έχει καταρτιστεί αναλυτικός κατάλογος με συνδεδεμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και προτεινόμενα μέσα ή υλικά προς προμήθεια μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Η επίσκεψη στο Πεντάγωνο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «έδωσε την ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για την ουσιαστική ενεργοποίηση τους, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον εκτελούντα χρέη Αρχηγού του Διακλαδικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχο Christopher Grady. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής σημασίας που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η συνάντηση του Αντιστράτηγου Τσιτσικώστα την Πέμπτη 1 Μαΐου, με τον Στρατηγό Στίβεν Νόρντχαους, Διοικητή του National Guard Bureau (CNGB) και Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ.
Η Εθνική Φρουρά εντάχθηκε το 2022 στο διεθνές Πρόγραμμα Συνεργασίας “State Partnership Program – SPP”, στο οποίο συμμετέχουν 115 χώρες από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του Νιού Τζέρσεϊ, με την οποία διατηρεί ξεχωριστή συνεργασία και η Αλβανία – χώρα που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Εθνοφρουρά κάθε Πολιτείας των ΗΠΑ συνεργάζεται με συγκεκριμένες χώρες.
Η συνάντηση με τον Στρατηγό Νόρντχαους επιβεβαίωσε τη σημασία του “State Partnership Program” ως θεσμικού πλαισίου μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Μέσω του Προγράμματος αυτού προωθείται η διαλειτουργικότητα, η από κοινού εκπαίδευση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.
Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί αναγνώριση του σταθερού ρόλου της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Στο περιθώριο της παρουσίας του στο Πεντάγωνο, ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας, είχε επίσης συναντήσεις με το Επιτελείο Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και το Τμήμα Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Πολιτικής (J-5) του Διακλαδικού Επιτελείου. Συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Επίσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προσκλήθηκε απο το κορυφαίο αμερικανικό think tank “Atlantic Council”, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με ειδικούς για θέματα ασφάλειας και άμυνας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Παράλληλα, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute, Νίκο Λαρυγγάκη, καθώς και με τον Ελληνοαμερικανό Βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκας Μπιλιράκη. Συζητήθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ–Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Κύπρο σε πολιτικό και αμυντικό επίπεδο.
Επαφές στον ΟΗΕ
Την Πέμπτη, 1η Μαΐου, κατά τη μετάβαση της Κυπριακής Αντιπροσωπείας από την Ουάσιγκτον στο Νιού Τζέρσει, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, με την Υποστράτηγο Σέριλ Πιρς, Αναπλ. Στρατιωτική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και πλέον υψηλόβαθμη στρατιωτικό στην ιεραρχία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας, της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των αρμόδιων στρατιωτικών οργάνων των Ηνωμένων Εθνών. «Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και επιβεβαίωσε τη βούληση για συνέχιση της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας», αναφέρουν οι πηγές.
Συνάντηση με Διοικητή Εθνοφρουράς του Νιού Τζέρσεϊ
Σημειώνουν επίσης ότι ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του Προγράμματος “State Partnership Program” που προαναφέρθηκε, ηταν η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς με τη Διοικητή της Εθνοφρουράς του Νιού Τζέρσεϊ, Ταξίαρχο Ιβόν Μέις. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μέσω προγραμματισμού κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, καθώς και στον σχεδιασμό μελλοντικών δραστηριοτήτων με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις δυνατότητες της Εθνοφρουράς του Νιού Τζέρσεϊ.
Κατά την παραμονή της στο Νιού Τζέρσεϊ, η κυπριακή στρατιωτική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε σειρά σχηματισμών και στρατιωτικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις αναφορικά με την αποστολή, την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες των Μονάδων, ενώ ακολούθησαν και επιδείξεις των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτουν.
Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΦ στο Συνέδριο Ειδικών Επιχειρήσεων στη Φλόριντα
Τη Δευτέρα 2 Μαίου ο Αρχηγός ΓΕΕΦ θα συμμετάσχει στο Συνέδριο Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ταμπά της Φλόριντα. Ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας προσκλήθηκε ως προερχόμενος από τον χώρο των Ειδικών Επιχειρήσεων στο συνέδριο, το οποίο θα συγκεντρώσει διοικητές Ειδικών Επιχειρήσεων και Αρχηγούς με αντίστοιχο υπόβαθρο από όλο τον κόσμο.
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν μιλώντας στο ΚΥΠΕ ότι «η επίσκεψη του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και καταδεικνύει τη σταθερή προσήλωση των Κυπριακών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Επιβεβαιώνει επίσης, το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και κοινής προσήλωσης στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Η κυπριακή ομογένεια τίμησε τον Αρχηγό ΓΕΕΦ σε εκδήλωση στην Αστόρια
Η κυπριακή ομογένια τίμησε τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Τσιτσικώστα, ο οποίος κατά τη σύντομη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, είχε συνάντηση στην Αστόρια με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής Κυριάκο Παπαστυλιανού και με μέλη αυτής, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής για τον Κυπριακό Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ μιλώντας στους παρευρισκόμενους εξέφρασε την εκτίμηση του στην κυπριακή ομογένεια, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές της για την ανάδειξη του Κυπριακού Ζητήματος.
Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς με νέα μέσα.
«Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή και για τις προσπάθειες σας για την πατρίδα. Θα ήθελα να πω πάνω σε αυτά που αναφέρατε, οι αριθμοί ποτέ δεν ήταν μαζί μας. Ο ελληνισμός αν κοιτάξουμε την ιστορία πάντα έτσι ήταν. Οι αριθμοί ήταν μικροί πάντα και αντιμετωπίζαμε τους πολλούς. Η ευρηματικότητα του Έλληνα μας έκανε να υπερισχύσουμε. Οι πρόγονοι μας τον έβρισκαν τον τρόπο», είπε.
Αν, πρόσθεσε, «είμαστε στην ίδια γραμμή όλοι συντεταγμένοι, εμείς οι λίγοι, είμαστε αρκετοί να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει. Αυτό που κάνουμε εμείς και εσείς συντελεί στις προσπάθειες που γίνονται για να εξασφαλιστεί η κυριαρχία της Κύπρου. Αυτό που έχει τώρα και αυτό που θέλει να ξαναπάρει πίσω».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστυλιανού εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στις ΗΠΑ να ήταν εποικοδομητικές. «Να θυμίσουμε ότι η ομογένεια έπαιξε σημαντικό ρόλο για την συνεργασία της Εθνικής Φρουράς με την Εθνοφυλακή του Νιού Τζέρσεϊ και βοήθησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», είπε.
Όπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, «εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια διότι πιστεύουμε ότι το έθνος είναι ελληνικό, είναι η θρησκεία, η γλώσσα και εθνική μας συνείδηση. Όλοι προσπαθούμε να το διατηρήσουμε ζωντανό αυτό μέσα από τις εκδηλώσεις και να κρατάμε το ηθικό μας ακμαιότατο. Κανείς δεν ξεχνάει τι συνέβη στην Κύπρο. Σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ομογένεια, να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας».
Σε δική του παρέμβαση ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι «στην κυπριακή ομογένεια είμαστε μόνο 50.000 άνθρωποι, αλλά είμαστε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού, με 2 εκατομμύρια Έλληνες. Η κυπριακή ομογένεια κρατάει ψηλά το εθνικό θέμα για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η τραγωδία της Κύπρου το 1974 μας έφερε σε αυτό το σημείο. Αγωνιζόμαστε για τα ελληνικά ιδανικά και την Κύπρο».
Πολλοί, σημείωσε, «προσπαθούν να διαιρέσουν τον Ελληνισμό και την κυπριακή ομογένεια. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε ενωμένοι και το κόμμα μας είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Αντιμετωπίζουμε μια καινούργια κυβέρνηση και θέλουμε να βοηθήσουμε».
«Σήμερα πάντως οι σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο που είχε υπάρξει ποτέ. Αυτό ξεκίνησε από την πρώτη θητεία του Τραμπ και συνεχίζεται έως και σήμερα. Ξέρουμε ότι η Τουρκία θέλει να μπεί στο πρόγραμμα των F35 και προσπαθούμε να το σταματήσουμε», είπε ο κ. Κρίστοφερ.
Ο κ. Παπαστυλιανού μαζί με τον κ. Κρίστοφερ τίμησαν τον Αρχηγό ΓΕΕΦ με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.