ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο κτήριο του Κτηματολογίου

Την τελετή της υπογραφής χαιρέτισαν τόσο ο κ. Νουρής όσο και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος

ΚΥΠΕ

Την αποφασιστικότητά του για τη σύντμηση του χρόνου που απαιτούν οι διαδικασίες για την ανάθεση μεγάλων έργων εξέφρασε σήμερα ο Υπoυργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κατά την υπογραφή του συμβολαίου για το νέο κεντρικό κτήριο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Την τελετή της υπογραφής χαιρέτισαν τόσο ο κ. Νουρής όσο και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεκινά η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, όπως είπε, που θα απαλλάξει το κράτος από την καταβολή ενοικίων, και θα εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό.

Η υπογραφή του συμβολαίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει και την ευθύνη της εκτέλεσης του έργου, το κόστος του οποίου καλύπτεται από το προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συμβόλαιο υπέγραψαν ο Μιχαλης Λόης, εκ μέρους της κοινοπραξίας που αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου, και η Ελένη Κασκίρη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος Δημοσίων Έργων, στην παρουσία των δύο Υπουργών και του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ελίκου Ηλία.

Για την κατασκευή του νέο κτηρίου, που θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στη συμβολή των Λεωφόρων Κυρηνείας και Γλαύκου Κληρίδη στην Αγλαντζιά, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 2016, τονίζοντας ότι δε νοείται καθυστέρηση έξι ετών για την προώθηση ενός έργου σε ένα ευνομούμενο κράτος. «Πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι έχουμε σοβαρότατες καθυστερήσεις στην προκήρυξη μεγάλων έργων», είπε ο κ. Νουρής, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μομφή για οποιονδήποτε.

«Θέλω να δω τα πράγματα να υλοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς», πρόσθεσε ο κ. Νουρής, λέγοντας ότι υπάρχει όραμα για πολλά ακόμα έργα, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αναφορά του αυτή, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει εντοπίσει που οφείλονται οι καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι συχνά οφείλονται σε θέματα της αναθεωρητικής αρχής προσφορών.

«Η μεθοδολογία που σήμερα υπάρχει και δίνει δικαιώματα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε μία ευνομούμενη πολιτεία, δε θα πρέπει να είναι καταχρηστική», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του οι διατάξεις αυτές είναι καταχρηστικές και θα πρέπει να απασχολήσουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως απασχόλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο. «Ευελπιστώ ότι είναι κάτι που θα προλάβουμε να το υλοποιήσουμε μέσα στην περίοδο της τρέχουσας διακυβέρνησης, γιατί έτσι εξυπηρετείται το καλώς νοούμενο συμφέρον», είπε ο κ. Νουρής.

Υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα της στέγασης δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια, ώστε να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την οικονομική επιβάρυνση για μίσθια κτηρίων, τα οποία, για τις υπηρεσίες που θα στεγαστούν στο εν λόγω κτήριο, ανέρχονται συνολικά στο €1 εκ., όπως είπε. Σημείωσε, άλλωστε, ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, αφού, όπως είπε, «σήμερα υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός σε ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως είναι του Κτηματολογίου». Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και το κυκλοφοριακό, αφού θα αποφευχθούν οι μετακινήσεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου θα ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση του έργου, έχει βελτιωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η αισθητική του κτιρίου.

Στην Αγλαντζιά το ιδιόκτητο κτήριο του Κληματολογίου, με δαπάνη άνω των €22 εκ.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος, εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή του συμβολαίου για ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια της πρωτεύουσας, πράγμα που δυσκολεύει τον συντονισμό των ενεργειών τους και την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως είπε.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το πενταόροφο κτίριο θα ανεγερθεί στην Αγλαντζιά με τη μέθοδο Μελέτη, Κατασκευή και 12ετή Συντήρηση, από την εταιρεία Lois Builders Ltd & Wade Adams Contracting Cyprus Ltd JV. Εξήγησε, δε, ότι με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίστηκε καλύτερο αρχιτεκτονικό σχέδιο, αφού επιλέχθηκε η καλύτερη επιλογή μέσα από τρεις προτάσεις. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το κτήριο έχει ελάχιστο συνολικό εμβαδό 12620 m², περιλαμβάνοντας υπόγειους χώρους στάθμευσης, χώρους εργαστηρίων, γραφεία διοίκησης, όπως επίσης και εκθεσιακό – μουσειακό χώρο.

Η δαπάνη του έργου είναι €22.294.747,58 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η οποία καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπ. Εσωτερικών, και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα συμπληρωθούν σε 36 μήνες. Η περίοδος ευθύνης ελαττωμάτων και συντήρησης είναι 12 έτη από τη σχετική ημερομηνία που θα δηλωθεί στο Πιστοποιητικό Παραλαβής ολόκληρου του έργου.

Τέλος, ο κ. Καρούσος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα συνεχάρη τον κ. Νουρή για την εξαίρετη συνεργασία καθώς τα δύο Υπουργεία προωθούν και εκτελούν έργα πέραν του €1.2 δισ., οδικά, πολεοδομικά ή άλλες υποδομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση