ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Λοïζίδου: Ο περί Δήμων Νόμος δεν παρέχει εξουσία για τοποθέτηση καμερών

Η απάντηση της κ. Λοïζίδου Νικολαΐδου γίνεται με αφορμή πρόσφατους βανδαλισμούς σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου Πάφου

ΚΥΠΕ

Δεν είναι η Επίτροπος που απαγορεύει την τοποθέτηση καμερών στα όρια των Δήμων, αλλά, ο ίδιος ο περί Δήμων Νόμος, που δεν παρέχει τέτοια εξουσία στους Δήμους, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Η απάντηση της κ. Λοïζίδου Νικολαΐδου γίνεται με αφορμή πρόσφατους βανδαλισμούς σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου Πάφου και δήλωση του Δήμαρχου Πάφου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Επίτροπος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση καμερών ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά.

Σημειώνει ότι κατόπιν δικής της εισήγησης ο περί Δήμων Νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα, για να μπορούν οι Δήμοι να τοποθετούν κάμερες εκεί και όπου επιβάλλεται. Οι σχετικές διατάξεις, επισημαίνει, θα τεθούν σε εφαρμογή με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διευκρινίζει ότι «η Επίτροπος μπορεί μόνο, κατ’ εξαίρεση, να εγκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών, για επιτακτικούς λόγους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τις μέρες του Πάσχα, λόγω αυξημένης κίνησης και κίνδυνου τραυματισμού, εγκρίθηκε η λειτουργία καμερών για παρακολούθηση των υάλινων ανελκυστήρων στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά τρόπο που δεν ταυτοποιούσαν κάποιο πρόσωπο και μόνο για τις ημερομηνίες 21 - 26 Απριλίου 2022».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο Δήμος Πάφου υπέβαλε ερώτημα για τοποθέτηση καμερών στον περιβάλλοντα χώρο των ανελκυστήρων στο χώρο στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς επί του οποίου απάντησε, λίγες ημέρες αργότερα. Επίσης, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο και του εξήγησε ότι, μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες, με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως σημειώνει, τον περασμένο Ιούλιο, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Δήμο Πάφου και παρακάλεσε όπως, αν τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι κάμερες, με τον τρόπο που περιγράφεται ανωτέρω, να της αποσταλούν εικόνες ώστε να βεβαιωθεί ότι, δεν καταγράφεται υλικό που ταυτοποιεί πολίτες. «Δεν έλαβα απάντηση από τον Δήμο», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση