ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επτά για τον Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να υποβληθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες των Ιεραρχών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χωρίς διαφοροποιήσεις ως προς τα ονόματα που είναι ήδη γνωστά αναμένεται να επιβληθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες των Ιεραρχών για πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Μέχρι την Δευτέρα το βράδυ όλα τα δεδομένα που υπήρχαν, από εκκλησιαστικούς κύκλους, έδειχναν πως επτά Ιεράρχες θα υποβάλλουν επίσημο ενδιαφέρον στον Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννη Χαριλάου. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν από τις 9 το πρωί Τρίτης έως στις 11 η ώρα της ιδίας ημέρας. Η υποβολή υποψηφιότητας δεν απαιτεί φυσική παρουσία του υποψηφίου και μπορεί να γίνει με αποστολή ενυπόγραφης επιστολής. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα διαμορφώσει και τυπικά το σκηνικό στην Εκκλησία προκειμένου στις 18 Δεκεμβρίου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που έχουν δικαίωμα ψήφου να εκλέξουν το τριπρόσωπο από το οποίο η Ιερά Σύνοδος στη συνέχεια θα επιλέξει τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως στις 11 την Τρίτη με φυσική παρουσία, με επιστολή ή με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος.

Οι υποψήφιοι

Πολύ πριν την επίσημη επιβολή υποψηφιοτήτων, επτά μέλη της Ιεράς Συνόδου γνωστοποίησαν το ενδιαφέρον τους να επιδιώξουν εκλογή. Από τους επτά υποψηφίους οι έξι με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα. Πρώτος γνωστοποίησε τις προθέσεις του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Ακολούθησε, από άμβωνος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μέσω της ομάδας υποστήριξής του, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, με ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μέσω στο Χριστόδουλου Πρωτοπαπά επικεφαλής του επιτελείου. Ο μόνος Ιεράρχης που δεν προχώρησε οργανωμένα στην δημοσιοποίηση ενδιαφέροντος ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος ωστόσο όπως είπε στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95 Διασπορά Ειδήσεων θα είναι ένας εκ των υποψηφίων.

Δυο Ιεράρχες

Για τις πέντε από τις επτά υποψηφιότητες δεν αναμένονται εκπλήξεις. Για τις υπόλοιπες δυο, του Επισκόπου Καρπασίας και Μητροπολίτη Κυρηνείας, ουδείς ήταν σε θέση να πει με πάσα βεβαιότητα ότι την Τρίτη το πρωί θα στείλουν επιστολή υποβολής υποψηφιότητας. Για τις δυο περιπτώσεις, εκκλησιαστικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη. Πάντως όπως επισημαίνατε από πηγές με γνώση των διεργασιών η παρουσία τεσσάρων υποψηφίων από την ομάδα των Αρχιεπισκοπικών της Ιεράς Συνόδου ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την εκλογή ενός αρχιεπισκοπικού υποψηφίου στο τριπρόσωπο. Επίσης οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως ενδεχομένως οι δυο συγκεκριμένες υποψηφιότητες να υποβληθούν για λόγους τακτικής σε σχέση με τις υποψηφιότητες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου.

Το ψηφοδέλτιο

Αμέσως μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων θα καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Στο ψηφοδέλτιο εκτός από τα ονόματα των υποψηφίων θα υπάρχει και η φωτογραφία τους. Η ανάγκη ψηφοδελτίου για την πρώτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών προέκυψε από προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εκλογή των Μητροπολιτών Κυρηνείας και Κιτίου. Και στις δυο διαδικασίες ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων κρίθηκε άκυρο επειδή στο λευκό χαρτί με το οποίο ψήφιζε ο κάθε πιστός δεν αποτυπωνόταν με σαφήνεια το όνομα του Ιεράρχη. Ένα άλλο ζήτημα που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα αφορά τους εκλογικούς καταλόγους που θα ζητηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη έχουν τεθεί ζητήματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δώσει τους εκλογικούς καταλόγους στο Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση