ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι θα λειτουργούν συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφοι

Οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Newsroom K

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα σχετικά με διεξαγωγή συναυλιών σε ανοικτούς χώρους από 1η Ιουλίου 2020, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα).

Επισημαίνεται ότι και στην περίπτωση της διεξαγωγής συναυλιών ισχύουν αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων, με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις σε ανοικτά αμφιθέατρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στον χώρο, υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου ανοικτού χώρου, και νοουμένου ότι δίνονται θέσεις με διαφορά ενός μέτρου ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολογικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε όπως από την 1η Ιουλίου 2020 επιτραπεί η διοργάνωση και διεξαγωγή συναυλιών/θεατρικών παραστάσεων σε οργανωμένους ανοικτούς χώρους με προκαθορισμένες θέσεις και σύμφωνα με τις οδηγίες για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg40.pdf .

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στο χώρο θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου ανοικτού χώρου, και νοουμένου ότι θα δίνονται θέσεις με διαφορά ενός μέτρου ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί.

Αποφασίστηκε επίσης όπως από την 1η Ιουλίου 2020 επαναλειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα και σινεμά με βάση οδηγιών που αφορούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας για τη λειτουργία των κλειστών θεάτρων και κινηματογράφων.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στην αίθουσα του θεάτρου/κινηματογράφου θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου ανοικτού χώρου, και νοουμένου ότι θα δίνονται θέσεις με διαφορά δύο μέτρων ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί.

Εννοείται ότι οι πιο κάτω κανόνες ισχύουν επιπρόσθετα, στα πρωτόκολλα για θεατρικές/ κινηματογραφικές/ τηλεοπτικές παραγωγές και τα πρωτόκολλα για ασφάλεια στην εργασία που έχουν ήδη δημοσιευτεί για προστασία στο χώρο εργασίας, όπου εφαρμόζεται.

Οι οδηγίες

Πρόσθετοι κανόνες ασφάλειας και υγείας για τα θέατρα και τους κινηματογράφους

1. Σήμανση – ενημέρωση: Ανάρτηση στην είσοδο του θεάτρου/κινηματογράφου ευδιάκριτης επιγραφής στην οποία να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στην αίθουσα του θεάτρου/κινηματογράφου (40%-50% της συνολικής χωρητικότητας του θεάτρου/κινηματογράφου), τα απλά μέτρα προστασίας (αποστασιοποίηση 2 μέτρα), ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα), αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ή αλλαγής θέσεων. Η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο του θεάτρου/κινηματογράφου.

2. Διατίθενται εισιτήρια όπου είναι δυνατό από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και επιτρέπεται η διάθεση μόνο συγκεκριμένων θέσεων ώστε αν επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, π.χ. διατίθενται θέσεις σε κάθε άλλη σειρά του θεάτρου/κινηματογράφου, για κάθε κράτηση θέσεων παραμένουν δύο κενές μεταξύ τους κλπ. Οι θέσεις θα πωλούνται ανά θέση και σε πακέτα των 2 ή 3 ή 4 θέσεων ώστε να δίνεται η ευχέρεια σε οικογένειες ή/και παρέες να καθίσουν μαζί. Έτσι, όπως και στα εστιατόρια, άτομα που συναινούν να καθίσουν μαζί, μπορούν να το κάνουν, τηρώντας αποστάσεις από αγνώστους.

3. Οι ταξιθέτες/τριες του θεάτρου τοποθετούν τους θεατές στις θέσεις που αναγράφονται στο εισιτήριο τους και κατά τη διάρκεια της παράστασης βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις. Κατά το ίδιον, οι εργαζόμενοι του κινηματογράφου τοποθετούν τους θεατές στις θέσεις που αναγράφονται στο εισιτήριο τους και κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινία βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις. Όπου είναι δυνατό, υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση των θέσεων που παραμένουν κενές λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται.

4. Οι ταξιθέτες/τριες/θυρωροί/εργαζόμενοι κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της παράστασης/εκδήλωσης/προβολή ταινίας όταν θα έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να φορούν μάσκα μίας χρήσης με ορθό τρόπο η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της. Συνίσταται η χρήση αντισηπτικού σπρέι και η αποφυγή χειρισμού των εισιτηρίων.

5. Η είσοδος στο θέατρο/κινηματογράφο γίνεται από δύο ή περισσότερες εισόδους για να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης (bottlenecks), αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο χώρο. Ένας τουλάχιστον ταξιθέτης/εργαζόμενος κινηματογράφου κατευθύνει το κοινό και ώστε να αποφεύγονται τα σημεία συμφόρησης.

6. H έξοδος από το θέατρο/κινηματογράφο αξιοποιεί το σύνολο των εξόδων κινδύνου του θεάτρου/κινηματογράφου ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση. Η έξοδος από το θέατρο/κινηματογράφο δεν γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους θεατές και συντονίζεται από τους ταξιθέτες/εργαζόμενους κινηματογράφου και από προφορικές οδηγίες από τα μεγάφωνα του θεάτρου/κινηματογράφου. Οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη της παράστασης/προβολής ταινίας για τους κανόνες, όπως και πως, μετά το πέρας της παράστασης/εκδήλωσης/προβολής ταινίας θα πρέπει να αναμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι ταξιθέτες/τριες/εργαζόμενοι κινηματογράφου πως μπορούν να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση γίνεται αρχίζοντας με τη σειρά θεατών που είναι πιο κοντά στην έξοδο και τυχόν τροχοκαθίσματα και συνεχίζεται σειρά με σειρά ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

7. Πρόσβαση στα καμαρίνια για το κοινό: Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στα καμαρίνια μετά το πέρας της παράστασης/εκδήλωσης για συγχαρητήρια, ώστε να προφυλάσσονται τόσο οι συντελεστές της εκδήλωσης όσο και το κοινό, αλλά και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

8. Μετά την κάθε παράσταση/προβολής ταινίας θα πρέπει να γίνεται απολύμανση του θεάτρου/κινηματογράφου.

9. Το/Ο θέατρο/κινηματογράφος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους εργαζόμενους τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

10. Ο διαχειριστής/υπεύθυνος του κάθε θεάτρου/κινηματογράφου έχει το δικαίωμα να ζητήσει σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τα πιο πάνω να αποχωρήσει.

Κανόνες ασφάλειας και υγείας που ήδη ισχύουν σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες

1. Γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό σχετικά με την αναφορά πιθανόν συμπτωμάτων του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία θερμομέτρηση προσωπικού υποχρεωτικά και κοινού προαιρετικά .

2. Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται τις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

3. Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό να περιορίσουν στο βαθμό που είναι δυνατό την συνομιλία με πελάτες. Οι υπάλληλοι δεν διαχειρίζονται προσκλήσεις/ εισιτήρια/ αντικείμενα των θεατών παρά μόνο αν είναι άκρως απαραίτητο.

4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό.

5. Όλο το προσωπικό (καλλιτέχνες, τεχνικοί, ταξιθέτες, διοικητικό προσωπικό) πρέπει να έχουν τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Ο βασικός προστατευτικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μάσκα προσώπου και υγρό/σπρέι απολύμανσης χεριών.

6. Οι μάσκες μίας χρήσης απορρίπτονται σε στεγανές πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Να ακολουθείται πλύσιμο χεριών όπως προβλέπεται.

7. Το/Ο θέατρο/κινηματογράφος είναι υπεύθυνο ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι, αντισηπτικό και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες. Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

8. Στο χώρο θα πρέπει να υπάρχει συστηματικός και επαρκής αερισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

9. Ενοικίαση σε τρίτους: O ενοικιαστής, ο οποίος έχει την ευθύνη του θεάτρου/κινηματογράφου σύμφωνα με τα ενοικιαστήρια συμβόλαια, πρέπει να φροντίσει για την εφαρμογή των μέτρων. Ο φορέας που υπενοικιάζει το θέατρο/κινηματογράφο έχει την ευθύνη να ενημερώσει τον ενοικιαστή για όλα τα σχετικά μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ