ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:35
 

Εξαφανίσεις: Χωρίς πρωτόκολλα και έλεγχο η Αστυνομία

Οι γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση

Newsroom K

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Κανένας έλεγχος φαίνεται ότι μπορεί να ασκηθεί αυτή την στιγμή εντός της Αστυνομίας Κύπρου, όσον αφορά την διερεύνηση των υποθέσεων των ελλειπόντων προσώπων, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα εντός του σώματος.

Αυτή ήταν η παραδοχή του νέου Αρχηγού Αστυνομίας, κατά την συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, αρμόδια πηγή, τονίζει ότι, χωρίς πρωτόκολλο, δεν υπάρχει και έλεγχος.

Κατά την συνεδρία, ο Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε πως είναι στο τελικό στάδιο να θεσπιστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται, ενώ επέμεινε και στο ότι υπάρχει ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε η Αστυνομία να μπορεί να εξασφαλίσει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στις περιπτώσεις εξαφανίσεων όπως και στις απαγωγές. Πρόσθεσε πως αν προκύψει από την αξιολόγηση της έρευνας ότι απαιτούνται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές θα προωθηθούν.

Χωρίς πρωτόκολλο, δεν υπάρχει έλεγχος

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο 24News, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Στέλλα Κυριακίδου, ένα πρωτόκολλο βοηθά ώστε να «ενώσεις τις κουκκίδες» - ακολούθηση συγκεκριμένων βημάτων - σε μια διαδικασία, με σκοπό να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κ. Κυριακίδου εξήγησε ότι, βάσει των λεγομένων του κ. Μιχαηλίδη στην συνεδρία, εντός της Αστυνομίας, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, αλλά δεν υπάρχει θεσπισμένο πρωτόκολλο.

Όπως εξήγησε η κα Κυριακίδου, όταν υπάρχει πρωτόκολλο που προνοεί συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση, μπορεί να γίνει και έλεγχος αν αυτές έγιναν σωστά. Ως παράδειγμα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έφερε τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα οποία ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τύχει φροντίδας ένας ασθενής, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Φοβούνται να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση

Η εκπρόσωπος των Φιλιππινέζων γυναικών που εργάζονται στην Κύπρο ως οικιακές βοηθοί, Λίζα Τζιουτάας, ενώπιον των επιτροπών, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, που αφορούν στην σεξουαλική παρενόχλησή τους, η οποία δεν καταγγέλθηκε.

Η κα Κυριακίδου, μιλώντας για την αναφορά της κας Τζιουτάας, εξήγησε ότι οι γυναίκες αυτές, δεν προβαίνουν σε καταγγελία στην Αστυνομία, καθώς ανησυχούν ότι δεν θα τύχουν προστασίας ή δεν θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν από τα μέλη του σώματος. Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος τους ότι θα έχουν επιπτώσεις στον χώρο εργασίας τους ή θα χάσουν την δουλειά τους.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος των Φιλιππινέζων γυναικών εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που αυτές καταγγέλλουν τις εξαφανίσεις μέλους της κοινότητάς τους. Συγκεκριμένα, απευθύνονται στο Προξενείο τους, όπου αναφέρουν την εξαφάνιση, η οποία διαβιβάζεται στην Αστυνομία για διερεύνηση. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της εξαφάνισης της Marry Rose και της 6χρονης κόρης της, χωρίς, ωστόσο, το Προξενείο να λάβει απαντήσεις.

Νέα συνάντηση μετά την ποινική έρευνα

Με την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για λάθη και παραλείψεις στην Αστυνομία, η συνεδρίαση των Επιτροπών θα επαναληφθεί, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου. Αυτό αναμένεται να γίνει αρχές Ιουνίου και τότε θα ζητηθούν απαντήσεις από την Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να τις δώσει στο παρόν στάδιο, δεδομένου του ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με το πέρας της, αναμένεται ότι θα ζητηθούν πολλές απαντήσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι θα μπορούν να δοθούν, σε σχέση με τους χειρισμούς των υποθέσεων.

Πηγή: 24news

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X