ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκτακτη προειδοποίηση για τα παράλια - Σφοδροί άνεμοι 7 μποφόρ

Βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά με παγετό την Τρίτη

Newsroom K

Προειδοποιητική ανακοίνωση για πολύ ισχυρούς μέχρι σφοδρούς και αργότερα παροδικά σφοδρούς ανέμους στα παράλια της Κύπρου εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας με ισχύ από την 8η Ιανουαρίου και ώρα 08.00 (τοπική) μέχρι και την 8η Ιανουαρίου και ώρα 18.00 (τοπική).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου αναφέρεται σε «πολύ ισχυρούς μέχρι σφοδρούς και αργότερα παροδικά σφοδρούς νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ανέμους έντασης 6 με 7 μποφόρ, αργότερα παροδικά 7 μποφόρ και θα επηρεαστούν τα παράλια».

Προσθέτει ότι «η κατάσταση της θάλασσας θα είναι κυματώδης και αργότερα μέχρι πολύ κυματώδης στα νότια και ανατολικά παράλια και μέχρι πολύ κυματώδης και αργότερα μέχρι τρικυμιώδης, στα δυτικά και βόρεια παράλια».Η ώρα έκδοσης της ανακοίνωσης είναι: 1700 τοπική.

«Εξαιρετικά ισχυρός» αντικυκλώνας επηρεάζει την Κύπρο

Από καιρικές «διεργασίες» στην άλλη άκρη της Ευρώπης, επηρεάζεται η Κύπρος, φέτος, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, η Κύπρος επηρεάζεται από αντικυκλώνα στην περιοχή των Αζορών, ο οποίος φέτος είναι εξαιρετικά ισχυρός, σε σύγκριση με πέρσι, όταν ο χειμώνας στο νησί μας ήταν πολύ ηπιότερος. Φέτος, λόγω της ισχύος του αντικυκλώνα, είπε ο κ. Νικολαΐδης, τα χαμηλά βαρομετρικά δεν μπορούν να περάσουν από δυτικά προς ανατολικά, γι' αυτό κατεβαίνουν από τα βόρεια προς τα νότια, δηλαδή από την περιοχή των σκανδιναβικών χωρών, προς την δική μας.

Ακόμα ένα σύστημα, το οποίο διανύει την ίδια πορεία, αναμένεται, προς το τέλος της εβδομάδας, μετά από το σύστημα που θα μας επηρεάσει την Τρίτη, είπε ο κ. Νικολαΐδης. Το αυριανό σύστημα, είπε, θα φέρει ισχυρούς ανέμους και το Τμήμα Μετεωρολογίας αναμένεται ότι θα εκδόσει σχετική προειδοποίηση εντός της ημέρας. Επίσης, θα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα δημιουργηθεί παγετός, ο οποίος θα είναι αντιληπτός μόνο εκ του αποτελέσματός του (ολισθηρό οδόστρωμα). Αναμένονται, επιπρόσθετα, βροχές, τοπικές καταιγίδες και πιθανόν χαλαζόπτωση.

Νεότερη ενημέρωση οδικού δικτύου

Λόγω των καιρικών συνθηκών η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Στην επαρχία Πάφου, κλειστοί για την τροχαία κίνηση είναι οι δρόμοι Αμαργέτης – Κελοκεδάρων - Νατάς, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού (περιοχή Ζυριπιλλή) και Γαλαταριάς – Σαλαμιού, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού. Το γεφύρι του ποταμού Τζιελεφού εξακολουθεί να είναι κλειστό.

O δρόμος Προδρόμου – Τροόδους, είναι κλειστός για όλα τα οχήματα.

Ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα 4Χ4 ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι δρόμοι:

Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού:

 • Πλατρών – Τροόδους
 • Καρβουνά – Τροόδους
 • Χαντριών – Κυπερούντας - Καρβουνά
 • Αγίου Θεόδωρου – Παπούτσας

Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου:

 • Πεδουλά – Προδρόμου
 • Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς
 • Προδρόμου – Λεμύθου
 • Προδρόμου – Τροοδίτισσας – Πλατρών
 • Πεδουλά – Κύκκου
 • Πλατανιών – Καρβουνά

Επίσης, ολισθηροί λόγω παγετού είναι οι δρόμοι:

 • Πεδουλά – Μουτουλλά
 • Πεδουλά - Λεμύθου

Στις περιοχές Τροόδους, Κυπερούντας και Πλατανιών σημειώνεται χιονόπτωση και επικρατεί ομίχλη, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι περιορισμένη.

Παράλληλα, στην επαρχία Πάφου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σημείο του κύριου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, δύο χιλιόμετρα έξω από το Στρουμπί προς Γιόλου, υπέστη καθίζηση στην αριστερή πλευρά με κατεύθυνση προς Γιόλου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο δρόμος έχει σηματοδοτηθεί κατάλληλα.

Λόγω των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές το οδόστρωμα είναι επικίνδυνο και καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όσοι θα διακινηθούν στους δρόμους προτρέπονται να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, οι πολίτες πριν από κάθε μετακίνησή τους, μπορούν να ενημερώνονται από την κατηγορία «Οδικό Δίκτυο», στο Application της Αστυνομίας Κύπρου και την ενημερωτική σελίδα www.cypruspolicenews.com, καθώς επίσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας, για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Βαροµετρικό χαµηλό, συνοδευόµενο από πολύ ισχυρούς νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ανέµους, αναµένεται να επηρεάσει την περιοχή από τα ξηµερώµατα της Τρίτης.

Το απόγευµα, ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες. Χιονόπτωση αναµένεται στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αλλά και σε κάποιες ορεινές περιοχές. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί και τοπικά µέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ και παροδικά µέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη, στα ανατολικά παράλια και µέχρι κυµατώδης, στα υπόλοιπα παράλια.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και κυρίως προς τα ξηµερώµατα αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και βόρεια παράλια και αργότερα και σε άλλες περιοχές. Στα ορεινά αναµένεται χιονόπτωση, ενώ σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως από τα µεσάνυχτα και µετά νοτιοδυτικοί, ισχυροί, 5 Μποφόρ και αργότερα µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη, στα ανατολικά παράλια και µέχρι κυµατώδης, στα υπόλοιπα παράλια. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 3 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα νότια παράλια, γύρω στους 10 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον µείον 1 βαθµό στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά, στα ορεινά αλλά και σε ορισµένες ηµιορεινές περιοχές αναµένεται να σχηµατιστεί παγετός.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Χιόνι ή χιονόνερο δεν αποκλείεται να πέσει και σε ορισµένες ηµιορεινές περιοχές, ενώ σε καταιγίδα δυνατό να πέσει χαλάζι. Αργότερα, ο καιρός σε κάποιες περιοχές θα σηµειώσει βελτίωση. Οι άνεµοι θα πνέουν το πρωί νοτιοδυτικοί, πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως µετά το µεσηµέρι δυτικοί, πολύ ισχυροί και παροδικά τοπικά στα προσήνεµα παράλια µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί γενικά κυµατώδης για να καταστεί αργότερα κυµατώδης µέχρι πολύ κυµατώδης και τοπικά στα προσήνεµα παράλια µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και γύρω στο µηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά αλλά πιθανώς και σε ορισµένες ορεινές περιοχές θα επικρατεί παγετός.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και τοπικά δυνατό να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές, ενώ στα ορεινά δεν αποκλείεται να σηµειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο, παραµένοντας ωστόσο κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Την Πέµπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος για να καταστεί αργότερα κυρίως συννεφιασµένος και κυρίως µετά το µεσηµέρι αναµένονται, σε κάποιες περιοχές, µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα και, χιόνια σε κάποιες ορεινές περιοχές. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο, για να πλησιάσει κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Την Παρασκευή, διαστήµατα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται µε παροδικά αυξηµένη συννεφιά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω µικρή άνοδο για να κυµανθεί στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X