ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έχει αποφευχθεί ένα πιθανό σχίσμα στην Εκκλησία, εκτιμά η Κανονολόγος Δρ. Αρετή Δημοσθένους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Eνα πιθανό σχίσμα στην Εκκλησία έχει αποφευχθεί, εκτιμά η Δρ. Αρετή Δημοσθένους, Ισλαμολόγος – Κανονολόγος και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών για την Ειρήνη, προβαίνοντας σε μια αποτίμηση του αντικτύπου του ζητήματος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που απασχόλησε έντονα την Εκκλησία της Κύπρου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ. Δημοσθένους ανέφερε ότι το θέμα της αναγνώρισης ή μη του Αυτοκεφάλου μιας Εκκλησίας είναι αρκετά σύνθετο θέμα και άπτεται πολλών πτυχών, όπως κανονολογικών, δογματικών, διοικητικών, αλλά και θεμάτων εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας.

Ανέφερε εξάλλου πως σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δεν είχε το δικαίωμα να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, όπως ορίζεται από το Άρθρο 7 αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Ιεράς Συνόδου.

Είπε πως μετά την απόφαση της τελευταίας συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, οι Συνοδικοί που αντέδρασαν κατέθεσαν τη γνώμη τους και γραπτώς, προσθέτοντας πως δεν τίθεται θέμα μνημόνευσης του Κιέβου Επιφανίου από αυτούς, διότι μόνον ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μνημονεύει τους λοιπούς Προκαθημένους. «Όλοι οι Μητροπολίτες μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο» είπε, σημειώνοντας πως «το πιθανόν σχίσμα έχει αποφευχθεί».

Η Δρ. Αρετή Δημοσθένους ανέφερε ακολούθως πως την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρίσει μόνον τέσσερις Εκκλησίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Εκτίμησε ακόμη, πως η αναγνώριση κάποιας νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίσθηκε μετά από 75 χρόνια, ενώ η Εκκλησία της Πολωνίας αναγνωρίσθηκε πλήρως μετά από 24 χρόνια.

Η Δρ. Δημοσθένους, σημείωσε ακόμη πως η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι γεμάτη από περιπτώσεις εκκλήτου προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από άλλες τοπικές Εκκλησίες προς επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Αντίθετα συνέχισε, δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα τέτοιου αιτήματος σε άλλον Προκαθήμενο εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για τελική συναίνεση των δύο μερών, εκφράζοντας σεβασμό, τόσο προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και προς τα πρόσωπα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας και όλες τις Σλαβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση