ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023

Με δέκα καινοτόμες δράσεις θα συμμετάσχει ο Δήμος Λευκωσίας

Της Άννας Πολυβίου

Την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου παρουσίασε ο Δήμος Λευκωσίας σε Διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Μια από τις κύριες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές πόλεις σήμερα είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς δε συνδέεται μόνο με τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και με την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε ότι «Στον Δήμο Λευκωσίας θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να αναζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης, εξασφαλίζοντας για όλους, ένα μέλλον βιώσιμο και ένα περιβάλλον πιο καθαρό. Γι’ αυτό, πρώτοι αναδείξαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας ως πολιτική και ξεκινήσαμε την υλοποίησή του», με την επίλυση του κυκλοφοριακού να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους. «Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες για να δούμε πραγματικό αποτέλεσμα. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, το περπάτημα. Λύσεις που παγκοσμίως θεωρούνται αποδεκτές, πράσινες και πιο οικονομικές», συμπλήρωσε.

Στοχεύοντας μια βιωσιμότερη αστική κινητικότητα, η Κύπρος φιλοδοξεί μέσω διαφόρων πολιτικών να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030, σε λιγότερο από επτά χρόνια δηλαδή. «Το κράτος έχει κάνει σημαντικά βήματα, όμως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, από όλους (Υπουργεία, Βουλή, Επιτρόπους κ.ά.), όχι μόνο από το αρμόδιο Υπουργείο», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Αναφέρθηκε επίσης σε λύσεις και σχεδιασμούς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε όπως, η δημιουργία τραμ, η ολοκλήρωση του δικτύου λεωφορειολωρίδων και η επίσπευση της διεύρυνσης του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η προϊστάμενη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας, κα Εύη Αναγιωτού, αναφέρθηκε στις δράσεις που το Υπουργείο από το 2019 υποστηρίζει, βλέποντας με ιδιαίτερη χαρά ολοένα και πιο ολοκληρωμένες συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όπως αυτή του Δήμου Λευκωσίας. Κάλεσε μάλιστα, τους δημότες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Δήμου και να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Μαρία Παναγιώτου, εξήρε τις προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας για μια βιωσιμότερη αστική κινητικότητα, ενώ ανέφερε πως μόλις το το 3% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας, κ. Κυριάκος Τσιμίλλης, επισήμανε ότι μπορεί πριν από 20 χρόνια να φαινόταν απόμακρη η αναφορά σε κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της, ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους πολίτες να αποτελούν φορείς αυτής της αλλαγής.

Φέτος, ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει με δέκα δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία ξεκινά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα το «Save Energy».

Τρεις χιλιάδες πόλεις και δήμοι από περισσότερες από 40 χώρες θα συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία που αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη.

Με τις δράσεις του ο Δήμος Λευκωσίας διεκδικεί τόσο το τοπικό όσο και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό βραβείο.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουν σε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν αφιλοκερδώς στο στόχο αυτό:

• Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
• Τμήμα Περιβάλλοντος
• Επίτροπο Περιβάλλοντος κα. Μαρία Παναγιώτου
• Αστυνομία Κύπρου
• Εταιρεία Δημόσιων Μεταφορών – Cyprus Public Transport
• ΡΙΚ
• Οργανισμός Οξυγόνο
• Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου
• ΑΓΟ
• Εταιρεία Kratis Consulting
• Ίδρυμα Kateryna Biloruska
• Garten Day & Night
• Deejay Radio 93.5
• Τις εταιρείες Nextbike, Scroll, Yedoo Scooters, Polys Bikes
• Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας
• Τροχονόμους και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου

Ημέρες Εκδηλώσεων Εβδομάδας Κινητικότητας

Σε όλες τις δράσεις συμμετέχουν, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, οι Δημόσιες Συγκοινωνίες Κύπρου, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ. Χορηγός Επικοινωνίας για τις εκδηλώσεις στις 16 και 22 Σεπτεμβρίου είναι ο Deejay Radio 93.5.

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023

08:30-09:30     «Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ»/ MEDIA EXPLOSION _ ΡΙΚ

Οι δράσεις ξεκινούν με μια τηλεοπτική ανασκόπηση των υποδομών και των δυνατοτήτων για μια αστική βιώσιμη κινητικότητα στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Το ΡΙΚ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρώτη Ενημέρωση», με τον Σταύρο Κυπριανού και την Σταυριανή Κωνσταντίνου, θα παρουσιάσουν ένα ειδικό ένθετο για τη Λευκωσία, ενώ θα συζητήσουν με καλεσμένους στο στούντιο. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί και στο RIK Satellite για τους απόδημους.

Η δράση απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες.

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023

17:30 – 22:00  «ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ»/DRESS TO IMPRESS MOBILITY EVENT _ Λεωφόρος Μακαρίου

Ένας αγώνας εντυπωσιασμού στην καρδιά της πόλης!

17:00: Έναρξη εκδήλωσης με live link από τον DJ KONIC

             Εγγραφές για το διαγωνισμό εντυπωσιασμού

18:30: Μήνυμα για το περιβάλλον από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Ομολογητών

19:00: Έναρξη διαδρομής εντυπωσιασμού με μικρούς και μεγάλους από το Δήμαρχο Λευκωσίας

20:00 – 20:30: Βράβευση παιδιών

21:00: Ανάδειξη νικητή στους ενήλικες

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ενημερωτικά περίπτερα, μουσική, ποτό και φαγητό.

ΥΣ: Η εκδήλωση «κατασκοπεύεται» από τους έμπειρους influencers της SSP MEDIA.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: RADIO DEE JAY 93.5

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023                    

18:00-22:00     «ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ »/MOBILITY TREASURE HUNT _ Πύλη Αμμοχώστου

Ένα κυνήγι θησαυρού διαφορετικό από τα άλλα!

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

09:30-10:00     «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΣΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ» / WEBBING AN INTERNATIONAL DISCUSSION

10:00-12:00     «ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΜ» /SILVER MOBILITY _ Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας- Αίθουσα Όλγα Δημητριάδη

16:00-17:00     «ΜΑΘΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» /TRAFFIC EDUCATION COURSE   _ Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας- Αίθουσα Όλγα Δημητριάδη

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023

09:30 -12:00    «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ» /THE SOCIAL MIRROR EFFECT _Στις γειτονιές της Λευκωσίας

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023

18:00-22:00     «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ»/ YOUTH ON THE GO _Δημοτικό Μέγαρο

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

11:00-12:00     «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ» /“SMART MY PARKING APP”

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

09:00-00:00     «ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» /ALL DAY IT’S AN OPENING DAY

Κλείσιμο της οδού Μίκη Θεοδωράκη (μπροστά από Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας) και άνοιγμα στους πολίτες με δράσεις για παιδιά και μεγάλους

9:00-12:00: Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες με σχολεία    

12:00-15:00: Yoga με υπαλλήλους του Δήμου και ασκήσεις “stretching” από γυμναστές του «ΑΓΟ» σε βουλευτές και υπαλλήλους Δημόσιων Οργανισμών.

17.00 - 19:00: Live link από Radio Deejay

19:00 – 21:00: Ψυχαγωγία από συνεργάτες της SPP MEDIA

21:00 – 00:00: Μουσική

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ενημερωτικά περίπτερα, μουσική, ποτό και φαγητό από το Garden Day and Night.

Ακολουθήστε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Λευκωσίας, για όλες τις αλλαγές και προσθήκες στο πρόγραμμα, αλλά και για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα, τους διαγωνισμούς και τα δώρα που πλαισιώνουν τις δράσεις του!

https://www.facebook.com/NicosiaMunicipality 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άννας Πολυβίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση