ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φερέιρα: «Γρήγορη πρόοδος» στην Κύπρο στη διαδικτυακή συνδεσιμότητα

Ως παράδειγμα παρουσιάζεται σε βίντεο έργο στο Δημοτικό Σχολείου στον Κάμπο της Τσακκίστρας για καλύτερη πρόσβαση των μαθητών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος «σημειώνει γρήγορη πρόοδο» στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης ιδιαίτερα όσον αφορά στη βελτίωση της συνδεσιμότητας, ανέφερε η Επίτροπος για θέματα Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, σε βίντεο το οποίο δημοσίευσε μέσω X (πρώην Twitter) η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (DG REFORM), με αφορμή την ολοκλήρωση έργου για βελτίωση της πρόσβασης των Κυπρίων σε ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Στήριξης (TSI).

«Η ψηφιακή μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με κάποιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Αλλά τα σημάδια σύγκλισης είναι ενθαρρυντικά», τόνισε η κ. Φερέιρα.

«Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος σημειώνει γρήγορη πρόοδο, σχεδιάζοντας τη σημαντική βελτίωση της συνδεσιμότητας της, τόσο μέσω σταθερής όσο και ασύρματης σύνδεσης» πρόσθεσε.

«Οι μεταρρυθμίσεις, που ενισχύονται από το Μέσο Τεχνικής Στήριξης, βοηθούν τα κράτη μέλη, πρώτα απ' όλα να ξεκλειδώσουν τη δυναμική της ψηφιακής ανάπτυξης, αλλά και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες» επεσήμανε.

Το ενημερωτικό βίντεο αφορά την ολοκλήρωση το 2023 έργου το οποίο ξεκίνησε το 2021 για τις προσπάθειες του Γραφείου Ευρυζωνικότητας (Broadband Competence Office - BCO) για την προώθηση έργων ευρυζωνικής σύνδεσης και καλύτερη πρόσβαση των πολιτών σε προσιτές και υψηλής ποιότητας και ταχύτητας ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Ως παράδειγμα παρουσιάζεται στο βίντεο έργο στο Δημοτικό Σχολείου στον Κάμπο της Τσακκίστρας για καλύτερη πρόσβαση των μαθητών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, με τη δασκάλα στο σχολείο, Χριστιάνα Χριστοφόρου, να εξηγεί πως πρόκειται για μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου με μόλις τέσσερις μαθητές και μια δασκάλα.

«Η αναβάθμιση της ευρυζωνικής σύνδεσης του σχολείου σε ένα δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας είναι πολύ σημαντική για εμάς, για το σχολείο μας αλλά και για το χωριό», ανέφερε η κ. Χριστοφόρου.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, αναφερόμενος στην λειτουργία του Γραφείου Ευρυζωνικότητας «λειτουργεί ως ενιαίο σημείο αναφοράς για τις δημόσιες επενδύσεις, τη συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές και τη διευκόλυνση των διοικητικών διαδικασιών για τον ευρυζωνικό τομέα».

Πρόσθεσε πως ο Μηχανισμός Τεχνικής Στήριξης «υποστήριξε το Υφυπουργείο στην προετοιμασία δύο επενδυτικών σχεδίων για την ευρυζωνικότητα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομισιόν, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index) για το 2023, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την υπερταχεία ευρυζωνική κάλυψη, την υιοθέτηση ταχέων ευρυζωνικών συνδέσεων, την υιοθέτηση υπερταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων και τον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Κύριος στόχος του προγράμματος στήριξης ήταν η ανάπτυξη της δομής και των πόρων του Γραφείου Ευρυζωνικότητας ώστε να μπορεί να συντονίζει και να παρέχει καθοδήγηση στους φορείς υλοποίησης τέτοιων έργων όσον αφορά την τεχνολογία, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και διοικητικά ή ρυθμιστικά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση