ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φονικό στις Κεντρικές: Οι μαρτυρίες που «καίνε» τους δεσμοφύλακες

Είδαν κτυπημένο τον Cidan - Αντιμέτωποι με ανθρωποκτονία

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Μετά από μία πολύωρη δικαστική διαδικασία οι τρείς δεσμοφύλακες, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Tansu Cidan μέσα στις Κεντρικές Φυλακές στις 27/10/2022, τέθηκαν υπό οκταήμερη προσωποκράτηση.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες και πρόκειται για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξης κακουργήματος, ανθρωποκτονίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.

Όπως ανέφερε ο ανακριτής, όταν αφίχθηκαν οι δύο δεσμοφύλακες στο κελί του Cidan, είδαν ότι αυτός ήταν κτυπημένος σε όλο του το σώμα.

Ο ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας, ανέφερε ενώπιον δικαστηρίου για τους τρείς δεσμοφύλακες που εκτελούσαν χρέη υπηρεσίας στις 27/10, ότι οι δύο από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην πρώτη κλήση του θύματος από το κελί του, γύρω στις 15:00, το οποίο ζητούσε βοήθεια και είδαν ότι ήταν τραυματισμένος. Σημειώνεται πως ο τρίτος δεσμοφύλακας ήταν υπεύθυνος. Στη συνέχεια το θύμα πάτησε εκ νέου το κουμπί ειδοποίησης του κελιού αλλά και οι τρεις δεσμοφύλακες που ήταν υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκαν.

Η έντονη συζήτηση και οι γάζες

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν από τον ανακριτή, από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης φαίνεται ότι στις 27/10/2022, ο Cidan πατά το κουμπί ειδοποίησης που βρίσκεται εντός του κελιού με σκοπό να πάνε κοντά του οι δεσμοφύλακες. Την συγκεκριμένη στιγμή το θύμα βρισκόταν μόνο του στο κελί αφού λίγα λεπτά προηγουμένως τον είχε κλειδώσει ένας εκ των υπόπτων που τελεί υπό κράτηση με σκοπό να του δοθεί η ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια από τους δεσμοφύλακες.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες και πρόκειται για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξης κακουργήματος, ανθρωποκτονίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.

Έξω από το κελί του φθάνουν οι δύο δεσμοφύλακες και βλέπουν το θύμα εντός του κελιού του και αφού παραμερίζουν την κουρτίνα η οποία καλύπτει την πόρτα του κελιού φαίνεται να μιλούν με το Cidan. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, την ίδια στιγμή, ο βασικός ύποπτος της δολοφονίας πλησιάζει τους δεσμοφύλακες και τους απομακρύνει με τα χέρια του.

Στην συνέχεια οι δύο δεσμοφύλακες αποχωρούν και μεταβαίνουν στο γραφείο τους όπου εκεί βρισκόταν και ο τρίτος που εκτελούσε χρέη υπευθύνου. Μαζί με τους δύο δεσμοφύλακες είχαν μεταβεί και άλλα πρόσωπα, μεταξύ τους και ο βασικός ύποπτος όπου φαίνεται να συζητούν έντονα. Ο υπεύθυνος – δεσμοφύλακας δίνει σε ένα από τα πρόσωπα κάτι που μοιάζει με γάζες και στην συνέχεια αυτές μεταφέρονται από άλλο πρόσωπο στο κελί του θύματος.

Είδαν ότι ήταν κτυπημένος – Αγνόησαν το δεύτερο χτύπημα ειδοποίησης

Όπως ανέφερε ο ανακριτής, όταν αφίχθηκαν οι δύο δεσμοφύλακες στο κελί του Cidan, είδαν ότι αυτός ήταν κτυπημένος σε όλο του το σώμα διαπιστώνοντας ότι ο λόγος που πάτησε το κουμπί ήταν για να ζητήσει βοήθεια. Την ίδια στιγμή στο κελί έφθασε και ο βασικός ύποπτος λέγοντας στους δεσμοφύλακες ότι τα τραύματα που φέρει το θύμα τα προκάλεσε μόνος του λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Για την υπόθεση ήδη έχουν ληφθεί περί τις 160 καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν ακόμη 100, ενώ οι τρείς δεσμοφύλακες αναμένεται να ανακριθούν ξανά.

Οι δύο δεσμοφύλακες σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο ανέφεραν ότι το θύμα δεν φαινόταν καλά και έπρεπε να πάει στον γιατρό με τον βασικό ύποπτο να τους λέει πως θα τον περιθάλψει ο ίδιος. Τότε οι δύο δεσμοφύλακες τους είπαν να πάνε κάτω στο γραφείο για να του δώσουν γάζες. Ο βασικός ύποπτος μετά που φεύγει από το γραφείο προσεγγίζει το κελί του θύματος και φαίνεται να συζητά έντονα μαζί του. Το θύμα χτυπά για 2η φόρα το κουμπί ειδοποίησης και όταν ο βασικός ύποπτος το αντιλαμβάνεται εισέρχεται με μανία εντός του κελιού και αρχίζει να τον κτυπά με την κλειδωνιά. Οι δεσμοφύλακες δεν φαίνεται να προβαίνουν σε οποιαδήποτε κίνηση για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Cidan μέσω του κουμπιού ειδοποίησης.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 27/10 οι δύο δεσμοφύλακες γύρω στις 17:00 το απόγευμα βρίσκονταν στον διάδρομο της πτέρυγας όπου διενεργούσαν έλεγχο καταμέτρησης στα κελιά, χωρίς όμως να διενεργούν οποιοδήποτε έλεγχο στο κελί του θύματος που εξακολουθούσε να βρίσκεται κλειδωμένο τραυματισμένο.

Τους «καίνε» μαρτυρίες

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ανακριτή και μετά από μαρτυρίες που εξασφάλισαν οι Αρχές, όταν ο Cidan χτύπησε για πρώτη φορά το κουμπί ειδοποίησης και μετέβησαν στο κελί οι δύο δεσμοφύλακες, αυτός έφερε πληγή κάτω από το αριστερό του μάτι, γδαρσίματα στο πρόσωπο και στο λαιμό του, αίμα στα χείλη του, αριστερό μαυρισμένο χέρι από τους μώλωπες και τα γδαρσίματα ενώ τα δύο του πόδια ήταν γδαρμένα, γεμάτα πληγές και είχε αρκετό αίμα.

Επιπλέον εξασφαλίστηκε μαρτυρία από πρόσωπο που βρισκόταν κοντά από τους δύο δεσμοφύλακες, όταν ήταν έξω από το κελί του δολοφονηθέντος, το θύμα τους είπε να του βγάλουν την κλειδωνιά από την πόρτα του κελιού και να τον κλειδώσουν με την δική τους πράγμα που δεν έκαναν. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία του ίδιου προσώπου, πρόσεξε ότι το χέρι του θύματος ήταν μελανιασμένο και ότι έλειπαν δόντια από το στόμα του. 

Στο σημείο εκείνο έφθασε στο κελί ο βασικός ύποπτος και απομάκρυνε τους δύο δεσμοφύλακες ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσε να κρεμάσει την κουρτίνα του κελιού του θύματος για να μην φαίνεται. Ο Cidan, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο προσπαθούσε να ανοίξει την κουρτίνα αλλά ο βασικός ύποπτος του φώναζε μπροστά από τους δύο δεσμοφύλακες να κάτσει στο κρεβάτι του. Μετά οι δύο δεσμοφύλακες σύμφωνα με την μαρτυρία αποχώρησαν.

Για την υπόθεση ήδη έχουν ληφθεί περί τις 160 καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν ακόμη 100, ενώ οι τρείς δεσμοφύλακες αναμένεται να ανακριθούν ξανά.

Επιπλέον θα ληφθούν καταθέσεις από όλους τους δεσμοφύλακες που εργαζόταν μεταξύ των ημερομηνιών 26/10 – 27/10.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών δεσμοφυλάκων έφεραν ένσταση για την οκταήμερη κράτησής τους ωστόσο το δικαστήριο έκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για προφυλάκισή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση