ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:16
 

Φωτίου: Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για τους αγνοούμενους

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε πως «τα αποτελέσματα όσον αφορά τον εντοπισμό οστών στα κατεχόμενα είναι όχι φτωχά, απογοητευτικά»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους αγνοούμενους και το οποίο κινείται σε δύο άξονες, τον διπλωματικό και της έρευνας, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, ο κ. Φωτίου εξήγησε, ερωτηθείς για το θέμα μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας, πως θα πρέπει να πειστούν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ, που είναι και ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, και τα Ηνωμένα Έθνη, «να πιέσουν και να πείσουν την κατοχική δύναμη ότι θα πρέπει να συνεργαστεί».

Ο κύριος λόγος, επεσήμανε, για τα φτωχά αποτελέσματα όσον αφορά τον εντοπισμό οστών στα κατεχόμενα είναι γιατί η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται. «Υπάρχουν οι πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού και για τους ομαδικούς μας τάφους, από τις περισυλλογές των νεκρών μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ΄74, υπάρχουν οι πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού ακόμα και για το δεύτερο μεγάλο έγκλημα, αυτό των μετακινήσεων. Εκεί είναι το κλειδί της λύσης του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «45 χρόνια μετά κι ακόμα αναζητούμε τους μισούς αγνοούμενους μας».

«Γι΄αυτό στον πρώτο άξονα που είναι σε επίπεδο διπλωματικό μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται θα δούμε κινήσεις που θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, έχει να κάνει με μια πιο αποτελεσματική στρατηγική στα θέματα έρευνας. Στόχος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φωτίου, είναι να αξιοποιηθούν πιθανές πληροφορίες και μαρτυρίες, να υπάρξουν νέες πληροφορίες και μαρτυρίες, να μελετηθούν σημαντικά αρχεία άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα χωρών που είχαν αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και να μελετηθούν αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού.

Αυτός ο σχεδιασμός που αφορά το 2019, είπε, «θα μπει άμεσα σε εφαρμογή και έχουμε πει με τον Υπουργό Εξωτερικών ότι θα εμπλακούν όλες εκείνες οι υπηρεσίες που πρέπει για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε πως «τα αποτελέσματα όσον αφορά τον εντοπισμό οστών στα κατεχόμενα είναι όχι φτωχά, απογοητευτικά. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε αυτή την προσπάθεια. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί πληροφορίες ή μάρτυρες ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο» και γι΄αυτό θα πρέπει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X