ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φρένο στις σεξιστικές αναρτήσεις στο δημόσιο από την Επ. Διοικήσεως

Διαβάστε τι αναφέρει η εγκύκλιος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από καταγγελίες που δέχτηκε για ανάρτηση υλικού σεξιστικού περιεχομένου στην δημόσια υπηρεσία. Η κύρια Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη με σύσταση της αναφέρει ότι πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα από τα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων αφίσες, εικόνες, γελοιογραφίες ή ημερολόγια με γυμνές γυναίκες ή λεζάντες με υποτιμητικά σχόλια για τις γυναίκες.

Η Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι η ανάρτηση τέτοιου είδους σεξιστικού υλικού σε χώρους της δημόσιας υπηρεσίας είναι καταδικαστέα, καθώς αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, συντηρεί τους ρόλους κλισέ των δύο φύλων και παρουσιάζει το γυναικείο σώμα κατά τρόπο υποτιμητικό και αναξιοπρεπή. 

Μετά την αποφασιστική παρέμβαση της Επιτρόπου η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία καλεί τους τμηματάρχες να επιληφθούν του θέματος ώστε να υπάρξει άμεση απομάκρυνση υλικού που θεωρείται σεξιστικό

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού επιθυμεί να αναφερθεί σε σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απομάκρυνση από τα γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας υλικού που μπορεί να χαρακτηριστεί ως σεξιστικό. Η Επίτροπος προέβη στη σύσταση αυτή όταν έγινε δέκτης παραπόνων / καταγγελιών ότι σε γραφεία δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν αναρτημένες αφίσες, εικόνες, γελοιογραφίες ή ημερολόγια με γυμνές γυναίκες ή λεζάντες με υποτιμητικά σχόλια για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Επίτροπο, η ανάρτηση τέτοιου είδους σεξιστικού υλικού σε χώρους της δημόσιας υπηρεσίας είναι καταδικαστέα, καθώς αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, συντηρεί τους ρόλους κλισέ των δύο φύλων και παρουσιάζει το γυναικείο σώμα
κατά τρόπο υποτιμητικό και αναξιοπρεπή, διαιωνίζοντας ιδέες που κατατείνουν στην προσβολή και κατωτεροποίηση των γυναικών με τρόπο απόλυτα γενικευμένο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ανισότητα και τη βία.

2. Ως εκ των πιο πάνω, καλείστε όπως δώσετε οδηγίες στο προσωπικό σας για απομάκρυνση και απαγόρευση ανάρτησης στους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας υλικού που προωθεί το σεξισμό και τις διακρίσεις λόγω φύλου. Με την ευκαιρία, εφίσταται η προσοχή στις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στη Δημόσια Υπηρεσία που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κυκλοφόρησε στη δημόσια υπηρεσία με την επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ημερομηνίας 05.02.2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση