ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιστολή των επαγγελματιών γάμων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης δεν είναι στην σωστή βάση και υπάρχουν αντιφάσεις, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις»

Της Άντρης Θρασυβούλου

Αναστάτωση προκάλεσε στους επαγγελματίες του κλάδου, η απόφαση της κυβέρνησης για επαναδραστηριοποίηση του τομέα των εκδηλώσεων, γάμων και βαφτίσεων μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Πάντως, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου διευκρίνισε σήμερα ότι «όταν μιλούμε για συναθροίσεις, εννοούμε εκδηλώσεις όπου ο κόσμος μπορεί να μετακινηθεί από το ένα τραπέζι στο άλλο, μιλούμε για πάρτι γάμων, βαφτίσεων, εκδηλώσεις, κτλ, που είναι τελείως διαφορετικά από ένα εστιατόριο που πάει κάποια παρέα σε ένα συγκεκριμένο τραπέζι. Η αρχική απόφαση ήταν όπως αυτές που είναι μαζικές συναθροίσεις και υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, διότι συναναστρέφονται πολλά άτομα μεταξύ τους, αναβληθούν για τον Σεπτέμβρη».

Παρόλα αυτά, και λαμβάνοντας υπόψη και την καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, «έχουμε αποφασίσει ότι από τις 24 Ιουνίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται είναι 100 άτομα για εξωτερικό και 50 για εσωτερικό χώρο και από τις 7 Ιουλίου αυξάνεται στα 150 άτομα για εξωτερικό χώρο και 75 σε εσωτερικό. Άρα οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια εκδήλωση είτε αυτός είναι ένας γάμος ή βάφτιση ή πάρτι ιδιωτικό σε σπίτι, κτλ, ισχύουν ο μέγιστος αριθμός ατόμων, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Αν αυτό τηρείται, το μέγιστο που μπορεί να έχει, είναι οι αριθμοί που είπαμε. Είναι ξεκάθαρο και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο λειτουργίας εξωτερικών χώρων εστιατορίων. Τα εστιατόρια είναι διαφορετικός ο τρόπος εργασίας τους από τις αίθουσες δεξιώσεων ή οποιουσδήποτε άλλους χώρους συναθροίσεων. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με συναθροίσεις και εκδηλώσεις».

Σήμερα η ομάδα πρωτοβουλίας επαγγελματιών του κλάδου βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Aυτούσια η επιστολή που εξασφάλισε η «Κ»:

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, απευθύνουμε προς εσάς αυτή την επιστολή, αφού όλες οι μέχρι στιγμής αποφάσεις, που έχουν παρθεί και επηρεάζουν τον κλάδο μας, έχουν παρθεί ερήμην μας και χωρίς να ακουστούμε ή να ζητηθεί η δική μας γνώμη και άποψη.

Να αναφέρουμε καταρχήν ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κίνδυνο που ακόμα ελλοχεύει από πιθανή νέα έξαρση του ιού και συμμεριζόμαστε κάθε προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση σας για περιορισμό του ιού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μέχρι στιγμής οι χειρισμοί τόσο οι δικοί σας όσο και της Κυβέρνησης σας, έχουν καταφέρει να καταστήσουν την Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες και σας συγχαίρουμε για αυτό.

Αρχίζοντας, να αναφέρουμε ότι ο κλάδος μας απασχολεί πολλές μικρές επιχειρήσεις ενώ ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο αυτό αγγίζει σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα €400.000.000, €120.000.000 εκ των οποίων προέρχονται από το γαμήλιο τουρισμό.

Από τα πιο πάνω μπορείτε να αντιληφθείτε τη σημαντικότητα του κλάδου αυτού όσον αφορά τη φοροδοτική του δυνατότητα και κατ’ επέκταση τη συμβολή του στην οικονομία.

Δυστυχώς όμως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν στηρίζουν το κλάδο μας αλλά αντίθετα τον πλήττουν περαιτέρω.

Παρόλο τον κίνδυνο που αναγνωρίζουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται, εντούτοις, δεν πρέπει όλες οι περιπτώσεις, όσον αφορά τις εκδηλώσεις, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αφού στις εκδηλώσεις ανήκει και μια βάφτιση ή ένας γάμος των 50-100 ατόμων σε εξωτερικό χώρο πολλών τετραγωνικών, που σε άλλες περιπτώσεις (όπως πχ σε κάποιο εστιατόριο ή ξενοδοχείο κλπ) αυτή η συνάθροιση θα επιτρεπόταν με την τήρηση κάποιων μέτρων.

Ως επαγγελματίες είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να δεχθούμε και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή των όποιων μέτρων κριθούν απαραίτητα από την επιδημιολογική ομάδα, για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, αλλά περαιτέρω και να εισηγηθούμε κι εμείς με τη δική μας εμπειρία και γνώσεις μέτρα που θα βοηθήσουν στο έργο της Κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, μετά από ένα κρούσμα σε εστιατόριο ή σε υπεραγορά ή σε ξενοδοχείο, η ιχνηλάτηση είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Στην περίπτωση των εκδηλώσεων όμως, μπορούμε, μέσω των πελατών μας να προμηθεύσουμε τις αρχές με λίστα των καλεσμένων, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ακόμα και τα ονόματα των ατόμων που μοιράστηκαν το ίδιο τραπέζι. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των μέτρων που μπορούμε να προτείνουμε εφόσον μας δοθεί η ευκαιρία.

Περαιτέρω, όπως αντιλαμβανόμαστε, πέραν της ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία η άλλη μεγάλη ανησυχία της Κυβέρνησης αλλά και δική μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο τομέας μας, που απασχολεί πολλές μικρές επιχειρήσεις, έχει δεχτεί και δέχεται αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πλήγμα από το οποίο πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αφού ως εποχικός κλάδος δεν έχει δουλέψει από τον Οκτώβρη περίπου του 2019 ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα θα επανέλθει σε μια κάποια κανονικότητα, μετά το Πάσχα του 2021.

Μόνο από τα πιο πάνω δεδομένα - που δεν είμαστε βέβαιοι ότι ήταν εις γνώση σας - μπορείτε να αντιληφθείτε ότι ο κλάδος μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία και σοβαρότητα. Διαφορετικά, με ποιο τρόπο θα στηριχτούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν χωρίς έσοδα πέραν του ενός έτους; Το εφάπαξ βοήθημα των €3000, €4000 ή και €6000 και η επιχορήγηση των μισθών για κάποιους μήνες δεν είναι αρκετά να βοηθήσουν στην επιβίωση μιας επιχείρησης που δεν έχει δουλέψει για πέραν του ενός έτους. Και εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά του δικού μας κλάδους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Και για το λόγο αυτό ζητούμε όπως με τα κατάλληλα μέτρα μας επιτραπεί να περισώσουμε ότι έχει απομείνει από τη φετινή χρονιά ώστε κι εμείς οι ίδιοι να συμβάλουμε στην επιβίωση του τομέα και των επιχειρήσεων μας.

Συνεπώς, πέρα από τη σωρεία ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν σας τονίζουμε ότι η βιομηχανία διοργάνωσης εκδηλώσεων απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα χώροι εκδηλώσεων, εταιρείες τροφοδοσίας και επισήτησης, διοργανωτές, εισαγωγείς και παραγωγούς λουλουδιών, ανθοπωλεία, φωτογράφους και κινηματογραφιστές, οίκους νυφικών, ρουχισμός, ζαχαροπλαστεία, ενοικιάσεις εξοπλισμού, εταιρείες οπτικοακουστικού εξοπλισμού, καλλιτέχνες, μουσικούς, εταιρείες μεταφορών, τυπογραφεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, δώρα και μπομπονιέρες, Djs κτλ.

Οπότε αν πραγματικό μέλημα σας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, να σας αναφέρουμε ότι ένας και μόνο γάμος μπορεί να προσφέρει δουλειά και εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση σε ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών.

Παρόλα αυτά, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν μας στηρίζουν αλλά αντίθετα μας υποθάλπτουν.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας προκλήθηκε πανικός στον κόσμο, με περαιτέρω αναβολές για εκδηλώσεις που είχαν ήδη μετατεθεί κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αφού με τις φάσεις άρσης των μέτρων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, κατά την τέταρτη φάση, που θα ξεκινούσε 14 Ιουλίου, θα αίρονταν όλοι οι περιορισμοί.

Και ενώ παλεύαμε να συγκρατήσουμε τις ακυρώσεις και να διασφαλίσουμε το 20% των ετήσιων εισοδημάτων μας, μεταφέροντας γάμους και βαφτίσεις μετά τις 14 Ιουλίου, ξαφνικά σήμερα άρχισαν και οι τελευταίοι μας πελάτες να επιθυμούν να αλλάξουν τα σχέδια τους, νιώθοντας ανασφάλεια μετά τις δηλώσεις του Υπουργού.

Αυτό που προσπαθούσαμε να κτίσουμε τόσους μήνες, κρατώντας τους πελάτες μας ψύχραιμους και χτίζοντας ένα θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη προς το κοινό, ανατράπηκε χθες με μια δήλωση. Και αυτή τη στιγμή, ακόμα και μετά τις διευκρινιστικές δηλώσεις που έγιναν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Υγείας, οι πελάτες μας είναι δύσπιστοι ως προς τις ανακοινώσεις των αρχών για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των εκδηλώσεων.

Και με το δίκαιο τους! Γιατί ποιος τους λέει ότι την 1η Σεπτεμβρίου - ακόμα και με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα όπως τα σημερινά - δεν θα αλλάξουν και πάλι οι αποφάσεις; Και ποιος μπορεί να είναι σε αυτή την αβεβαιότητα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και να εξακολουθήσει να θέλει να παντρευτεί ή να βαφτίσει το παιδί του εντός του Σεπτέμβρη;

Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα όμως αυτή τις πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο οι επιχειρήσεις του κλάδου μας. Επειδή το πραγματικό πρόβλημα με τις εκδηλώσεις δεν έγκειται στο κατά πόσο ένα ζευγάρι θα καταφέρει τελικά να παντρευτεί το 2020 ή όχι, αλλά στο πως θα στηριχθεί ένας κλάδος που αποφέρει στην οικονομία έσοδα ύψους €400.000.000!

Περαιτέρω προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των κέντρων εστίασης και των χώρων εκδηλώσεων, αφού είναι οξύμωρο το άνοιγμα του εσωτερικού χώρου για τα κέντρα εστίασης να εντάσσεται στην τρίτη φάση, ενώ οι χώροι εκδηλώσεων να τοποθετούνται στην τέταρτη φάση. Εάν κάποιος δεν ονοματίσει μια συγκέντρωση «βάφτιση ή γάμο» και ακολουθήσει το πρωτόκολλο δέκα άτομα ανά τραπέζι, ποια θα είναι η διαφορά με ένα δείπνο σε εστιατόριο;

Επίσης, θέτουμε το ερώτημα, πόσο λιγότερα επικίνδυνα είναι τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, τα καζίνο και άλλοι κλειστοί χώροι πυκνής επισκεψιμότητας;

Με βάση τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης δεν είναι στην σωστή βάση και υπάρχουν αντιφάσεις, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις ότι από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό.

Θεωρούμε ότι κριτήριο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελούν οι αποστάσεις ανά τετραγωνικό εντός και εκτός του χώρου εκδηλώσεων και όχι ο αριθμός των ατόμων ανά εκδήλωση.

Θεωρούμε επίσης ότι με καλή θέληση και επικοινωνία μπορούν να εξευρεθούν όλες οι αναγκαίες λύσεις, ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή ενός τόσο σημαντικού για την οικονομία κλάδου, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του κοινού αλλά και του δικού μας προσωπικού.

Ευελπιστούμε σε μια άμεση ανταπόκριση σας ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε από τη μια τους πελάτες μας και από την άλλη να περισώσουμε τα ελάχιστα εισοδήματα που μας έχουν απομείνει μέσα στο 2021 και είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας για συνάντηση και συζήτηση των πιο πάνω.

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε μέρα είναι πολύτιμη για μας και η καθυστέρηση στη λήψη των σωστών αποφάσεων και των κατάλληλων μέτρων για στήριξη του κλάδου μας μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλές επιχειρήσεις και γι’ αυτό αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση και αρωγή στην προσπάθεια που καταβάλουμε.

Την επιστολή μας συνοδεύει κατάλογος με ονόματα και στοιχεία επιχειρήσεων που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία».

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας

Ανδρέας Φιλιππίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση