ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μαύρη τρύπα των Κατεχομένων για τους εκτελεστές

Από και προς τα Κατεχόμενα - κατά την άφιξη ή την απόδρασή τους - είναι το συνηθισμένο δρομολόγιο των εισαγόμενων shooters που καλούνται, ανά καιρούς, να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου στην Κύπρο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

H σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού (σ.σ. φέρεται να είναι αζερικής καταγωγής) στο οδόφραγμα της Λήδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε πιστόλι με σιγαστήρα, έρχεται να υπενθυμίσει το πως οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου λειτουργούν σαν μια μεγάλη μαύρη τρύπα σε περιπτώσεις στοχευμένων δολοφονιών («συμβόλαια θανάτου») των οργανωμένων δικτύων του εγκλήματος –διεθνών και κυπριακών. Την ίδια στιγμή καταδεικνύουν πως σε περιπτωσιολογίες που οι αρχές της ΚΔ συνεργάστηκαν –μέσω της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής για την εγκληματικότητα- με τις λεγόμενες αστυνομικές αρχές των Κατεχομένων, υπήρξαν απτά αποτελέσματα στην σύλληψη εγκληματιών ή στην αποτροπή –όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του 38χρονου- εγκληματικών ενεργειών.

Η τυποποίηση

Από τις περιπτωσιολογίες εκτέλεσης συμβολαίων θανάτου στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια προκύπτουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς την προβολή των Κατεχομένων –ως φυσικού χώρου. Η σύνηθης πρακτική αφορά σε α. άφιξη μέσω Κατεχομένων και τέλεση του εγκλήματος στις ελεύθερες περιοχές β. άφιξη και αναχώρηση μέσω Κατεχομένων και γ. αναχώρηση μέσω Κατεχομένων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η άφιξη και η αναχώρηση μπορεί να γίνει είτε μέσω ελεγχόμενων διόδων (οδοφράγματα) είτε, σπανιότερα, μέσω νεκρών σημείων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Ως προς το τελευταίο, υπήρξε πρόσφατα και διαφυγή μέλους του κυπριακού οργανωμένου εγκλήματος μέσω Κατεχομένων. Μια «κλασική» περίπτωση οργανωμένου συμβολαίου θανάτου που εκτελέστηκε στην Κύπρο και οι δράστες διέφυγαν μέσω Κατεχομένων αποτελεί η εκτέλεση του Έρνεστ Λεωνίδη, στην Λεμεσό τον Φεβρουάριο του 2018. Περιπτωσιολογία που δείχνει και το αποτύπωμα ξένων οργανωμένων δικτύων εγκλήματος στην Κύπρο –όπως η ρωσική και η γεωργιανή Μαφία.

Αν και δύσκολο να τυποποιήσει κανείς τον τρόπο δράσης των εισαγόμενων εκτελεστών στην Κύπρο –λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών του κυπριακού οργανωμένου εγκλήματος- αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένο βεβαρημένο, ποινικά, προφίλ στις χώρες τους και πως συνδέονται με δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος του εξωτερικού (από βαλκανικές χώρες ή χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) που αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου κατά παραγγελία. Αποτελούν δηλ. περιπτώσεις επαγγελματιών ή ημι-επαγγελματιών στην χρήση ατομικού οπλισμού για σκοπούς τέλεσης του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας.

Όπλα στα Κατεχόμενα

Η μη ύπαρξη στοιχείων καταγραφής του οργανωμένου εγκλήματος στα Κατεχόμενα από διεθνείς δείκτες ή δεξαμενές σκέψης (σ.σ. όπως το Global Organized Crime Index) δεν βοηθά στην ανάλυση της μεγάλης εικόνας του οργανωμένου εγκλήματος και πως αυτό επηρεάζει ή διασυνδέεται με τις ελεύθερες περιοχές. Εξ΄ορισμού ο χώρος των Κατεχομένων αποτελεί πεδίο μη αποτελεσματικού ελέγχου εκ μέρους των αστυνομικών αρχών της ΚΔ. Κι επίσης ένα μέρος όπου η παρουσία του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος είναι παρούσα, και το επικαθορίζει. Ως αποτέλεσμα των τουρκικών δικτύων οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της αναπτυγμένης βιομηχανίας όπλων της Τουρκίας η προσφορά όπλων ή πυρομαχικών στα Κατεχόμενα στην μαύρη αγορά (illicit firearms market) πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Τούρκου αρχιμαφιόζου Sedat Peker εξάλλου έδειξαν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό καταδεικνύει και η περίπτωση της σύλληψης του 38χρονου, ο οποίος αφίχθη στην Κύπρο μέσω Λάρνακας και συνελλήφθη, με οπλισμό και σιγαστήρα, κατά την επιστροφή του από τα Κατεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ

Και μη διανοηθείτε να εισηγηθείτε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων γιατί κάποιο κόμμα θα σας θυμώσει!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση