ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε και επίσημα ο Αρχιεπίσκοπος

Εικόνες - Βίντεο από την τελετή ενθρόνισης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε και επίσημα ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος ύστερα από την τελετή ενθρόνισης που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Μέγα Συνοδικό, όπου δέχθηκε συγχαρητήρια από τους συγκεντρωμένους.

Ακολούθησε δείπνο σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας προς τους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Παρουσία στην τελετή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, αλλά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Επίσης, παρόντες στην τελετή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων. 

Σημειώνεται πως πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί αρκετή ώρα νωρίτερα πέριξ του Καθεδρικού Ναού εν αναμονή της έναρξης της τελετής ενθρόνισης.

Η τελετή

ΠτΔ σε Αρχιεπίσκοπο 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην τελετή Ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η σημερινή είναι ιστορική μέρα, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «εύχομαι μακράν, ευδόκιμον και δημιουργική διακονίαν επ΄αγαθώ της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».

Ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, στον ενθρονιστήριο λόγο του, «για την Κύπρο και τον Αρχιεπίσκοπό της, ο σταυρός παραμένει σταυρός μαρτυρίου, η χλαμύδα μετατρέπεται σε ράκη με τα οποία καλύπτει τις πληγές του λαού, ο ακάνθινος στέφανος καθίσταται ορατό σημείον της επαχθούς δουλείας της πατρίδας μας, κι ο κάλαμος το μέσον απ’ όπου διαβιβάζεται το όξος της πικρής δουλείας στον λαό μας».

Η πορεία της ανθρωπότητας δείχνει ότι η πολυδιάστατη κρίση που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και, αναπόδραστα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν  γύρω τους πηγή νοήματος ζωής, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας πως θεωρεί πρώτιστο καθήκον του απέναντι στον λαό να εγκύψει με μεγάλη προσοχή στο θέμα αυτό.

«Θα πρέπει σήμερα η Εκκλησία, μιμούμενη τον Κύριό της, κι αυτό θα είναι το κύριο μέλημά μου, να δώσει το παρόν της στη διαλεκτική των πνευματικών ρευμάτων που διασταυρώνονται πάνω από τις κεφαλές των σύγχρονων ανθρώπων, να αποφασίσει να διαλεχθεί με την εποχή μας. Και τότε η μαρτυρία της  θα γίνει ερμηνεία ζωής και διακονία ψυχής. Θα δώσει το ορθόδοξο ήθος και τη στάση ζωής που αναζητεί ο σημερινός άνθρωπος», υπογράμμισε.

Προσέθεσε πως το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της θα συνεχιστεί και επεκεταθεί προς όσους έχουν ανάγκη, «σ’ όσους δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής ύφεσης να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής, σ’ όσους αδυνατούν να επιμεληθούν της υγείας τους, σ’ όσους απορούν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Οι εξαγγελίες για μέτρα εναντίον της υπογεννητικότητας, που συνιστά εθνικό πρόβλημα, και δημιουργίας φοιτητικών εστιών για στήριξη των απόρων φοιτητών τίθενται αμέσως σε εφαρμογή».

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας σ’ ένα αλύτρωτο Ελληνικό μέρος, ο Μακαριότατος είπε ότι τον απασχολούν ιδιαίτερα και τα θέματα της παιδείας ως ουσιωδέστατο στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης ενός λαού. «Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης», τόνισε σχετικά. 

Μιλώντας επίσης για το εθνικό θέμα, είπε ότι σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη», υπογράμμισε επί του θέματος.

Συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία θα συμβάλει ενεργά, ερχόμενη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ έκανε έκκληση για ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, κάτι που όπως είπε θα ικανοποιήσει το αίσθημα ασφαλείας του λαού, θα αποτρέψει νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και θα εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης.

Οι προσφωνήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας

Του ενθρονιστήριου λόγου του Αρχιεπισκόπου είχαν προηγηθεί προσφωνήσεις εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από τους Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και τον Μητροπολίτη Καρπασίας Χριστοφόρο, αντίστοιχα.

Στην προσφώνησή του προς τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το πηδάλιο της Εκκλησίας αναλαμβάνει δεξιός και άξιος οιακοστρόφος, ο οποίος θα εκπληρώσει τους πόθους της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας».

«Η ενότητα της τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας μας, Μακαριώτατε, εναποτίθεται σήμερα στα δικά σας χέρια», συνέχισε ο κ. Νεκτάριος, συμπληρώνοντας πως «εμείς θα είμαστε δίπλα σας, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες, τιμώντας σας πάντοτε ως πρώτο μεταξύ ημών και πρόεδρο της Ιεράς ημών Συνόδου».

Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κιτίου περιλάμβανε και αναφορά στο εθνικό ζήτημα, σχετικά με το οποίο ο κ. Νεκτάριος είπε γνωρίζει τις ευαισθησίες του νέου Αρχιεπισκόπου και την αγωνία του για την επιβίωση και παραμονή μας στη γη των προγόνων μας.

«Η μέχρι σήμερα παρουσία και στάση σας στο εθνικό μας θέμα μάς βεβαιοί ότι, και από τη θέση του Προκαθήμενου της τοπικής μας Εκκλησίας, θα αναλώσετε τον εαυτό σας για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξετε τις ενέργειες των Κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων αυτού του τόπου, ανεξαρτήτως θρησκείας και γλώσσας, για να ζουν ειρηνικά και να απολαμβάνουν, όπως εσείς τακτικά αναφέρετε, τα δικαιώματα που έχει ο κάθε ευρωπαίος πολίτης», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κιτίου.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος είπε στη δική του προσφώνηση είπε πως η μέρα αυτή, εκτός από ημέρα πνευματικής χαράς και αγαλλίασης, είναι και μέρα προσευχής και περισυλλογής ώστε ο Κύριος να κατευθύνει την πορεία του νέου Αρχιεπισκόπου σε οδούς πνευματικά καρποφόρους.

Εξέφρασε δε και αυτός με τη σειρά του τη βεβαιότητα ότι η πολυετής συνεργασία του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυστόστομο, η μακροχρόνια αρχιερατική του διακονία, η πνευματική και λειτουργική του παιδεία από μικρή ηλικία, η αγάπη του προς την Εκκλησία και την Πατρίδα, η ποιμαντική του αγωνία και εν γένει η θεολογική και επιστημονική του μόρφωση θα τον οδηγήσουν και αναδείξουν «όντως Προκαθήμενο, αλλά και Πατέρα γνήσιο και εμπνευστή της ορθοδόξου πίστεως και ζωής, αλλά και των δικαίων του λαού μας».

Το προσφωνητικό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου από τον Νούντσιο

Στην σημασία της ενότητας μεταξύ των εκκλησιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που σημαδεύονται από την αδικία, την βία και τον πόλεμο, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Νούντσιος στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Χρυσόστομο B, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας του, μεταξύ των πολλών ευθυνών του, «παρέμεινε προσηλωμένος με ιδιαίτερο τρόπο στην δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών».

«Γνωρίζω ότι η Εξοχότητά τας θα συνεχίσει αυτή την δέσμευση για ενθάρρυνση της ενότητας όλων των μαθητών του Χριστού», σημείωσε.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είπε, «οι οποίοι σημαδεύονται από αδικία, βία και πόλεμο, είναι ολοένα και πιο σημαντικό οι Χριστιανοί να είναι αυθεντικοί μάρτυρες ενότητας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει στο μήνυμα του Θεού για αγάπη, συμφιλίωση και ειρήνη».

Υποσχέθηκε ότι με την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, θα γίνει εφικτό να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Καθολικής Εκκλησίας «υπηρετώντας τους πιο ευάλωτους αδελφούς και αδελφές μας και υποβοηθώντας έτσι ενεργά και εποικοδομητικά το έργο της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό της».

Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’

Την πεποίθηση ότι η διακονία του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου θα είναι «κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος» ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον κατά την προσφώνησή του στην τελετή ενθρόνισης του.

«Αναλαμβάνετε αυτή την εκκλησιαστική ευθύνη σε μια εποχή δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

«Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα ανθρώπινα πάντοτε λιγότερο ή περισσότερο χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ρευστότητα. Όμως η ρευστότητα του σύγχρονου πολιτισμού με την ψηφιακή του πρόοδο δεν έχει προηγούμενο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νέο κοσμοείδωλο εντελώς εκκοσμικευμένο σε σχέση με το λεγόμενο παραδοσιακό. Το κοσμοείδωλο αυτό επηρεάζει τα πάντα και κυρίως την αντίληψή μας περί ανθρώπων».

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, «ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον εισήλθαμε στην εποχή του μετανθρώπου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ρευστότητα και μεταβλητότητα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον παραδοσιακό χριστιανικό τρόπο ζωής. Μια νέα διάχυτη θρησκευτικότητα διεκδικεί να εδραιωθεί, νέες συνήθειες υιοθετούνται και από τους Χριστιανούς».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «έχετε να αντιμετωπίσετε εσείς και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 οι οποίες παραμένουν αθεράπευτες».

«Περπατώντας στα ίχνη των μεγάλων προκατόχων σας που τους χαρακτήριζε το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και η φιλοπατρία και βασιζόμενος στη χάρη του τριαδικού Θεού πιστεύω ότι η διακονία σας θα είναι κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε.

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή σας. Άξιος», είπε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο 

Με γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «χαιρέτισε» την ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλώντας τον να δώσει τον εαυτό του στην εκκλησία, «στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή».

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου ως «πολυαγαπημένε και πολυτιμότατε αδελφέ και συλλείτουργε», ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του επισήμανε ότι εκλαμβάνει «με βαθιά συγκίνηση και δίκαιη χαρά» την ανάδειξη του νέου Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου.

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί αναφορά «με βαθιά συγκίνηση» στον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός «έπεσε στη γη, για να δώσει πολλούς καρπούς στη Βασιλεία του Θεού».

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο νέος Αρχιεπίσκοπος καλείται να συνεχίσει το έργο του Χρυσοστόμου «ως Προκαθήμενος πλέον, φορέας της νίκης της Ανάστασης, γεννώντας και μαθαίνοντας τον Χριστό στις καρδιές του κλήρου και του λαού».

«Αναλαμβάνετε τους Πρωθιεραρχικούς οίακας μιας εκ των ιστορικοτέρων Εκκλησιών του κόσμου, υπέρ της οποίας η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως με στοργή αγωνίστηκε, προστάτευσε και στήριξε, όπως θα συνεχίσει να το πράττει», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο προσθέτει ότι «καλείσθε και εσείς να γίνετε φορέας αυτής της Παραδόσεως, αποδεδειγμένα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και πράξεις, ως θεραπευτής της εκκλησιολογικά ορθής γνώμης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του "νέου δόγματος" του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «ο αγώνας μας είναι επίμονος και σοβαρός, καθώς όσοι έχουν κοσμικά συμφέροντα από μια τέτοια αλλοίωση προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθόδοξους και εξαπατούν τους πιστούς χριστιανούς με τρόπο εντελώς συκοφαντικό και άδικο».

«Εσείς και εμείς όμως δεν το πράττουμε αυτό. Διαπιστώσαμε ξανά το γενναιόφρον εκκλησιαστικό σας ήθος. Έχουμε την ελπίδα, ή καλύτερα την βεβαιότητα, ότι στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα», αναφέρει.

«Από την Πανάγια Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του ουράνιου προστάτη μας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα την θεόπνευστη, με κανονικές ψήφους, εκλογή σας για την οποία σας συγχαίρουμε θερμά, και γράφουμε το όνομά σας στα Δίπτυχα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και κατασπαζόμαστε αδελφικά το πρόσωπό σας και επικαλούμαστε τη Σοφία, την Ειρήνη και την Δύναμη στην Πρωθιεραρχική σας πορεία που αρχίζει», καταλήγει.

Καλή επιτυχία στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ευχεται ο Δήμαρχος Λευκωσίας

Στην συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας με την Εκκλησία της Κύπρου αναφέρθηκε την Κυριακή ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, κατά την προσέλευσή του στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βαρνάβα.

Ο κ. Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται σήμερα «μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της εκλογής του πρώτου της εκκλησίας της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου μας». Σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός, για όλο το Χριστιανισμό, «απόδειξη αυτού όλοι οι επισκέπτες που θα έχουμε σήμερα στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση».

«Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Μακαριότατο», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ακόμη ότι συνεργάζονται ως Δήμος με την Εκκλησία σε πολλούς τομείς, είτε αυτοί αφορούν στην αναζωογόνηση, ιδιαίτερα της εντός των τειχών πόλης, αλλά και σε πάρα πολλά κοινωνικά προγράμματα.

Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα είχαμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις και οι έξι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου υπηρέτησαν την Αρχιεπισκοπή για 79 χρόνια, ενώ τα άλλα 21 χρόνια ο θρόνος χήρευε λόγω αντιπαραθέσεων και προστριβών μεταξύ των ιεραρχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο για 37 μόλις ημέρες, λόγω πρόωρου θανάτου του.

Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο εξελέγησαν κατά χρονολογική σειρά, ο Κύριλλος Β΄ 1909-1916, ο Κύριλλος Γ΄ 1916-1933, ο Λεόντιος το 1947 για μόνο 37 μέρες, ο Μακάριος Β΄ 1947-1950, ο Μακάριος Γ΄ 1950-1977 , ο Χρυσόστομος Α΄ από το 1977 μέχρι τις 17 Μαΐου 2006, ο Χρυσόστομος Β΄ από τις 5 Νοεμβρίου 2006 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, στο Θέμα της οποίας πολιτικά υπαγόταν η Κύπρος, επεδίωξε να καταργήσει το Αυτοκέφαλό της, οι Κύπριοι αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο.

Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της.

Το 478 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος του οποίου υπήρχε αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

Το Ευαγγέλιο τούτο πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος και παραχώρησε τα γνωστά τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Να υπογράφει με κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί αντί της επισκοπικής πατερίτσας αυτοκρατορικό σκήπτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Μία αρνητική και καιροσκοπική παρουσία επεσημάνθηκε εις τον Ναό κατά την ενθρόνιση:
Αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, του υποψήφιου προέδρου και υποστηριζομένου από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ έδειξε μίαν νέα (κρυπτο)αναφυόμενη και στρατολογημένη πολεμική εις βάρος της Ορθοδοξίας από ΕΔΟΝόπουλο ταχύρρυθμων μαθημάτων όπως και εις την πολιτική του άκροτον ποδηγέτησή.
Παρ’ όλην την πολεμική η Ορθοδοξία συνεχίζει λαμπρά και σταθερά.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση