ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα του κυπριακού κρασιού

Η αναγέννηση του αρχαιότερου αμπελώνα στον κόσμο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη

Newsroom K

Αν μας έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια πως θα φτάναμε στο σημείο κάθε χρόνο να εξαντλείται η παραγωγή κυπριακού κρασιού, θα τον βγάζαμε τουλάχιστον ονειροπόλο. Με κύριο άξονα τον τουρισμό και την απαίτησή του για ντόπιο ποιοτικό κρασί με γηγενείς ποικιλίες, η αναγέννηση του αρχαιότερου αμπελώνα στον κόσμο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη: ξεριζώνονται στην κυριολεξία εισαγόμενες ποικιλίες και στη θέση τους φυτεύονται ντόπιες.

Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι μαζί με το Μαύρο κυριαρχούν σε ποσότητες. Δίπλα τους αναβιώνουν άλλες ξεχασμένες ρίζες: Μωροκανέλλα και Σπούρτικο στα λευκά και Γιαννούδι, ο νέος πρίγκιπας στο κόκκινο. Το ταξίδι του νέου κυπριακού κρασιού τώρα ξεκινά, με τους νέους αμπελουργούς και οινοποιούς να πειραματίζονται τόσο στο αμπέλι όσο και στα βαρέλια.

Πριν δέκα και πλέον χρόνια, Ο Μηνάς Μηνά, ο οινοποιός του οινοποιείου Κυπερούντας επένδυσε χρόνο και προσπάθεια στο ξεχασμένο μέχρι τότε Ξυνιστέρι, φτιάχνοντας τον Πετρίτη, ίσως το καλύτερο κυπριακό λευκό κρασί μέχρι και σήμερα, το οποίο «επιβάλλει» τον σεβασμό των απαιτητικών ουρανίσκων.

Η επιτυχία του Πετρίτη ήταν και το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι για την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει ο κυπριακός αμπελώνας. Το Ξυνιστέρι είναι σήμερα η βάση του και αυτό που δημιουργεί τα κεφάλαια για να υπάρχουν επενδύσεις. Ρίζα σκληροτράχηλη που αντέχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες του κυπριακού καλοκαιριού, παράγει ποσότητες και, όσο περισσότερη φροντίδα τού δίνουν οι αμπελουργοί, τόσο περισσότερα αρώματα και βάθος βγάζει στο ποτήρι. Ξεχωρίζουν, περαν του Πετρίτη, ο "Γρίφος 2" του οινοποιείου Βλασίδη, ο οποίος παντρεύεται εντυπωσιακά με το Sauvignon Blanc. Όλα τα μέλη της οικογένειας των premium οινοποιείων της Κύπρου, δηλαδή Κυπερούντα, Τσιάκκας, Βλασίδης, Αργυρίδης, Βουνί Παναγιάς, Ζαμπάρτας και Βασιλικό Κάθηκα, Κολιός, έχουν αξιοπρεπείς σοδιές.

Στα λευκά σάς προτείνουμε να δοκιμάσετε δύο νέες ποικιλίες που αναβιώνουν και κερδίζουν τις καρδιές των οινοφίλων: τη Μωροκανέλλα του οινοποιείου Άης Αμπέλης (Βραβείο ποιότητας Γαστρονόμος 2016) και το Σπούρτικο των οινοποιείων Βουνί Παναγιά και Κολιός.

Στα ερυθρά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η ποικιλία Μαραθεύτικο είναι ευάλωτη σε αρρώστιες και κλιματικές αλλαγές, αλλά ανταμείβει με κρασί παλαίωσης με γεμάτο σώμα. Ξεχωρίζουν στο Μαραθεύτικο τα οινοποιεία Άης Αμπέλης, Ζαμπάρτας και η Βαμβακάδα του Τσιάκκα (βραβείο ποιότητας Γαστρονόμος 2017). Ομως, για πολλούς το μέλλον του κυπριακού αμπελώνα στα ερυθρά περνά από το Γιαννούδι. Δύσκολη ρίζα, όπως το Μαραθεύτικο, αλλά με πιο χαρακτηριστική γεύση, η οποία δεν έχει σχέση με άλλες ξένες ποικιλίες, και επίγευση που το κάνει να ξεχωρίζει. Γιαννούδι σε καλές παραγωγές θα δοκιμάσετε απο το Βουνί Παναγιάς και τον Ζαμπάρτα, ο οποίος το σμίγει με Ματτάρο

Τα οινοποιεία:

Οινοποιείο Βλασίδη (99441574): Για πολλούς το πιο premium οινοποιείο της Κυπρου. Μικρές ποσοτητες και υψηλή ποιότητα. Η περισσότερη παραγωγή με ξένες ποικιλίες στα κόκκινα, απο τις καλυτερες παραγωγές σε Ξυνιστέρι.

Οινοποιείο Τσιάκκα (25991080): Στην Πιτσιλιά, ξεχωρίζει για την Βαμβακάδα, μια υποποικιλία του Μαραθεύτικου. Επίσης σπουδαία παραγωγή παλαιωμένης Ζιβανίας και Κουμανταρίας.

Οινοποιείο Ζαμπάρτα (25942424): Ο Μαρκος Ζαμπάρτας συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με έμφαση στις κυπριακές ποικιλίες.

Οινοποιείο Αης Αμπέλης (22020000): Αναβίωσε την Μωροκανέλλα, επενδύει στο Μαραθεύτικο και ξεχωρίζει για την Κουμανταρία του.

Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας (25532043): Ένας από τους υψηλότερους αμπελώνες της Ευρώπης ξεχωρίζει ίσως για το καλύτερο Ξυνιστέρι της αγοράς, τον Πετρίτη, αλλά και του Κουμανταρία του.

Οινοποιείο Κολιός (26724090): Μεγάλη γκάμα σε λογικές τιμές. Η Περσεφόνη με το Ξυνιστέρι και το Σπούρτικο έχουν πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς (26722770): Ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά, ο κ Αντρέας είναι πρωταγωνιστής στις εγχώριες ποικιλίες με Γιαννούδι και Σπούρτικο σε μεγάλες ποσότητες. Αν βρείτε το μοσχάτο "ανθολογία" μην διστάσετε να το αγοράσετε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X