ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιδιοκτήτες, «όμηροι» ενοικιαστών

Στις 22 Νοεμβρίου οδηγείται στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για αλλαγές στο νόμο που διέπει τις ενοικιάσεις ακινήτων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η εκτίμηση ότι συνήθως οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος, ή μιας κατοικίας είναι οικονομικά πιο ευκατάστατοι και άνετοι σε σχέση με τους ενοικιαστές, δεν είναι κανόνας. Τουλάχιστον στην Κύπρο, τα κενά στη νομοθεσία, τείνουν να ευνοούν τον ενοικιαστή και σε αρκετές περιπτώσεις δεν προστατεύουν τους ιδιοκτήτες όταν για παράδειγμα ένας ενοικιαστής είτε δεν πληρώνει, είτε χρησιμοποιεί τον χώρο ακόμα και μετά την λήξη του σχετικού συμβολαίου.

Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της κυρίας Άντρης Δ. η οποία η οποία είναι ιδιοκτήτρια  ακινήτου στην Λακατάμεια. Τα τελευταία χρόνια ενοικιάζει το διαμέρισμα εμβαδού 200 τμ για το ποσό των 460 ευρώ. Λόγω οικονομικών προβλημάτων του ενοικιαστή, το ενοίκιο μειώθηκε στα 330 ευρώ. Όπως περιγράφει στην «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο (τρεις μήνες πριν την λήξη του συμβολαίου)  επικοινώνησε με τον ενοικιαστή και του εξήγησε ότι οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας έχουν αυξηθεί. Ως εκ τούτου του εξήγησε ότι θα χρειαστεί να αυξήσει το ύψος του ενοικίου και του ζήτησε να αναζητήσει άλλο χώρο για να μείνει μετά την λήξη του συμβολαίου.

Από εκείνη την στιγμή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια,  ο ενοικιαστής, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ενοίκιο,  και αν και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα, δεν απαντά στις κλήσεις της. Το ζήτημα θα οδηγηθεί στο δικαστήριο και η υπόθεση έχει οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου.

Η πιο πάνω περίπτωση δεν είναι η εξαίρεση αλλά συχνό φαινόμενο, όπως αναφέρουν βουλευτές, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής νομικών της Βουλής, στην βάση πρότασης νόμου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό που στοχεύει στην προστασία των ιδιοκτητών από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε και θα οδηγηθεί στις 22 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ανησυχίες για εξώσεις

Εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις από πλευράς ΑΚΕΛ για την ορθότητα συγκεκριμένων αλλαγών, όπως για παράδειγμα τους περιορισμούς στο δικαίωμα υπεράσπισης για τους ενοικιαστές. Ανησυχία εκφράζει και η ΠΟΒΕΚ ( Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών), αφού το θέμα δεν αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες ενοικιάζουν τις εγκαταστάσεις τους. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι από την στιγμή που δεν προβλέπεται διακανονισμός μέσω του Αρμόδιου Δικαστηρίου και που το Πρωτοκολλητείο αντικαθιστά το Δικαστήριο τότε οι εξώσεις των ενοικιαστών θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες.  Επισημαίνει ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ είναι ετεροβαρής και άδικη και θα τύχει εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για προσχηματικές εξώσεις.  

Καλεί επίσης τους βουλευτές να εξετάσουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο ενοικιαστής να αντιμετωπίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που για δεκαετίες ολόκληρες δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για τις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις συντήρησης του ακινήτου από φυσικές φθορές, για καλή κατάσταση της ηλεκτρικής και υδραυλικής εγκατάστασης και άλλων, όπως προνοεί ο σχετικός Νόμος.

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί εκ νέου «φούσκα» στον τομέα των ακινήτων και των ενοικίων και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ταχθούν εναντίον και καταψηφίσουν την σχετική πρόταση νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση