ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Καθηλωμένος πολιτικά ο φάκελος χαλλουμιού

Λόγω διασύνδεση της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και το Κυπριακό, δήλωσε στην Επιτροπή Γεωργίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέες νομικές μάχες θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, αυτή τη φορά για να αποτραπεί η απώλεια του κοινοτικού σήματος που κατέχει, αφού αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις αιτήσεις για διαγραφή του, όπως αναφέρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Μετά την απώλεια του εμπορικού σήματος στη Βρετανία και την απόρριψη της προσπάθειας έφεσης εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, το κοινοτικό σήμα είναι το μόνο που κατοχυρώνει το παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου τόσο εντός ΕΕ, όσο και στη Βρετανία. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης στην Επιτροπή, σε περίπτωση συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν σε βρετανικά. Σε περίπτωση άτακτου Brexit με βάση τη συνθήκη αποχώρησης υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της Βρετανίας για μετατροπή όλων των κοινοτικών σημάτων σε εμπορικά.

Η Νομική Υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση του κοινοτικού σήματος και ο κ. Λακκoτρύπης είπε ότι παρά την αισιοδοξία που υπάρχει είναι απαραίτητο να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του προτύπου στο χαλλούμι ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Στόχος, όπως είπε, δεν είναι να πληγούν οι εξαγωγές των κυπριακών επιχειρήσεων ωστόσο οι επιλογές ήταν είτε να υπάρξουν ενδελεχείς έλεγχοι είτε να γίνονταν διαγραφές από το μητρώο εξαγωγών.

Αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα στο Υπουργείο Εμπορίου για την απώλεια του εμπορικού σήματος στο ΗΒ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έλαβε επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί ένα ακόμα άτομο στην έρευνα. Ο Υπουργός ανέφερε ότι την Τετάρτη θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για διορισμό ερευνώντα λειτουργού για την υπόθεση.

Όσον αφορά την αίτηση που έγινε για δικαίωμα καταχώρησης έφεσης για την απώλεια του εμπορικού σήματος στη Βρετανία, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτή απορρίφθηκε από το βρετανικό εφετείο, αφού δεν υπήρχαν νέοι νομικοί λόγοι. Πρόσθεσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο καταχώρησης μιας άλλης διαδικασίας για να εξαντληθούν πλήρως τα ένδικα μέσα που είναι διαθέσιμα στο ΗΒ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθεί κοινό αρχείο Υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείου Γεωργίας και Νομικής Υπηρεσίας για το χαλλούμι, ώστε να διαχειριστούν σωστά τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιόν τους. Είπε επίσης ότι στο Υπουργείο Εμπορίου δημιουργήθηκε μονάδα κάτω από τον Γενικό Διευθυντή για διαχείριση των εμπορικών σημάτων.

Συναίνεση εμπλεκομένων γύρω από το φάκελο του χαλλουμιού

Μιλώντας για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε εκ νέου ότι ενώ η εξέταση έκλεισε θετικά από τεχνοκρατικής άποψης, το θέμα έχει μπλοκάρει για πολιτικούς λόγους και δεν εξαρτάται από το Υπουργείο πλέον το πότε θα υπάρξει κατάληξη. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διασύνδεση της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και το Κυπριακό και όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε παράτυπα και γίνονται ουσιαστικές ενέργειες για να λήξει το θέμα, στις οποίες όπως είπε, για ευνόητους λόγους δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να αναφερθεί.

Παράλληλα ο Υπουργός σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες τους οποίους αφορά το χαλλούμι, ήρθαν στο ίδιο τραπέζι και υπήρξε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον φάκελο του χαλλουμιού, σε αντίθεση με τις διαφωνίες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν.

«Αυτή τη φορά προχωράμε όλοι μαζί», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημεία στο φάκελο που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μετά την έγκριση του φακέλου όπως διαφάνηκε σε άτυπες συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τους εμπειρογνώμονες των διαφορετικών ομάδων, πρόσθεσε, μπορούμε να διερευνήσουμε με την Επιτροπή όλα τα ενδεχόμενα για να μην αδικηθεί κανένας.

Εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των τυροκόμων που παρευρέθηκαν στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συναίνεσης, πλην κάποιων εξαιρέσεων εκ μέρους των ποιμνιοτρόφων που διερωτήθηκαν γιατί γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο φάκελο.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Προέδρός της Ανδρέας Καυκαλιάς εξέφρασε λύπη που όπως είπε, τα αποτελέσματα των κάκιστων χειρισμών της κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί άκρως ανησυχητικά δεδομένα, όπως η οριστική απώλεια του εμπορικού σήματος στο ΗΒ και οι νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί κατά του εμπορικού κοινοτικού σήματος. Είπε επίσης ότι ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ είναι εγκλωβισμένος στις Βρυξέλλες και σήμερα υπήρξε εκ νέου παραδοχή από την Κυβέρνηση για διασύνδεση του χαλλουμιού με το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου.

Κάλεσε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, μακριά από άλλες σκοπιμότητες να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου. Έκανε επίσης λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες σε περίπτωση που χαθεί και το κοινοτικό σήμα του χαλλουμιού και εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσο το κοινοτικό σήμα θα ισχύει και στο ΗΒ σε περίπτωση άτακτου Brexit. Είπε τέλος ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ είναι ο στόχος και ότι μόνο τότε «θα μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα για απόδοση ευθυνών για την απώλεια του εμπορικού σήματος στο ΗΒ. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν και είπε ότι φαίνεται ότι υπήρξε ολιγωρία λειτουργών που στοίχισε. Πρόσθεσε ότι με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζεται ένας ακόμα λειτουργός. Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές ευθύνες, είπε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα αφού ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου δεν είχε ενημερωθεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε, την έστω και καθυστερημένη, όπως είπε, εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Όπως είπε η οικονομία και η Κύπρος, χάνουν σημαντικά ποσά για αυτό το ζήτημα και «κινδυνεύουμε να εκτεθούμε διεθνώς όσον αφορά την ποιότητα του χαλουμιού που εξάγουμε». Είπε επίσης ότι παρά την συναίνεση που υπήρξε από τους εμπλεκόμενους, το θέμα είναι αν θα επιτευχθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο χωρίς να υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης.

Ο Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι είναι η ώρα επιτέλους τα δύο Υπουργεία να δημιουργήσουν από κοινού μια μονάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του χαλλουμιού και την επίβλεψη της παραγωγής του. Ανέφερε επίσης ότι οι αγροτικοί εταίροι του χαλλουμιού είναι έτοιμοι για πρώτη φορά να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για προώθηση του ως ΠΟΠ και αυτό θα πρέπει να είναι μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία την ώρα που ο φάκελος βρίσκεται καθηλωμένος στο γραφείο του κύριου Γιουνκερ πολιτικά, έξω από κάθε διαδικασία της ΕΕ. Είναι η ώρα, πρόσθεσε και ενόψει των ευρωεκλογών να αναληφθεί μια νέα προσπάθεια για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση