ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:53
 

Καταστροφή τεκμηρίων από την υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Ο δικαστής επιβεβαιώνεται πως έχουν καταστραφεί τα τεκμήρια 1 μέχρι 293, 295 και 308, σημειώνοντας ωστόσο πως τα υπόλοιπα έχουν διασωθεί.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης και αντεξέτασης της λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μαρίνας Χριστοδουλίδου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Καταστροφή τεκμηρίων υπόθεσης από την πυρκαγιά στις 26/02/20018

Πριν την έναρξη της σημερινής δικάσιμου, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αναφέρθηκε στο σημείωμα του Πρωτοκολλητίου προς το Δικαστήριο, με το οποίο επιβεβαιώνεται η καταστροφή συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018.

Όπως ανέφερε ο δικαστής επιβεβαιώνεται πως έχουν καταστραφεί τα τεκμήρια 1 μέχρι 293, 295 και 308, σημειώνοντας ωστόσο πως τα υπόλοιπα έχουν διασωθεί.

Σε ό,τι αφορά στα απολεσθέντα τεκμήρια, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε πως υπάρχουν στην κατοχή του δικαστηρίου αντίγραφα, τα οποία θα δοθούν για τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, καλώντας τους δικηγόρους υπεράσπισης να τα επιθεωρήσουν αύριο Παρασκευή.

Από την πλευρά τους κάποιοι εκ των δικηγόρων υπεράσπισης ανέφεραν στο Δικαστήριο πως χρειάζονται χρόνο, ώστε να μπορέσουν να αγορεύσουν για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αυτό δεν έχει να κάνει με αμφιβολία προς το δικαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος, ανέφερε ότι θέλει χρόνο να μελετήσει αν επηρεάζονται τα δικαιώματα του πελάτη του, για να προσθέσει πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί για ένα τέτοιο ζήτημα μέχρι αύριο.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου υπογράμμισε πως τα τεκμήρια θα κατατεθούν όπως ήταν στην αρχική τους μορφή, με τον κ. Πελεκάνο να σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα αντίγραφα δίδονταν στο δικαστήριο από την κατηγορούσα Αρχή και δεν γνωρίζει αν εκλείπουν πράγματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, είπε πως πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό τεκμηρίων και ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατον να επιθεωρηθούν μέσα δεκαπέντε λεπτά, που τους διαθέτει το δικαστήριο αύριο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αντιπρότεινε στην υπεράσπιση να μαζέψει τα αντίγραφα των τεκμηρίων που κατέχει η ίδια και να ελέγξει το δικαστήριο κατά πόσον συνάδουν με αυτά που διαθέτει το ίδιο.

Εξέταση νέας μάρτυρος

Η μάρτυρας Μαρίνα Χριστοδουλίδου κατέθεσε στο δικαστήριο την έκθεση που η ίδια ετοίμασε με την ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων του Δημήτρη Πατσαλίδη.

Όπως ανέφερε η ανάλυση της αφορά το 2008 μέχρι το 2014, σημειώνοντας πως δημιούργησε μια βάση δεδομένων αναφορικά στα ποσά καταθέσεων του Δημήτρη Πατσαλίδη.

Επίσης, είπε πως τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων τη χρησιμοποίησε για να κάνει την εργασία που της είχε ανατεθεί, συμπληρώνοντας πως κατά την ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων του κατηγορούμενου εντοπίστηκαν εμβάσματα, καταθέσεις και αναλήψεις μετρητών, που έγιναν τις περιόδους, που φέρεται -σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές- να έγινε ο χρηματισμός.

Κατά την εξέταση της μάρτυρος από την κατηγορούσα Αρχή, της ζητήθηκε και παρουσίασε λίστα με όλα τα ποσά που κατατίθεντο στους λογαριασμούς του Δημήτρη Πατσαλίδη και της συζύγου του Μαρίνας, ενώ σε αυτή παρουσιάζονται και οι αναλήψεις των ποσών αυτών, για να μεταφερθούν κατόπιν σε άλλους λογαριασμούς.

Αντεξεταζόμενη από το δικηγόρο του Δημήτρη Πατσαλίδη, η κ. Χριστοδουλίδου είπε η ανάθεση των καθηκόντων της προήλθε από τον Γενικό Ελεγκτή, ωστόσο, σημείωσε ότι κατόπιν συνεργάστηκε με την ανακριτική ομάδα, η οποία τις έδωσε περαιτέρω οδηγίες, για σύγκριση της περιουσίας του κατηγορούμενου, ώστε να διαφανεί αν συνάδει με τα εισοδήματά του.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου αν ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της εργασίας της, η μάρτυρας ανέφερε: «Η ενημέρωση που είχα ήταν αυτή για τους φερόμενους χρηματισμούς. Εκτός από αυτό δεν χρειάστηκα τίποτα άλλο».

Σε σχέση με την εξέταση που έκανε στους λογαριασμούς της Μαρίνας Πατσαλίδου, ο κ. Αλεξάνδρου διερωτήθηκε αν θα ήταν λογικό να ερευνούσε η μάρτυρας και τα εισοδήματα της κ. Πατσαλίδου, με την κ. Χριστοδουλίδου να αναφέρει ότι δεν χρειαζόταν να μπουν στην έκθεσή της τα εισοδήματα της Μαρίνας Πατσαλίδου, γιατί αυτά θα αλλοίωνα το αποτέλεσμα.

Αναφορικά σε δύο καταθέσεις μετρητών που έγιναν στο λογαριασμό της Μαρίνας Πατσαλίδου και αφορούν ποσά 3.000 ευρώ και 1.370 ευρώ αντίστοιχα, ο δικηγόρος υπεράσπισης ρώτησε τη μάρτυρα αν γνωρίζει που μεταφέρθηκαν τα ποσά αυτά, με τη μάρτυρα να απαντά πως δεν την ενδιαφέρει που μεταφέρθηκαν τα ποσά, αλλά η πηγή προέλευσης τους.

Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε στη μάρτυρα πως τα ποσά αυτά ήταν εμβάσματα που έκανε η αδερφή του Δημήτρη Πατσαλίδη στη σύζυγό του, η οποία δούλευε σε τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα, για να τα στείλει στο παιδί της, Ευαγόρα Ζήνωνος, που ήταν φοιτητής στη Γερμανία.

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στους λογαριασμούς του κατηγορούμενου Δημήτρη Πατσαλίδη και συγκεκριμένα σε ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό του στις 28/09/2011 ύψους 3.200 ευρώ, υποβάλλοντας στη μάρτυρα ότι προερχόταν από εισπράξεις ενοικίων.
Η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι βλέπει μια κατάθεση, ωστόσο, συμπλήρωσε πως η ίδια δεν ξέρει από που προέρχεται.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο με την προσκόμιση τριών νέων μαρτυριών εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Υπουργός Υγείας: Προχωράμε στο ΓεΣΥ έτοιμοι και ανοιχτοί

«Γεια σας, Έχετε κουραστεί να είναι χαμηλά σε μετρητά και χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο για να ξεκινήσετε ...»
ANTHONY MOSES  |  03:18

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X