ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάθεση στους ανακριτές έδωσε ο ανώτερος κληρικός

Το κλιμάκιο των αστυνομικών τον επισκέφθηκαν στο χώρο που διαμένει

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες των ανακριτών αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει και αφορούν σεξουαλική παρενόχληση προσώπων με φερόμενο δράστη μη ενεργό μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Νεότερες πληροφορίες της «Κ» λένε πως ο συγκεκριμένος Ιεράρχης έδωσε κατάθεση στους ανακριτές αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ανακριτικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Ιεράρχη στο χώρο που διαμένει εκτός Λευκωσίας και του πήραν κατάθεση για τα όσα έχουν καταγγελθεί εναντίον του. Η κατάθεση που δόθηκε αφορούσε μια περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης που έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία και αφορά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας το 2011. Ωστόσο το φως της δημοσιότητας έχουν δει και άλλες δυο περιπτώσεις που αφορούν τον ίδιο Ιεράρχη. Για τις συγκεκριμένες αστυνομικές πηγές λένε πως δεν έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες, ωστόσο οι ανακριτές λαμβάνουν υπόψη τους τα όσα έχουν δημοσιευθεί στον τύπο.

Ο Ιεράρχης

Για την πρώτη περίπτωση, αυτή του 2011, οι ανακριτές παρουσιάζονται να έχουν στα χέρια τους ισχυρά στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την κλήση του φερόμενου δράστη για κατάθεση. Τον εν λόγω πρόσωπο, εδώ και μερικά χρόνια, απέχει από τα διοικητικά καθήκοντα που είχε στη Μητροπολιτική περιφέρειά του, ασκώντας μόνο τα ιερατικά του. Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της Εκκλησίας η οποία βρίσκεται στο μέσω μιας θύελλας με απροσδιόριστη κατάληξη. Εκκλησιαστικές πηγές, με τις οποίες μίλησε η «Κ», έλεγαν πως ουδέποτε από το 2011 και μετά δεν υποβλήθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου καταγγελία ή καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, η Ιεράς Σύνοδος θα ξεκινούσε διερεύνηση μέσω των διαδικασιών που προβλέπει ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που υπάρχουν πως οι καταγγελίες έγιναν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίο τις χειρίστηκε χωρίς να τις παρουσιάσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως τονίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να κάνει και πολλά νοουμένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση των καταγγελιών από όργανα του κράτους. Η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με το όλο ζήτημα εάν και εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και υπάρχει αποτέλεσμα που να δικαιολογεί την παρέμβασή της.

Πέραν των δέκα

Στο γενικότερο ζήτημα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, από την Αστυνομία λέγεται πως ενώπιον της, βρίσκονται πέραν των δέκα καταγγελιών που τυγχάνουν διερεύνησης. Από τις σοβαρότερες για τις οποίες έχουν εντοπισθεί ισχυρά στοιχεία είναι αυτή που αφορά προπονητή στίβου. Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ολοκληρωθεί και ο σχετικός φάκελος, όπως έγραψε χθες Δευτέρα η «Κ», είναι στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες και αναμένεται η καταχώρηση υπόθεσης στο Δικαστήριο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο παρουσιάζεται να έχει καταγγελθεί από τέσσερα πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση