ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για την συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου στην «Κ»

Το «ΥΠΕΞ» κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν κατανοεί την νέα πορεία του Κυπριακού

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου στην κυριακάτικη έκδοση της «Κ» προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα σε ερώτηση πως βλέπει τον νέο Τ/κ ηγέτη και τις θέσεις που εκφράζει και να τον συγκρίνει με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, «θα έλεγα πως ο Ακιντζί ήταν πιο κύπριος από τον Τατάρ. Αλλά τα πάντα εκπορεύονται από την Άγκυρα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς την άδεια και την εντολή του τούρκου προέδρου. Κακά τα ψέματα, το ξέρουμε. Ένας Ντενκτάς και όταν διαφώνησε έφυγε χωρίς να το καταλάβει ούτε ο ίδιος που ήταν μια προσωπικότητα. Και όμως έφυγε αμέσως και πήγε στο σπίτι του. Άρα δεν συζητούμε με τον Τ/κ, συζητούμε με την Άγκυρα που στόχος της είναι να κάνει νόμιμο τ/κ κράτος στην Κύπρο. Δυστυχώς, ο Ερσίν Τατάρ θέτει σαν προϋπόθεση για συνομιλίες να δεχθούμε πως θα δώσουμε ίσα δικαιώματα στην τ/κ κοινότητα που έχει η πλειοψηφία που είναι η ε/κ κοινότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί το 18%, δυστυχώς έφθασε το 21% τώρα με τους έποικους που τους έκαναν Τ/κ, να έχει τα ίδια δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή ούτε 10% Τ/κ δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Οι καλοί Τ/κ έφυγαν. Τώρα πού βρήκαν το 21%, ότι υπάρχουν Τ/κ, μόνο αυτοί το ξέρουν. Για αυτό τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν είναι μόνο δύσκολα για μας. Είναι και για εκείνους. Το ό,τι είναι ψευδοκράτος το φέρουν βαρέως. Για αυτό που πολλοί ισχυρίζονται ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας, έχουν δίκιο αλλά δουλεύει και εναντίον των Τ/κ. Μια λύση λειτουργική θα είναι καλό και για τις δυο κοινότητες».

Η ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ»

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Χρυσόστομος Β' προέβη σε ρατσιστική και θρασύτατη δήλωση για τους Τουρκοκύπριους στην εφημερίδα Καθημερινή. Οι παρωχημένες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, οι οποίες δείχνουν ότι η ε/κ νοοτροπία, η οποία δεν ανέχεται την τ/κ παρουσία στο νησί, δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει με κανέναν τρόπο, και ότι η ελληνοκυπριακή ελίτ εξακολουθεί να βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό ως «μειονότητα», επισημαίνεται σε σχετικό ανακοινωθέν του «Υπουργείου Εξωτερικών».

Στην συνέχεια του τ/κ ανακοινωθέντος υπογραμμίζονται τα εξής: «Η φράση “οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους” επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους μετά την διάλυση της συνεταιρικής Δημοκρατίας του 1960, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία στο νησί. Επιπλέον, η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να κάνει πλύση εγκεφάλου στον ελληνοκυπριακό λαό και να εμβολιάσει ρατσισμό επεξηγεί επίσης, την έκταση της προκατάληψης και της εχθρότητας προς τον τουρκοκυπριακό λαό».

Οι ισχυρισμοί της τ/κ ηγεσίας

Με το επίμαχο τ/κ δημοσίευμα το «ΥΠΕΞ» ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρεί να χωρίσει την τ/κ κοινότητα σε κατηγορίες, αναλόγως με τα δικά του πολιτικά συμφέροντα. Επίσης, το «ΥΠΕΞ» κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν κατανοεί την νέα πορεία του Κυπριακού μετά την κατάθεση της πρότασης της λύσης των δυο κρατών.

Τέλος, το «ΥΠΕΞ» αναφέρεται στην λύση των δυο κρατών, την οποία υποστηρίζει και η Τουρκία. Επίσης, πραγματοποιεί αναφορά σε «καλές γειτονικές χώρες» των υποτιθέμενων δυο ξεχωριστών «λαών» της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση