ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Σχέδιο μερικής επανεκκίνησης της οικονομίας και παράταση των μέτρων

Ο Ακιντζί ζητά από την «κυβέρνηση» επιφυλακτική στάση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία σχεδιάζει την επόμενη φάση του αγώνα κατά του νέου ιού. Στην «πρωθυπουργία» γίνεται προετοιμασία για τον σχεδιασμό της φάσης, στην οποία θα έρθει η μερική επανεκκίνηση της τ/κ οικονομίας.

Για το παραπάνω ζήτημα, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τον καθορισμό των τομέων της τ/κ οικονομίας που θα λειτουργήσουν σταδιακά την επόμενη περίοδο.

Η δήλωση του κ. Τατάρ έρχεται σε μια στιγμή που τ/κ ιατροί, επιστήμονες και πολίτες τάσσονται υπέρ της συνέχισης των αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Επίσης, μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας διαφωνούν με την ιδέα της μεταφοράς τ/κ από το εξωτερικό στα κατεχόμενα. Με τις κινήσεις της «κυβέρνησης» διαφωνεί και ο τ/κ ηγέτης, ο οποίος ζητά από την ίδια να μην βιαστεί για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς στην οικονομία.

Η «κυβέρνηση» απαντά στην κριτική που δέχεται τονίζοντας ότι πλέον δεν υφίστανται πολλά περιθώρια ανάσας για την τ/κ οικονομία και ότι η ίδια πρέπει να λάβει υπόψη της διάφορες πτυχές του ζητήματος.

Οι προτάσεις και η κριτική του Ακιντζί

Αυτήν την ώρα, στο «προεδρικό», οι Μουσταφά Ακιντζί, κ. Τατάρ και Κουντρέτ Όζερσαϊ συζητούν τις νέες πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς στον αγώνα κατά του νέου ιού.

Πριν την νέα συνάντηση στο «προεδρικό», ο τ/κ ηγέτης μοιράστηκε με την τ/κ κοινή γνώμη μια σειρά προτάσεων που έχει η ηγεσία του για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο κ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι για την τελική ήττα του κορωνοϊoύ η ανθρωπότητα χρειάζεται χρόνο. Μέχρι εκείνη την στιγμή, οι κοινωνίες καλούνται να δρομολογήσουν σταδιακά μέτρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι «παρατηρείται μια οριζόντια πορεία, είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα πρόληψης».

Ο Ακιντζί ζητά επιφυλακτικότητα

Στην συνέχεια, ο τ/κ ηγέτης πρόσθεσε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτευχθεί αύξηση του αριθμού των τεστ. Πρότεινα στην “κυβέρνηση” να καταστήσει απαραίτητη την έξοδο των πολιτών από τις κατοικίες τους με μάσκα. Το μέτρο θα αξιολογήθει. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσεκτική στάση μας μέχρι τα τέλη Απριλίου. Πρέπει επίσης να καταστήσουμε υποχρεωτική την χρήση της μάσκας».

Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε επίσης, ότι αναμένει επιφυλακτική στάση από την «κυβέρνηση» για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Επίσης, άσκησε κριτική στην «κυβέρνηση» για προβλήματα που παρατηρούνται στην διοργάνωση της μάχης κατά του ιού και τις εξελίξεις στην οικονομία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση