ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινδυνεύει ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Τι αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Κίπρις

ΚΥΠΕ

Για επικίνδυνες ρωγμές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ιστορικού καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου, που έχει μετατραπεί στο τζαμι τού Λάλα Μουσταφά Πασά, έκανε λόγο ο Σερντάρ Ατάι, πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Κίπρις, ο κ. Ατάι ανέφερε επίσης ότι αν οι ζημιές δεν αποκατασταθούν γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Σημείωσε δε ότι το σημερινό τζαμί φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους για προσκύνημα και πρόσθεσέ την ύπαρξη του ελάτου 700 χρόνων στην αυλή του.

Ο Σερντάρ Ατάι υπενθύμισε ότι ο παλιός καθολικός ναός, που χτίστηκε από τους Λουζινιανούς το 1328 και ονομάστηκε Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς το 1571 και τόνισε ότι υπάρχουν επικίνδυνες ρωγμές σε κάθε πρόσοψη του τζαμιού, το οποίο έχει μια μοναδική αρχιτεκτονική που έμεινε παραμελημένη. Η κατάσταση του τζαμιού χρήζει επείγουσας παρέμβασης, ανέφερε λέγοντας ότι ειδικά στην πάνω πλευρά, ξεκίνησαν οι ρωγμές και πέφτουν πέτρες.

Σύμφωνα με τον Ατάι, όλοι σχεδόν οι τοίχοι μέσα στο τζαμί είναι παραμελημένοι και από καιρού εις καιρόν πέφτουν πέτρες και σοβάδες.

Χρειάζεται σοβαρή ανακαίνιση, σημείωσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει μόνωση στο πάτωμα και το χαλί στο εσωτερικό πρέπει να αλλάξει. Σημειώνεται επίσης ότι το ΕΒΚΑΦ είχε ετοιμάσει σχετικό σχέδιο ανακαίνισης πριν 4 χρόνια με χρηματοδότηση της Τουρκίας, αλλά οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση