ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς κλίμα συναίνεσης για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Θετικές οι αντιδράσεις κομμάτων στα νομοσχέδια για αλλαγές στο Δικαστικό Σύστημα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αντίδραση των κομμάτων, στην κυβερνητική εξαγγελία για προώθηση εννέα νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος, έρχεται να ενισχύσει τα όσα απασχολούν τελευταία έντονα την Δικαιοσύνη. Την πιεστική ανάγκη για ριζικές αλλαγές οι οποίες θα περιορίσουν, φαινόμενα παρόμοια με αυτά που ανέκυψαν από τις καταγγελίες Ν. Κληρίδη και των όσων ακολούθησαν. Το σύνολο των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ που δεν έχει αποκαλύψει διαθέσεις, τοποθετούνται θετικά στις κυβερνητικές εξαγγελίες ως ένα πακέτο μέτρο που θα περιορίσει φαινόμενα παρόμοια με τα πρόσφατα, θα ενισχύσει σημαντικά την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της.

Προτεραιότητα

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα πως ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης την παρούσα στιγμή, αποτελεί προτεραιότητα. Για το κυβερνών κόμμα το ζητούμενο είναι η συναίνεση και συνεννόηση, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή.

Υπό μελέτη

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ δεν αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο στις κυβερνητικές κινήσεις και ανακοινώσεις. Από την Εζεκία Παπαϊωάννου αυτό το οποίο λέγεται είναι πως το κόμμα δεν έχει μελετήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Το κόμμα θα τοποθετηθεί όταν θα έχει ενώπιον του τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο Δικαστικό Σύστημα. Ωστόσο το ΑΚΕΛ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό με την κυβέρνηση στο κομμάτι της Δικαιοσύνης λαμβάνοντας υπόψη τη θέση κατάταξη της Κύπρου από το περιοδικό Economist. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος η Κύπρος κατατάσσεται στην 19η θέση από τις 21 στην κατηγορία Δυτική Ευρώπη, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 35η θέση. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως «τόσο στην ποιότητα της δημοκρατίας, όσο και στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, η Κύπρος έχει πατώσει. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ που εδώ και έξι χρόνια μιλά συνεχώς για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές αλλά στις πράξεις παίρνει απροβίβαστο, ας προβληματιστεί επιτέλους για τις θλιβερές της επιδόσεις».

Το βάρος στους Δικαστές

Το Δημοκρατικό Κόμμα τοποθετήθηκε επί του γενικότερου θέματος που έχει προκληθεί στην ανώτερη βαθμίδα της Δικαιοσύνης. Το ΔΗΚΟ απευθύνθηκε προς τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τους οποίους ουσιαστικά ζήτησε να πάρουν πάνω τους, την αποκατάσταση «του τρωθέντος κύρους της Δικαιοσύνης». Το κόμμα ουσιαστικά συμμερίζεται τις ανησυχίες αλλά και την ανάγκη ριζικών αλλαγών, προτάσσοντας σε πρώτη φάση την πρόταση που κατέθεσε για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου.

Χαιρετίζουν

ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη χαιρετίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, επί τους γενικότερου θέματος που είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ζητούμενο και για τα δυο κόμματα είναι η αναστροφή του κλίματος απαξίωσης και έλλειψης εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Η μεν Αλληλεγγύη αναμένει την τοποθέτηση της κυβέρνησης προς τα κόμματα, η δε ΕΔΕΚ ζητά όπως διερευνηθούν εκ νέου σκάνδαλα όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές ή των φαρμακευτικών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X