ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου για κακοκαιρία: Η κοινότητα θύμιζε κυριολεκτικά Βενετία

Ζητά λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού σε 24ωρη βάση

ΚΥΠΕ

Το διαχρονικό αίτημα της Κοινότητας Ξυλοφάγου για λειτουργία επί 24ωρου βάσεως του Πυροσβεστικού Σταθμού επαναδιατύπωσε ο Κοινοτάρχης Γεώργιος Τάσου, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή χθες βράδυ. Είπε ακόμη ότι προκλήθηκαν ζημιές σε κάποια σπίτια, οι οποίες δεν είναι μεγάλες και αναμένονται λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης για να καταγράψουν τις ζημιές.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τάσου είπε ότι από τις 21.15 μέχρι και τις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας, σημειώθηκαν «καταρρακτώδεις βροχές» στην Κοινότητα, ενώ κατά διαστήματα έριχνε και ελαφρό χαλάζι, με αποτέλεσμα οι οχετοί ομβρίων υδάτων να μην μπορούν να απορροφήσουν τη μεγάλη ποσότητα βροχής. «Αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων ήταν η Ξυλοφάγου να θυμίζει κυριολεκτικά Βενετία, αφού αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η βροχή μπήκε σε σπίτια από τη μια πλευρά και βγήκε από την άλλη» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, συνέχισε «είχαν πλημμυρίσει οι κύριες οδικές αρτηρίες της Κοινότητας, ενώ υπέστησαν ζημιές σπίτια στα οποία εισήλθε μέσα μεγάλη ποσότητα βροχής. Ορισμένοι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κρεβάτι πανικοβλήθηκαν μόλις αντιλήφθηκαν ότι στο σπίτι τους εισήλθε νερό, με αποτέλεσμα συγγενείς τους να μεταβούν κοντά τους για να τους συμπαρασταθούν».

Ακόμα, σημείωσε «υπήρχαν 4 – 5 ζευγάρια ηλικιωμένων τα οποία εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε να μετακινηθούν σε άλλα σπίτια μέχρι να γίνει αναρρόφηση των υδάτων από τις δικές τους κατοικίες και να επιστρέψουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου είπε πως «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα, με 4 συνεργεία, στο αίτημα μας για παροχή βοήθειας. Ωστόσο μέχρι να φτάσουν τα συνεργεία από τη Δερύνεια στην Κοινότητα χρειάστηκε πάνω από 30 λεπτά». Πρόσθεσε πως «εάν ο Πυροσβεστικός Σταθμός ήταν στελεχωμένος και το βράδυ, η βοήθεια θα ήταν άμεση και ενδεχομένως να μην πλημμύριζαν σπίτια από τις καταρρακτώδεις βροχές».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν στην Κοινότητα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Τάσου απάντησε θετικά και σημείωσε πως «υπάρχουν δύο έργα, ένα εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο οι οχετοί απορρόφησης ομβρίων υδάτων έχουν μια άλφα δυναμική η οποία εκμηδενίζεται όταν η βροχή που πέφτει είναι πολύ περισσότερη και δεν μπορεί να απορροφηθεί».  

Ανέφερε ακόμα ότι μίλησε χθες βράδυ με την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και «αναμένεται σήμερα να μεταβούν συνεργεία για καταγραφή των ζημιών στα σπίτια στα οποία εισήλθε ποσότητα βροχής». «Οι ζημιές δεν είναι μεγάλες αλλά χρειάζεται και απαιτούμε να δοθεί αποζημίωση στους ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών» είπε.

Ο κ. Τάσου αναφέρθηκε στο αίτημα της Κοινότητας για στελέχωση, επί 24ωρου βάσεως του Πυροσβεστικού Σταθμού που υπάρχει στη Κοινότητα, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς για 30 αργύρια δεν μπορεί να στελεχωθεί ο Σταθμός για να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τις γύρω Κοινότητες, δηλαδή Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια, Λιοπέτρι και Αυγόρου. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός λειτουργεί κανονικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και για τρία χρόνια ζητούμε επιτακτικά την στελέχωση του και τις βραδινές ώρες, κάτι που θεωρούμε απολύτως αναγκαίο».

Ερωτηθείς που βρίσκεται το συγκεκριμένο αίτημα, απάντησε πως «αυτό που μας λέγεται είναι ότι θα κατασκευαστεί μεγάλος Πυροσβεστικός Σταθμός στην Αγία Νάπα». «Ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι αυτός δεν θα εξυπηρετεί άμεσα την Κοινότητα μας και τα γύρω χωριά» είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζεται επειγόντως η 24ωρη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού του Ξυλοφάγου».

Στις δηλώσεις του ο Γεώργιος Τάσου αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα που προβληματίζει αρκετές Κοινότητες και Δήμους, δηλαδή το τσιμέντωμα της αυλής στις κατοικίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει απορρόφηση των υδάτων. «Δυστυχώς αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Κύπρο και ο κόσμος θα πρέπει να μην τσιμεντώνει την αυλή του αλλά να αφήνει μεγάλες επιφάνειες με χώμα, το οποίο θα απορροφά αρκετή ποσότητα βροχής, δίνοντας έτσι χρόνο στους οχετούς ομβρίων υδάτων να απορροφήσουν τις επιπλέον ποσότητες νερού» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση