ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς μαγική συνταγή κόντρα στο οργανωμένο έγκλημα και την βία η αστυνομία

Η δεύτερη ανάγνωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Με μέτρα που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως αυτονόητα προχωρά η αστυνομία ώστε να προλάβει και να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα αλλά και την βία στα γήπεδα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την αδυναμία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει δραστικά δύο σημαντικά κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την εγκληματικότητα. Τα αντανακλαστικά της αστυνομίας αποδείχτηκαν μειωμένα από τα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό μέχρι και τα δύο δολοφονικά κτυπήματα κατά του Θανάση Καλογερόπουλου και του Αλέξη Μαυρομιχάλη μέσα σε λίγες ώρες. Οι ανησυχίες για μια κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου ενισχύθηκαν μετά την ρίψη κροτίδας και τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Γιώργου Παπαγεωργίου στο παιχνίδι Σαλαμίνας – ΑΠΟΕΛ αλλά και την απόπειρα φόνου 49χρονου στην Αγλαντζιά το απόγευμα της Δευτέρας (15/01).

Στην σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Μάριος Χαρτσιώτης την Τετάρτη (17/01) η αστυνομία φάνηκε ότι ακόμη βρίσκεται στο ψάξιμο αφού μετά τις διαδοχικές κρίσεις αντί να παρουσιαστεί έτοιμη με προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης μπήκε ξανά η εξέταση της επιχειρησιακής δυνατότητας και το κατά πόσο είναι εφικτό κάποια μέτρα να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 21/01 η «Κ» με αναλυτικά ρεπορτάζ της τόνιζε την ανάγκη για ενίσχυση των σωμάτων της Αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή. Το δομικό πρόβλημα της αστυνομίας και ο «υπερπληθυσμός» σε γραφεία όπως καταγραφόταν στα δημοσιεύματα της «Κ» επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο αφού το πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν η «ενίσχυση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή».

Πλέον τα γεγονότα πιέζουν ασφυκτικά την ηγεσία της αστυνομίας η οποία καλείται να περάσει από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση ώστε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών να μπορέσει να αποκατασταθεί. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά και την ανακοίνωση των μέτρων, «αυτά που ακούστηκαν δεν ήταν πρωτόγνωρα, ούτε πρωτάκουστα και ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν». Οι πιο πάνω δηλώσεις ενισχύουν τις αδυναμίες που εντόπιζαν για αρκετό καιρό αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι τόνιζαν ότι αποτελεσματικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και από την ίδια μέρα φτάνει να υπάρχει βούληση και θέληση από την ηγεσία της δύναμης.

Αναλυτικά τα μέτρα 

1.Ενίσχυση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

2.Ενίσχυση της αστυνόμευσης με την ανάπτυξη πεζών και μηχανοκίνητων περιπόλων στις πόλεις και προάστεια συμπεριλαμβανομένων και στατικών ελέγχων.

3. Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφορίων της Αστυνομίας.

4. Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

5.Εντατικοποίηση των οικονομικών ερευνών για εντοπισμό και κατάσχεση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Διευκρινίζεται ότι αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία για λόγους ασφάλειας και διασφάλισης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Σε ότι αφορά την οπαδική βία αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης των αγώνων και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων όλων των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους από την Αστυνομία. Προς τούτο η Αστυνομία θα έχει την δυνατότητα σε συγκεκριμένους αγώνες να καθορίζει τον χρόνο προσέλευσης των φιλάθλων.

2. Εξέταση της λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων παγκύπρια και έκδοση διαταγμάτων κλεισίματος εκεί και όπου απαιτείται

3. Στις περιπτώσεις όπου προκύπτει θέμα ασφαλούς διεξαγωγής ή συνέχισης του αγώνα, η Αστυνομία θα εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και θα εισηγείται την μη διεξαγωγή ή την διακοπή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση