ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόκκινος συναγερμός για το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας

Αυξάνονται οι φόβοι του προσωπικού μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου σεισμικού γεγονότος

Του Παύλου Νεοφύτου

Μετά τη σύσκεψη της 16ης Μαρτίου η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου και των Δημόσιων Υπηρεσιών, στο ενδεχόμενο ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας. Αφορμή της συζήτησης υπήρξε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, με αποτέλεσμα να εγγραφεί το θέμα αυταπάγγελτα και να γίνει εξέταση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη στατική επάρκεια των κτιρίων και την υποχρέωση περιοδικών ελέγχων. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει εκ νέου το ζήτημα ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς το προσωπικό φαίνεται να ανησυχεί, πως σε ένα σενάριο σεισμού η ασφάλειά τους θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε κίνδυνο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το κτίριο έχει κριθεί επικίνδυνο από το 2015. Τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται η μετακόμιση του Υπουργείου Εργασίας, της διοίκησης αλλά και των κεντρικών γραφείων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο κτήριο «Μετροπόλιταν», επί της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, όμως δεν έχει κατορθωθεί να διασκεδαστούν μέχρι τότε οι ανησυχίες των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όταν έγινε αισθητός ο δεύτερος μεγάλος σεισμός (7,5 Ρίχτερ) που έπληξε την Τουρκία, μερίδα του προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας εγκατέλειψε το κτίριο και αρνούμενοι να επιστρέψουν στα γραφεία τους τη συγκεκριμένη μέρα, αποχώρησαν. Όπως μας αναφέρθηκε, από τότε είναι αδύνατον για το προσωπικό να μεταβαίνει στην εργασία του χωρίς τον φόβο ενός νέου σεισμού.

Οξείδωση σιδήρων και αλλοίωση σκυροδέματος

Ο πρώτος προκαταρκτικός έλεγχος του κτιρίου, ο οποίος εντόπισε ότι στο κτήριο υπάρχει σοβαρό στατικό και αντισεισμικό πρόβλημα, ολοκληρώθηκε το 2015. Σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, η επιθεώρηση επιβεβαίωσε ότι η οικοδομή δεν πληροί τις αντισεισμικές πρόνοιες που προβλέπουν οι σύγχρονοι κανονισμοί, με κύρια προβλήματα τα υποστυλώματα και τα μη συζευγμένα πλαίσια. Έχουν επίσης εντοπιστεί φθορές σε κολώνες, δοκούς και στο υπόγειο, με οξείδωση οπλισμού και αλλοίωση σκυροδέματος, λόγω ηλικίας της οικοδομής, η οποία κατασκευάστηκε το 1963 και περιλάμβανε το ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο, ενώ το 1969 προστέθηκαν ο 3ος και 4ος όροφος. Ειδικά στο υπόγειο της οικοδομής εντοπίστηκε η χειρότερη κατάσταση οικοδομικού σιδήρου και σκυροδέματος, λόγω υγρασιών.

Στη συνέχεια ακολούθησε μελέτη για τη στατική αναβάθμιση, σε πρώτο στάδιο του υπογείου, λόγω διαθέσιμων κονδυλίων, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018. Μετά από την επί τόπου επίσκεψη λειτουργών του Κλάδου Γεφυρών και Ειδικών Μελετών στο κτήριο, στις 14/09/2020, με σκοπό τον οπτικό επανέλεγχο της κατάστασης του υπογείου, διαπιστώθηκε ότι η συνεχιζόμενη υγρασία και η στατική επιβάρυνση, είχαν επηρεάσει περαιτέρω τη στατική επάρκεια των υποστυλωμάτων και των τοίχων αντιστήριξης, «γεγονός που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με τις επανειλημμένες επιστολές εκείνης της χρονιάς, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων προς το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης στις επιστολές ζητείτο η μετακίνηση όλου του προσωπικού που στεγαζόταν στο κτίριο, ώστε να ξεκινούσαν οι απαραίτητες εργασίες. «Επαναλαμβάνουμε ότι η καθυστέρηση στη μετακίνηση του προσωπικού από το κτίριο, προσθέτει στην περαιτέρω καταπόνηση του κτιρίου και αναβαθμίζει τον κίνδυνο της μη ελεγχόμενης ανταπόκρισής του σε κάποιον επόμενο σεισμό», προειδοποιούσε το Τμήμα, παρακαλώντας για επίσπευση των ενεργειών από πλευράς Υπουργείου Εργασίας.

Στο μεταξυ το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εντάξει τη Διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην ομάδα Υπουργείων και δημόσιων Υπηρεσιών που θα εξυπηρετούνταν από την αγορά συγκεκριμένων ακινήτων. Τελικά προτάθηκε όπως συστεγαστούν στο «Μετροπόλιταν», με την τελική συμφωνία για αγορά του κτιρίου από το Υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιείται στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 έναντι του ποσού των €21.315.000, πλέον ΦΠΑ.

Η διαφωνία ΥΠΟΙΚ – Γενικού Ελεγκτή για το «Μετροπόλιταν»

Να σημειωθεί πως για την αγορά του κτιρίου υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε σχέση με την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €25 εκατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «για ένα κτίριο που το Τμήμα Δημοσίων Έργων υπολόγισε ότι στοίχισε στον ιδιοκτήτη €12,6 εκ. για την κατασκευή, και του οποίου η γη αξίζει €2 εκ. ( για 777 τ.μ.), το Κτηματολόγιο αποφάσισε ότι αξίζει €20,3 εκ. και το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το αγοράσει €21,3εκ. Πρόκειται για σκανδαλώδη αγορά». Τελικά, παρά τις διαφωνίες και τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η συμφωνία απόκτησης του κτηρίου επιτεύχθηκε στις 14/12/2022.

19 όροφοι, 2.157 τ.μ.

Για το ζήτημα της μετακόμισης του Υπουργείου αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, κατά την παρουσίαση του έργου του υπουργείου του, τον περασμένο Φεβρουάριο. Το νέο κτίριο, είπε, αποτελείται από 19 ορόφους, με σύγχρονους γραφειακούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων και άλλους χώρους, με συνολικό εμβαδόν 6.433m2, καθώς και υπόγειους χώρους στάθμευσης, με συνολικό εμβαδόν 2.157m2. Υπέδειξε, μάλιστα, πως η ολοκλήρωση του κτιρίου και η αναμενόμενη μεταστέγαση του Υπουργείου Εργασίας σε ένα σύγχρονο και υψηλών τεχνικών προδιαγραφών κτήριο έρχεται να επιλύσει τα σοβαρά λειτουργικά και στατικά προβλήματα του υφιστάμενου κτιρίου.

Καθησυχάζουν για κυκλοφοριακή συμφόρηση

Όσον αφορά στην κυκλοφορική συμμόρφωση και στην έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, που πολλοί ανέδειξαν ως πρόβλημα για την επικείμενη μετακόμιση του Υπουργείου Εργασίας στην καρδιά της Λευκωσίας - το κτήριο βρίσκεται πλησίον της Αστυνομίας Λυκαβητού - κυβερνητικές πηγές απαντούν πως με την ψηφιοποίηση των αιτήσεων για τα διάφορα επιδόματα αλλά και με τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450, που θα εξυπηρετεί τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η προσέλευση πολιτών στο Υπουργείο δεν θα χρειάζεται στην ουσία και δεν τίθεται θέμα ταλαιπωρίας οποιουδήποτε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση