ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυνηγοί πυροβόλησαν δύο εμβληματικά αρπακτικά πουλιά

Το εξώδικο πρόστιμο για πυροβολισμό προστατευόμενων πτηνών είναι €16.000, ενώ η θανάτωση είναι €2.000

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τον πυροβολισμό δύο εμβληματικών αρπακτικών πουλιών, τα οποία βρέθηκαν τραυματισμένα στην κυπριακή ύπαιθρο σε διάστημα μόλις μερικών ημερών, καταδικάζουν, σε κοινή ανακοίνωση τους, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ) και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος (BirdLife Cyprus).

«Αναγνωρίζουμε ότι κανένας ευσυνείδητος κυνηγός δεν θα έπεφτε τόσο χαμηλά και να αμαύρωνε το όνομα της κυνηγετικής κοινότητας, αλλά δυστυχώς φαίνεται να υπάρχουν εκείνα τα μεμονωμένα περιστατικά, αποτέλεσμα ανεύθυνων συμπεριφορών, που δεν αντιπροσωπεύουν την κυπριακή κυνηγετική κοινότητα», σημειώνουν.

Όπως αναφέρουν, το Διπλοσιάχινο, το οποίο βρέθηκε στο δάσος Μαχαιρά και παραδόθηκε στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, έφερε τραυματισμό στη φτερούγα, ο οποίος, όπως επιβεβαιώθηκε από την ακτινογραφία, προκλήθηκε από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου.

Σημειώνουν ότι το πουλί χειρουργήθηκε και λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της ΥΘΠ μέχρι να είναι έτοιμο να απελευθερωθεί στη φύση και πάλι.

«Το Διπλογέρακο, από την άλλη, το οποίο βρέθηκε στην Αυδήμου, δεν φάνηκε τόσο τυχερό, αφού άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά μετά από τον εντοπισμό του. Αν και η αιτία θανάτου δεν έχει εξακριβωθεί, η ακτινογραφία κατέδειξε επίσης σκάγια σε διάφορα σημεία του σώματος του. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ο Πτηνολογικός καλούν τους πολίτες να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, ώστε οι παρανομούντες να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους, για να μην την 'πληρώνουν' ούτε η άγρια ζωή, ούτε οι ευσυνείδητοι κυνηγοί», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επιπρόσθετα, πως για καταγγελίες οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα: Λευκωσία 99445697, Λεμεσός 99445728, Λάρνακα/Αμμόχωστος 99634325, Πάφος 99445679.

Σημειώνουν, τέλος, ότι το εξώδικο πρόστιμο για πυροβολισμό προστατευόμενων πτηνών που είναι υπό απειλή είναι €16.000, ενώ η θανάτωση άλλων προστατευόμενων πτηνών τιμωρείται με €2.000.

Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου

Στο μεταξύ, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καταδικάζει, σε ανακοίνωση του, τον πυροβολισμό εμβληματικών πουλιών και καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών - Υπηρεσία Θήρας να κάνουν ότι είναι δυνατόν να εντοπίσουν τον υπαίτιο αυτή της δολοφονίας.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου ζητά όπως γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες και διαδικασίες, όπως για παράδειγμα βαλλιστικός έλεγχος, με οποιοδήποτε τρόπο θα μπορούσε να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες αυτής της δολοφονίας.

«Ευκαιρία λοιπόν να τονίσουμε την ανάγκη της δημιουργίας μίας τράπεζας πληροφοριών όπου θα καταχωρούνται όλες αυτές οι υποθέσεις και είτε μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέσα από τις συγκρίσεις και τις εξετάσεις αυτών των υποθέσεων, να εντοπίζονται οι δράστες και δολοφόνοι των αθώων ζώων και πτηνών. Κύριοι δεν έχουμε την πολυτέλεια και δεν δικαιούμαστε πλέον να συρρικνώνουμε την πανίδα της χώρας μας με τέτοιες άνομες πράξεις», καταλήγει.

 

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ο Πτηνολογικός καταδικάζουν τον πυροβολισμό δύο εμβληματικών αρπακτικών πουλιών, τα...

Δημοσιεύτηκε από BirdLife Cyprus στις Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση