ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος - Ποιος ήταν ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού

Γιατί δεν ήταν καταστροφικός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου οι εκτιμήσεις ήταν ότι ήταν στο ρήγμα που είναι της Δυτικής Πάφου, στο θαλάσσιο χώρο, «ενώ ο σεισμός ο συγκεκριμένος έγινε στον ανατολικό τμήμα της ζώνης καταβύθισης του κόλπου της Αττάλεια, στην οποία γίνεται η καταβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, που είναι διαφορετικός ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού».

«Θεωρώ ότι η απόσταση, το εστιακό βάθος, έχουν συμβάλει στο να μην είναι καταστροφικός ο σεισμός. Ήταν έντονα αισθητός ειδικά στην Επαρχία Πάφου αλλά μέχρι τώρα από ότι γνωρίζω δεν υπάρχουν πληροφορίες τουλάχιστον για σοβαρές ζημιές, κάποιες μικροζημιές, η πορεία θα μας το δείξει», σημείωσε.

Σε tweet της η Judith Hubbard του πανεπιστήμιου του Harvard αναφέρει ότι η Αφρικανική πλάκα καταβυθίζεται λοξά προς την Ανατολική πλάκα στα 14 μμ ανά έτος με αποτέλεσμα ο σεισμός να γεννηθεί στα όρια αυτής της πλάκας.

Ακολούθησαν μετασεισμοί

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι έχει ακολουθήσει μια σειρά από μη αισθητούς μετασεισμούς.

«Ο μέγιστος που έχει καταγραφεί είναι της τάξης του 3,1 στην κλίμακα Ρίχτερ και οι σεισμολόγοι παρακολουθούν αυτή την μετασεισμική δραστηριότητα», ανέφερε. Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρους μήνες μια μετασεισμική δραστηριότητα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρξει και ένας αισθητός μετασεισμός. Μπορεί να έχουμε, μπορεί να μην έχουμε. Δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν αναλογιστούμε το σεισμό του 1995 τότε υπήρχαν μερικοί αισθητοί μετασεισμοί της τάξης των 5 περίπου Ρίχτερ». Ενδεχομένως, είπε, «να ήταν σε διαφορετικό ρήγμα και διαφορετικός ο μηχανισμός γένεσης του. Άρα, το ότι ήταν στο συγκεκριμένο τμήμα της ζώνης καταβύθισης και η απόσταση έχει βοηθήσει στο να μην είναι καταστρεπτικός ο σεισμός».

Το ενδεχόμενο για τσουνάμι

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα

Ερωτηθείς για την αρχική έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι υπήρξε έκδοση ανακοίνωσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκυρης προειδοποίησης για τσουνάμι.

«Είχε ενημερωθεί άμεσα η Πολιτική Άμυνα, που μας ενημέρωσε με τη σειρά της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αξιολογώντας όμως τα δεδομένα δεν υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι από το συγκεκριμένο σεισμό».

Σε παρατήρηση αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι φυσικά υπάρχει.

«Ιστορικά υπάρχουν δεδομένα, τα οποία μας δείχνουν ότι υπήρξαν στο παρελθόν τσουνάμι στην Κύπρο και δεν αποκλείεται και μελλοντικά να έχουμε τσουνάμι», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγεωργίου συνέστησε περισσότερη ψυχραιμία και να γνωρίζει ο καθένας πως πρέπει να ενεργήσει σε περίπτωση σεισμού.

Ιστορικά στοιχεία για το 1995 και 1996

Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, εκδηλώθηκε καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Πάφου με 2 νεκρούς. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.

Στις 9 Οκτωβρίου 1996 εκδηλώθηκε πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και σε ενοίκους πολυκατοικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση