ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για το AstraZeneca: «Σώθηκαν περισσότερες από 6,5 εκ. ζωές»

Καθησυχαστικός o Δρ. Πέτρος Καραγιάννης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανησυχία προκάλεσε η απόσυρση του εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, ωστόσο οι επιστήμονες καθησυχάζουν. Η εταιρεία διεμήνυσε ότι πρόκειται για εμπορικούς λόγους αφού μεταξύ άλλων έχει ξεπεραστεί από άλλα εμβόλια.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε o Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στην «Κ» ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς, όπως εξήγησε, τα συστατικά του εμβολίου έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό όσων το επέλεξαν για να προστατευτούν από την πανδημία, μετά από 2-3 βδομάδες.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον αρκετά νεότερα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, κάτι που μείωσε την ζήτηση του εμβολίου της Astra Zeneca αφού αυτό αφορούσε μόνο την πρώτη παραλλαγή του ιού.

Ο Δρ. Καραγιάννης, έκανε λόγο και για την κακή φήμη που απέκτησε η εταιρεία μετά και τις αναφορές για περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων, ωστόσο εξήγησε ότι πρόκειται για 1 με τρεις περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες.

Τρεις δισεκατομμύρια δόσεις

Στις 3 δισεκατομμύρια δόσεις Astra Zeneca φαίνεται να έλαβαν συνολικά όσοι εμβολιάστηκαν με το εν λόγω σκεύασμα, ενώ σώθηκαν περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια ζωές μόνο από τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου, εξήγησε ο Καραγιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά τις αναφορές για περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενήργησε επείγουσα επανεξέταση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή εξέτασε 62 περιπτώσεις εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων και 24 περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης σε σύνολο 25 εκατομμυρίων ατόμων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί

Ερωτηθείς ο Δρ. Καραγιάννης για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι οι άλλες εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τους εμβολιασμούς με επικαιροποιημένα εμβόλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση